Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom

Mysle ze dzisiaj ponizej 20 cm .styro pod wylewki na gruncie jest bledem za ktory przyjdzie slono placic przez cale zycie(z roku na rok coraz wiecej)

A dlaczego nie 40cm ? Albo 50cm ? Budujesz na wiecznej zmarzlinie ?

Zgadzam się, że lepiej mieć 20 cm niż 10 cm. styropianiu pod podłogą na gruncie.

No to po co nawozić piasek ? Z tego wynika, że najlepiej byłoby fundamenty w całości wypełnić styropianem. Wtedy byłby "wypas"

https://forum.murator.pl/topic/109048-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/page/2/#findComment-2722763

No to po co nawozić piasek ? Z tego wynika, że najlepiej byłoby fundamenty w całości wypełnić styropianem. Wtedy byłby "wypas"

Nawet była ostatnio dyskusja na ten temat :lol:

A tak na poważnie to ja daje 20 +5 cm styropianu zamiast 8 jak mam w projekcie i 10 cm wylewki a nie 4, różnica wynosi 23 cm!!!

Przez to pójdzie jedna warstwa betonu komórkowego więcej o wysokości 24 cm i w ten poziom schowam instalacje podłogówki,centralnego odkurzacza,wodociągowa i ten styro ,,,

Jeśli bym tego nie zaplanował na etapie projektowanie to d... !

No ale ja buduje energooszczędniaka :wink:

Wszystko zależy jaki kto chce mieć dom, 8 cm tez do ciepłego domu wystarczy,,,

Tylko co oznacza "ciepły" :lol:

https://forum.murator.pl/topic/109048-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/page/2/#findComment-2722828