Gość 23.09.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 moze ktos z was ma doswiadczenie w takim temecie . w zeszlym roku zakupilem w castoramic piec z podajnikiem termo-tech . po jednej zimie , kilka dni temu kociol sie rozciekl . po kilku dniach przyjechal serwisant i stwierdzil ze rozszczelnil sie plaszcz wodny bo puscil spaw przy samym czopuchu. wiec pytam chlopa jakie widzi rozwiazanie problemu. a on na luzika ze to nic powaznego i zaraz to pospawa na miejescu. a ja do niego ze to przeciez trudno dostepne miejsce i nie dojdzie ze spawara. a facet mowi ze wytnie dziure w czopuchu pospawa uszkodzony spaw i zaslepi wyciata dziure. ja tam mistrzem od spawania nie jestem ale wydaje mi sie to troche dziwne i obawiam sie ze poprawianie spawu w takich warunkach gdzie wszystko jest zabrudzone i pordzewiale nie bedzie dobra robota, a w srodku zimy znowu bedzie to samo . wiec puki co podziekowalem za taka fuche i zarzadalem wymiany uszkodzonego plaszcza wodnego . okazuje sie ze wymiana plaszcza wiaze sie z wymian pieca na nowy co producentowi sie nie podoba i na sile chca go spawac . prosze poradzcie jak sie zachowa w takiej sytuacji . zgodzic sie na spawanie ( z niewiadomo jakim skutkiem ) czy kategorycznie domagac sie wymiany uszkodzonego elementu na nowy , dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109050-reklamacja-kotla-co/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 24.09.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Pospawać zawsze zdążysz ciśnij ich na wymianę !!!W końcu to twoja kasa i twój ból głowy.Pewnie będą kręcić ale wydaje mi sie że nic nie tracisz!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109050-reklamacja-kotla-co/#findComment-2703855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.09.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Sprawdź w "warunkach udzielenia gwarancji", tam jest napisane co, gdzie i kiedy. W razie sporu dotyczącego np. "klasyfikacji" uszkodzenia - zasięgnij porady w biurze rzecznika konsumentów - jest bezpłatna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109050-reklamacja-kotla-co/#findComment-2703867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.09.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 moze ktos z was ma doswiadczenie w takim temecie . w zeszlym roku zakupilem w castoramic piec z podajnikiem termo-tech . po jednej zimie , kilka dni temu kociol sie rozciekl . po kilku dniach przyjechal serwisant i stwierdzil ze rozszczelnil sie plaszcz wodny bo puscil spaw przy samym czopuchu. wiec pytam chlopa jakie widzi rozwiazanie problemu. a on na luzika ze to nic powaznego i zaraz to pospawa na miejescu. a ja do niego ze to przeciez trudno dostepne miejsce i nie dojdzie ze spawara. a facet mowi ze wytnie dziure w czopuchu pospawa uszkodzony spaw i zaslepi wyciata dziure. ja tam mistrzem od spawania nie jestem ale wydaje mi sie to troche dziwne i obawiam sie ze poprawianie spawu w takich warunkach gdzie wszystko jest zabrudzone i pordzewiale nie bedzie dobra robota, a w srodku zimy znowu bedzie to samo . wiec puki co podziekowalem za taka fuche i zarzadalem wymiany uszkodzonego plaszcza wodnego . okazuje sie ze wymiana plaszcza wiaze sie z wymian pieca na nowy co producentowi sie nie podoba i na sile chca go spawac . prosze poradzcie jak sie zachowa w takiej sytuacji . zgodzic sie na spawanie ( z niewiadomo jakim skutkiem ) czy kategorycznie domagac sie wymiany uszkodzonego elementu na nowy , dzieki W części prawnej to nie pomogę, ale w części technicznej to jest mozliwość pospawania bez ujemnych następstw w przyszłości co nie znaczy, że nie można tego zepsuć. Gwarancja na tą spoinę i tak powinna biec od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109050-reklamacja-kotla-co/#findComment-2703985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 24.09.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ja mam doświadczenie Już 4 razy byli u mnie z serwisu zębca, wymienili prawie cały osprzęt : sterownik 2x, dmuchawę, ślimak, kondensator na silniku ślimaka. No i w końcu odpukać w niemalowane od tygodnia piec idzie super. Co do tematu. Da się pospawać, pamiętam że rodzicom kiedyś często spawali piec, tylko to z reguły było po 5-7 latach i potem działał rok, dwa, trzy, ale teraz są inne czasy, ja bym żądał wymiany płaszcza/kotła na nowy. Jak po roku rozcieka sie płaszcz to może teraz ci go pospawają a może za rok będzie to samo, a niedaj boże za 3 lata jak ci sie gwarancja skończy. Dla zasady walczył bym o wymianę. Jak sie nieda no to trudno. W końcu tu już zima za pasem a w domu ciepło być musi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109050-reklamacja-kotla-co/#findComment-2704943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 24.09.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 po pierwsze nie kupujemy pieca w castoramie a spawanie to normalna rzecz normalna praktyka przeciez to tylko metal a metal sie spawa i nie ma tu podstaw do wymiany na nowy po prostu jeden na 1000 spawów moze sie nie udać to tylko ludzie spawaja nie roboty P.S w sprzyjających warunkach nowe piece padają juz nawet po 3-4 latach po prostu cos za coś wydajnosc albo wytrzymałość Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109050-reklamacja-kotla-co/#findComment-2704992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.09.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 po pierwsze nie kupujemy pieca w castoramie a spawanie to normalna rzecz normalna praktyka przeciez to tylko metal a metal sie spawa i nie ma tu podstaw do wymiany na nowy po prostu jeden na 1000 spawów moze sie nie udać to tylko ludzie spawaja nie roboty Myślę, że zasami spawają roboty, ale przykładów nie podam P.S w sprzyjających warunkach nowe piece padają juz nawet po 3-4 latach po prostu cos za coś wydajnosc albo wytrzymałość A w nie sprzyjających po kilku miesiącach? Obecnie najczęściej kotły padają z powodu zbyt małej wydajności. To tylko tak dla uściślenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109050-reklamacja-kotla-co/#findComment-2705647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 25.09.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 padają ale ze zbyt małej wydajnosci palenia tem 45 na piecu do tego drewno sosnowe mokre;) plus miał plus brak czyszczenia i 4-5 latek i po piecu Obecnie najczęściej kotły padają z powodu zbyt małej wydajności. Chyba o taka wydajnosc chodziło piec który jest palony tylko miałem i jest czyszczony co roku do tego nie jest zduszony ma odpowiedni filar wytrzyma duzo wiecej a nowe piece maja wiekszą wydajnosc robione były tez piece 3 jezykowe które miały bardzo duzo sprawnosc ale przy zbyt delikatnym paleniu zawsze padały na 3 jezyku który był nie dogrzany i gromadziła sie tam wilgoć i w sprzyjajacych warunkach padały po 3 latach albo krócej a wiem to poniewaz mam w rodzinie poducenta kotłów do C.O ps waga kotła duzo mówi zebiec przy tyej samej mocy wazy 200kg a jego 320kg to cos znaczy bo piec to tylko blacha im grubsza tym lepsza w końcu ja wiem jak to wyglada od kuchni wszystko to nie komputer to tylko blacha i rury które musza pracowac w ciezkich warunkach i o to chodzi zeby to było masywne i jak najgrubsze Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109050-reklamacja-kotla-co/#findComment-2705751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.09.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 padają ale ze zbyt małej wydajnosci palenia tem 45 na piecu do tego drewno sosnowe mokre;) plus miał plus brak czyszczenia i 4-5 latek i po piecu Obecnie najczęściej kotły padają z powodu zbyt małej wydajności. Chyba o taka wydajnosc chodziło piec który jest palony tylko miałem i jest czyszczony co roku do tego nie jest zduszony ma odpowiedni filar wytrzyma duzo wiecej a nowe piece maja wiekszą wydajnosc robione były tez piece 3 jezykowe które miały bardzo duzo sprawnosc ale przy zbyt delikatnym paleniu zawsze padały na 3 jezyku który był nie dogrzany i gromadziła sie tam wilgoć i w sprzyjajacych warunkach padały po 3 latach albo krócej a wiem to poniewaz mam w rodzinie poducenta kotłów do C.O ps waga kotła duzo mówi zebiec przy tyej samej mocy wazy 200kg a jego 320kg to cos znaczy bo piec to tylko blacha im grubsza tym lepsza w końcu ja wiem jak to wyglada od kuchni wszystko to nie komputer to tylko blacha i rury które musza pracowac w ciezkich warunkach i o to chodzi zeby to było masywne i jak najgrubsze Przepraszam, ale z tej wypowiedzi prawie nic nie zrozumiałem, oprócz tego z grubością blachy, ale z tym do końca się nie zgadzam. Blacha powinna mieć odpowiednią grubość i odpowiedni gatunek. Za gruba też nie jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109050-reklamacja-kotla-co/#findComment-2705905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bubanet 25.09.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Ja mam doświadczenie Już 4 razy byli u mnie z serwisu zębca, wymienili prawie cały osprzęt : sterownik 2x, dmuchawę, ślimak, kondensator na silniku ślimaka. No i w końcu odpukać w niemalowane od tygodnia piec idzie super. czy ten kocioł był z castoramy? a w temacie cyklu zycia kotła to jezeli jest mocno przewymiarowany to najlepiej zastosowac w układzie zawór mieszający - utrzymuje na kotłe temp 60 stopni a to pozwala przepalac troche tego syfu który sie odkłada na sciankach. ale nic za darmo - przy utrzymywaniu ciągle takiej temperatury traci sie troche ciepła. najlepszym rozwiązaniem jest więc bufor ciepła ale to juz dłuższe opowiadanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109050-reklamacja-kotla-co/#findComment-2705917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 26.09.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Ja mam doświadczenie Już 4 razy byli u mnie z serwisu zębca, wymienili prawie cały osprzęt : sterownik 2x, dmuchawę, ślimak, kondensator na silniku ślimaka. No i w końcu odpukać w niemalowane od tygodnia piec idzie super. czy ten kocioł był z castoramy? a w temacie cyklu zycia kotła to jezeli jest mocno przewymiarowany to najlepiej zastosowac w układzie zawór mieszający - utrzymuje na kotłe temp 60 stopni a to pozwala przepalac troche tego syfu który sie odkłada na sciankach. ale nic za darmo - przy utrzymywaniu ciągle takiej temperatury traci sie troche ciepła. najlepszym rozwiązaniem jest więc bufor ciepła ale to juz dłuższe opowiadanie pozdrawiam Nie kocioł nie był kupowany w castoramie, tam były jakieś 19kW, mój to model KP20, moc 25kW. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109050-reklamacja-kotla-co/#findComment-2709048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts