Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowy strop w projekcie ...... a może typowy?????

Recommended Posts

Witam

Przymierzamy się do projektu colorado ze studia atrium http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-486,537,64,parter.html

Zadałem im pytanie z czego tam jest strop i dostałem taką odpowiedz - "Strop w tym projekcie jest lekki,drewniany,podwieszany na kleszczach-nie użytkowy.Oczywiście,można go zmienić na użytkowy."

Czy może mi ktoś wyjaśnić co to jest za wynalazek ten strop, czy da się na nim urządzić strych (czyt. graciarnie) i czy warto się w takie coś ładować czy może lepiej zmienić na coś innego ?

:roll:

Pozdrawiam

Bartek

Ja buduję dom według projektu Studia Atrium - Ostoja: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-174,192,61,opis.html

Tu również jest drewniany strop i myślę, że nie jest wcale nietypowy, tylko nie zakłada użytkowania poddasza. Wiem, że ludzie dość często podnoszą dach o kilka cegieł uzyskując w ten sposób powierzchnię do używania. Wtedy wydaje mi się, że jest konieczność wylewania stropu betonowego. Ja natomiast zostawiam moje poddasze tak jak jest i nawet się cieszę, że będzie drewniany z lekką konstrukcją. Zostawię sobie belki drewniane w suficie tak, żeby były widoczne, będzie wejście przez właz w korytarzu. Zrobię tam sobie nie graciarnię, ale moje własne babskie gniazdko, cobym miała gdzie się rozwijać hobbystycznie i artystycznie. Chodzić po tym będzie można :D

Witam

Przymierzamy się do projektu colorado ze studia atrium http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-486,537,64,parter.html

Zadałem im pytanie z czego tam jest strop i dostałem taką odpowiedz - "Strop w tym projekcie jest lekki,drewniany,podwieszany na kleszczach-nie użytkowy.Oczywiście,można go zmienić na użytkowy."

Czy może mi ktoś wyjaśnić co to jest za wynalazek ten strop, czy da się na nim urządzić strych (czyt. graciarnie) i czy warto się w takie coś ładować czy może lepiej zmienić na coś innego ?

:roll:

Pozdrawiam

Bartek

Zazwyczaj w domach parterowych projektuje się stropy lekkie bo niby po co wylewany skoro poddasze jest nieużytkowe.

W tym GL486 masz strop drewniany z obiążeniami pewnie 1,5 kN więc praktycznie strop użytkowy.Możesz tam więc zrobic imprezę taneczną na 100 osób (tylko niskich bo tam gdzie nie gdzie jest nisko) :D

pozdrawiam