Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda do sąsiada -przez moja piwnicę!

grzegorzbaren

Recommended Posts

witam

mieszkam w bliźniaku w jednej z części. ostatnio zauważyłem że przez moją piwnicę wchodzi rura z wodą do mnie i jest rozdzielona nitka do sąsiada. Dodam że taki dom odziedziczyłem. W niedlugim czasie planuję generalny remont instalacji wodnej tj. wymiana rur, załozenie filtrow i w związku z tym będę musiał zakręcić dopływ wody do domu przez co sąsiad nie mialby wody. Tak się sklada że sasiad jest bardzo wredny i ciężko sie z nim dogadywać. właściwie nie jest to możliwe.

moje pytanie jest takie czy mogę zażądać aby jego podłączenie do wodociągu nie przechodziło przez moją piwnicę (dom). czy powinien mi uiszczać jakąś opłatę za to że woda do niego plynie przez moją piwnicę?

dziękuję za odpowiedzi

Jak sam przyznajesz, dom odziedziczyłeś. Więc może nim zaczniesz stawiać jakieś żądania, to dowiedz się na jakiej podstawie rura przechodzi przez Twoją część domu. A może sąsiad do czegoś się dokładał??

Nie podejrzewam żeby sam wszedł bez zgody poprzedniego właściciela do piwnicy i zrobił przyłącze.

jestem spadkobiercą domu, a nie ustnych umów pomiędzy poprzednimi właścicielami.

jeśli on chciałby remontować swoją nitkę przechodzącą przez moja piwnicę, to ja na pewno nie wpuszczę go do mojego domu.

natomiast gdy ja będę remontował dopływ wody u siebie to automatycznie on nie będzie miał wody. więc nie mogę wykonać remontu?

Chyba się nie zrozumieliśmy :-)

jestem spadkobiercą domu, a nie ustnych umów pomiędzy poprzednimi właścicielami.

Nie pytam o umowy ustne, tylko na przykład o projekt budowlany. Ktoś jakimś cudem wykonał to przyłącze.

jeśli on chciałby remontować swoją nitkę przechodzącą przez moja piwnicę, to ja na pewno nie wpuszczę go do mojego domu.

Nie wpuścisz go, nawet jeżeli "jego nitka" zacznie przeciekać??

natomiast gdy ja będę remontował dopływ wody u siebie to automatycznie on nie będzie miał wody. więc nie mogę wykonać remontu?

A próbowałeś po prostu porozmawiać z sąsiadem?? Uprzedzić, że będziesz prowadził remont i w określonych godzinach określonego dnia wody nie będzie??