KaSeKa 24.09.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Mam do Was pytanie, Zastanawiam się z czego BUDOWAC Pustak MAX - znalazłem w cenie około 3,00 brutto + ocieplenie + robocizna czy POROTHERM 38 P+W lub 44 P+W ( bez ocieplenia) + robocizna- 38 P+W w cenie około 5,70 brutto- 44 P+W w cenie około 7,00 brutto Max czy Porotherm Proszę doradźcie------------------------------- Ps: Proszę już jest"Pustak Max czy Porotherm czyli ściana jednowarstwowa czy dwu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 24.09.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 wydaje mi się raczej, ze pytanie powinienieś sformułowac ściana jednowarstwowa czy dwuwarstwowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 24.09.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Na warunki klimatyczne w Polsce ja zdecydowałem sie budować ścianę 2 warstwową (porothern 30 + styropian frezowany 12 cm). Umnie U=0,23 W/m2Z doświadczeń innych wiem że ściany z porotherm 38-44 cm gdzie U=0,50 W/m2 po sezonie zimowym trzeba ocieplić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 24.09.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 A ja znam ludzi, którzy mają ściany jednowarstwowe w polskiej strefie klimatycznej i bardzo się radują z własnego wyboru. Na to jedno z podstawowych pytań na tym forum musisz sobie odpowiedzieć sam. Poczytaj, posprawdzaj, popytaj ludzi co mieszkają w domach i zdecyduj. Jest taki numer muratora cały przeznaczony o ścianach i tam jest dużo informacji o różnicach pomiędzy poszczególnymi rodzajami ścian. Aha, ja będę miał dwuwarstwową, ale jeszcze nie mieszkam. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 24.09.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ja dałem MAX-a na 19cm i na to pójdzie styropian 15 cm - nie udało mi się wymyślić cieplejszej ściany za tą cenę. Można oczywiście minimalnym kosztem zrobić ja jeszcze cieplejszą, i dać 20cm styro tak jak radzi mpoplaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Proszę doradźcie co tu doradzać, skoro podajesz ceny to widać że zależy ci na cenie, a w tym porównaniu ściana 2W wychodzi zawsze taniej i cieplej od 1W, styropian przykładowo kosztuje nawet 110zł/m3 czyli nawet jak będziesz przyklejał 20cm grubo to m2 będzie cie kosztował raptem 22zł PS maks w poprzek 19cm gruby + 20 cm styropianu U=0,175 jakies konkretne wyliczanki porównujące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 24.09.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 jak budowałem kilka lat temu tez bywały takie tematy:ZDECYDOWANIE dwuwarstwowa a nawet trzywarstwowa. Wszsytkie rozwiązania jednowarstwowe wymagają naprawdę dużej stranności w budowie a i tak zawsze na wiosnę na tynku poznasz kształt swoich pustaków.Nadproża i inne elementy sa trudne do ocieplenia lub bardzo kosztowne bo systemowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts