Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia Chobot czy Ikea ?

Julita2

Recommended Posts

tzn. nazwisko poprosze bo widze że mierzysz wszystkich jedna miarą może być na priv :wink:

nie chcę donosić na pracowników tej firmy, ale po prostu nie podobała mi się obsługa. przyszłam z konkretnym problemem, miałam jakiś zarys tego o co mi chodzi i chciałam posłuchać czy da się tak zrobić, a jeśli nie to dlaczego i co proponują w zamian. niestety nic sie nie dowiedziałam poza tym, że mogą się umówić na pomiar i zrobić projekt. OK, ja rozumiem, że nikt nie pracuje za darmo, ale zanim zdecyduję sie zapłacić te kilka stówek za projekt chcę być pewna, ze to tam właśnie zrobię kuchnię, a wieć ktos ze mną porozmaiwa, coś zaproponuje, pokaże i przede wszystkim powie ile to będzie kosztowało etc, a nie tylko usłyszę"nooo można, no" -dosłownie cytat wypowiedzi p. projektanta ;-)

mniejsza o to :roll:

pojechałam do innej firmy, gdzie miły pan nie wtrącający co drugie słowo "nooo" przekonał mnie, ze moja wizja kuchni nieco powinna się zmodyfikować, na następny dzień przygotował wstępną wizualizację i... bardzo mi się spodobało :-) na 99% u niego zamówie kuchnię :-) chybaże jeszcze coś mi strzeli do głowy :roll:

Nie no możesz sobie kupić w ikei albo na jakimś pobliskim bazarku, są takie gotowe a i przy tym dość wygodne bo co rok będziesz zmieniał i wtedy będziesz sobie robił każdą inna, doświadczenie będzie.

Sorki, ale z tym porównaniem chobota do mercedesa to naprawdę trochę przesadziłeś. Kuchnie przyzwoite, ale do klasy mercedesa to naprawdę im trochę brakuje. Może kiedyś...

Kuchnie z Ikea oferują naprawdę przyzwoitą jakość. Jedyny problem, to dopasowanie wymiarów szafek. Nie wiem jak teraz, ale jeszcze rok temu np. nie można było w ich kuchni zabudować zmywarki 45 cm. Poza tym szafki poziome mają mocno dziwaczne wymiary.

Powiedz, jakie w Chobocie są standardowo montowane szuflady?. Bo w Ikea tandembox'y bluma w cenie 90 zł/szt, przyznasz chyba, że to dobra cena. Ich fronty też są dobrej jakości. Korpusy - jak korpusy, biały kolor trochę razi przy brązowych frontach.

Nam proponowali montaż blatu z korianu cenie 650 zł za mb. Zrobisz za tę cenę? Standardowo śpiewali po 800-900, czyli niewiele mniej niż za granit.

Nie skorzystaliśmy z usług ikea, bo nie pasowały mi wybitnie rozmiary szafek, ale gdyym nie miał nietypowej kuchni, pewnie bym kupił. Wziąłem z małej firemki na Kłobuckiej w Wawie, wyszło pewnie drożej, ale nie żałuję. Do tego ładny dobry sprzęt agd, granitowy blat, ładna bateria - wszystko wygląda super.

Pozdr

DJ

Nie no możesz sobie kupić w ikei albo na jakimś pobliskim bazarku, są takie gotowe a i przy tym dość wygodne bo co rok będziesz zmieniał i wtedy będziesz sobie robił każdą inna, doświadczenie będzie.

Sorki, ale z tym porównaniem chobota do mercedesa to naprawdę trochę przesadziłeś. Kuchnie przyzwoite, ale do klasy mercedesa to naprawdę im trochę brakuje. Może kiedyś...

Kuchnie z Ikea oferują naprawdę przyzwoitą jakość. Jedyny problem, to dopasowanie wymiarów szafek. Nie wiem jak teraz, ale jeszcze rok temu np. nie można było w ich kuchni zabudować zmywarki 45 cm. Poza tym szafki poziome mają mocno dziwaczne wymiary.

Powiedz, jakie w Chobocie są standardowo montowane szuflady?. Bo w Ikea tandembox'y bluma w cenie 90 zł/szt, przyznasz chyba, że to dobra cena. Ich fronty też są dobrej jakości. Korpusy - jak korpusy, biały kolor trochę razi przy brązowych frontach.

Nam proponowali montaż blatu z korianu cenie 650 zł za mb. Zrobisz za tę cenę? Standardowo śpiewali po 800-900, czyli niewiele mniej niż za granit.

Nie skorzystaliśmy z usług ikea, bo nie pasowały mi wybitnie rozmiary szafek, ale gdyym nie miał nietypowej kuchni, pewnie bym kupił. Wziąłem z małej firemki na Kłobuckiej w Wawie, wyszło pewnie drożej, ale nie żałuję. Do tego ładny dobry sprzęt agd, granitowy blat, ładna bateria - wszystko wygląda super.

Pozdr

DJ

Ja nie korzystam z usług chobotu tylko z materiałów.I powiem szczerze że robiełem kuchnie taniej nawet o 10 tyś. złotych od wyceny chobotu albo innych firm.Składam kuchnie bardzo długo i mam wytypowane pewne ścieżki co do AGD,osprzętu i innych rzeczy.Załatwiam do tego sprzęt taniej czasami o 40%.Jedno policzą taniej a drugie drożej, wiedzą co robią w każdej firmie.Ludzie nie patrzą na materiał używany do formatek, nie widzą różnicy między płytą 18 a 16 ani czy jest z mikrowiórem czy nie, czy dają okleine plastikową czy papierową, jedynke czy dwójke, Jest wiele rzeczy które wpływa na cenę całokształtu kuchni wiec nie ma co porównywać póki poważny fachowiec tego nie pokaże a oszczędzać mozna na wszystkim.

• 4 weeks później...

Moje doświadczenia z Chobotem są nastepujące:

Poprosiliśmy o wstępną wycenę kuchni na podstawie planów, określiliśmy czego sie spodziewamy i jakie są nasze wyobrażenia, na co usłyszelismy:

-jakieś 20; 25; 30; 35tys ...... pan stwierdził, że musi zrobić pomiar. OK, 150pln na pomiar poszło, pokwitowanie..... i od 2tyg. czekamy na wstępną wycenę i jakiś szkic..... w innej firmie, na podstawie mojego szkicu i opisu czego oczekujemy, wstępna wycena zajęła 2h..... mieszane mamy uczucia

A mogę wiedzieć dlaczego ????

Całą sytuację łącznie z nazwiskami bardzo dokładnie opisałam właścicielowi firmy.

Powiem tyle - marketingowe opowieści na stronie internetowej oraz przez telefon o tym, że zajmiemy się tobą, otrzymasz wycenę, doradzimy itp itd... można włożyć między bajki. Wycena w naszym przypadku to był niedbały e-mail z jakąś kwotą, która nic zupełnie nam nie mówiła, gdyż rozmawialiśmy z "projektantem" o różnych opcjach i trudno było stwierdzić co ostatecznie był łaskaw uwzględnić ten Pan w wycenie. Bezczelność, arogancja i brak poszanowania czyjegoś czasu. Ale co kto lubi. Osobiście znaleźliśmy mniejszy zakład, w którym traktuje się Klientów podmiotowo a nie jak kolejnego petenta do obskoczenia. A na marginesie - po wizytach w wielu zakładach stolarskich stwierdzam, że w Chobocie ceny zdecydowanie wygórowane jak na jakość oferowanych produktów i żenującą obsługę.

......Osobiście znaleźliśmy mniejszy zakład, w którym traktuje się Klientów podmiotowo a nie jak kolejnego petenta do obskoczenia. A na marginesie - po wizytach w wielu zakładach stolarskich stwierdzam, że w Chobocie ceny zdecydowanie wygórowane jak na jakość oferowanych produktów i żenującą obsługę.

aktualnie poszukuje wykonawcy mebli kuchennych, to może polecisz? może byc na PW

A mogę wiedzieć dlaczego ????

Całą sytuację łącznie z nazwiskami bardzo dokładnie opisałam właścicielowi firmy.

Powiem tyle - marketingowe opowieści na stronie internetowej oraz przez telefon o tym, że zajmiemy się tobą, otrzymasz wycenę, doradzimy itp itd... można włożyć między bajki. Wycena w naszym przypadku to był niedbały e-mail z jakąś kwotą, która nic zupełnie nam nie mówiła, gdyż rozmawialiśmy z "projektantem" o różnych opcjach i trudno było stwierdzić co ostatecznie był łaskaw uwzględnić ten Pan w wycenie. Bezczelność, arogancja i brak poszanowania czyjegoś czasu. Ale co kto lubi. Osobiście znaleźliśmy mniejszy zakład, w którym traktuje się Klientów podmiotowo a nie jak kolejnego petenta do obskoczenia. A na marginesie - po wizytach w wielu zakładach stolarskich stwierdzam, że w Chobocie ceny zdecydowanie wygórowane jak na jakość oferowanych produktów i żenującą obsługę.

Powiem tak jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził

Pozdrawiam

Obiecałam relację :)

Byłam, widziałam, baaardzo mi się podobało.

Fakt, lubię fabryki :):)

Jest to miejsce idealne dla lubiących czekoladę - ciasteczka są i to dobre :):)

Umówiłam się konkretnie z miłym Panem Projektantem. Pomimo dużego ruchu miał dla mnie czas i bardzo fajnie nam się rozmawiało. Obejrzałam, pozaglądałam, widziałam fajne rozwiązania. I znalazłam moją piękną czerwień do kuchni :) W zasadzie ilość kolorów jest nieograniczona.

Dowiedziałam się, że Chobot robi także drzwi - i to baardzo ładne.

Dodając do tego piękną pogodę i śliczne widoki za oknem samochodu - dla mnie bomba !!!

POzdrawiam cieplutko Bezele i jeszcze raz dziękuję za opiekę ( i prowiant na drogę :wink: ):)