Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nadzór budowlany na budowie

mateo

Recommended Posts

Witam

dostałem dziś informacje, że wkrótce zawita do mnie nadzór budowlany na kontrolę. Domek (poza małymi odstępstwami) buduje zgodnie z projektem więc bardzo się nie martwię. Zastanawia mnie jednak inna sprawa. Obok mojej działki zlokalizowany jest rów melioracyjny. Dojazd na działkę mam zaprojektowany przez mostek sąsiada i później pasem przygranicznym (przy tym rowie do działki). Pas ten jest wąski i było by dla mnie uciążliwością poruszać się po nim W celu "ułatwienia sobie życia" wybudowałem na wysokości mojej posesji swój mostek po którym w przyszłości będe chciał przyjechać - oczywiście bez żadnych pozwoleń i zgłoszeń. Zastanawiam się czy nadzór przy okazji kontroli domku może zainteresować się moim mostkiem? A może przyjadą specjalnie do mostku? Jakie grożą mi konsekwencje za tego typu działanie. Dodam (może w celu usprawiedliwienia) że działka moja jest na spokojnej ulicy i dalsi sąsiedzi mają taki sam system dojazdu na swoje posesje (i też bez pozwolenia)

Pozdrawiam

- dawno zrobiłeś ten zjazd?

Mostek zakończyłem w tą sobotę :(

Zastanawiam się tylko czy mogą przyjechać spesjalnie dla tego mostku. Właścicielem gruntu na którym powstała budowla jest miasto

Zamaist tracić czas wystąp do zarządcy drogi o warunki na zjazd na Twoja działke. Moze dostaniesz je przed kontrolą.

A moze zdemontuj ten mostek...

Niestety nie budowałem mostu zwodzonego ani demontowalnego więc ta opcja odpada.

Do momentu przybycia kontroli przy mostku na pewno wyrosną drzewa (w przyspieszonym tempie :) ) Jeżeli natomiast przyjadą specjalnie do zjazdu to i tak nic nie da. Zastanawiam się jaka kara (oprócz nakazu rozbiórki) może mnie czekać?

Co do sąsiadów to nikogo nie podejrzewam bo jak pisałem nie tylko ja budowałem bez pozwolenia.

Pozdrawiam

Mam nadzieje że tylko z roboczą wizytą.

Mostku było by mi szkoda bo budowałem go samodzielnie przez kilka weekendów nie mówiąc o nakładach fianansowych jakie poczyniłem.

Boję się tylko ewentualnej kary za samowolę. A może się go wyprzeć i powiedzieć że jak kupiłem działkę to już był? (chyba jednak głupi pomysł) - co sądzicie?

A może się go wyprzeć i powiedzieć że jak kupiłem działkę to już był? (chyba jednak głupi pomysł) - co sądzicie?

Ja by był to by był na mapach.

Nie koniecznie. Sąsiedzi mają zrobiony i na mapach nie ma. Może poprzedni właściciel zrobił?

Pomysł z natury głupi jak dla mnie bo to po prostu kłamstwo. To nawet nie jest naciągana prawda. Z drugiej strony jeśli to w niczym nie szkodzi (mostek) to głupotą by było karanie za jego wykonanie.

A może się go wyprzeć i powiedzieć że jak kupiłem działkę to już był? (chyba jednak głupi pomysł) - co sądzicie?

Ja by był to by był na mapach.

Nie koniecznie. Sąsiad jakiś czas temu wykopał u siebie staw (12m na 5m). Po około roku dostał wezwanie do PINB celem wyjaśnienia skąd na jego działce pojawił się taki stawik. Oczywiście okazało sie, że to samowola budowlana i albo legalizacja, albo zasypanie. Sąsiad "wpadł na pomysł" wytłumaczenia, że ów staw już istniał z racji tego, że wcześniej na działce było gospodarstwo rolne i z tego stawiku korzystały zwierzęta. Później staw zarósł trawami przez co stał się nie widoczny, a on po nabyciu nieruchomości postanowił ten staw oczyścić i trochę pogłębić. Tłumaczenie okazało się skuteczne staw jest zalegalizowany.

Najciekawsze, że taki sposób tłumaczenia się zasugerował mu inspektor w PINB.

• 2 months później...