mateo 24.09.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Witam dostałem dziś informacje, że wkrótce zawita do mnie nadzór budowlany na kontrolę. Domek (poza małymi odstępstwami) buduje zgodnie z projektem więc bardzo się nie martwię. Zastanawia mnie jednak inna sprawa. Obok mojej działki zlokalizowany jest rów melioracyjny. Dojazd na działkę mam zaprojektowany przez mostek sąsiada i później pasem przygranicznym (przy tym rowie do działki). Pas ten jest wąski i było by dla mnie uciążliwością poruszać się po nim W celu "ułatwienia sobie życia" wybudowałem na wysokości mojej posesji swój mostek po którym w przyszłości będe chciał przyjechać - oczywiście bez żadnych pozwoleń i zgłoszeń. Zastanawiam się czy nadzór przy okazji kontroli domku może zainteresować się moim mostkiem? A może przyjadą specjalnie do mostku? Jakie grożą mi konsekwencje za tego typu działanie. Dodam (może w celu usprawiedliwienia) że działka moja jest na spokojnej ulicy i dalsi sąsiedzi mają taki sam system dojazdu na swoje posesje (i też bez pozwolenia) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.09.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 obawiam się, że sam sobie odpowiedziałeś - żeby nie zauważyć nielegalnego wjazdu musieliby być ślepi - a najprawdopodobniej specjalnie w tym celu Cię odwiedzają - dawno zrobiłeś ten zjazd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 24.09.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Zależy tez jak definiujesz małe odstępstwa (tzn. co jest małe) ...A co do wjazdu to możesz mieć później trochę problemu z zarządcą/właścicielem gruntu gdzie biegnie rów. Życzę pomyśnego protokołu pokontrolnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo 24.09.2008 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 - dawno zrobiłeś ten zjazd? Mostek zakończyłem w tą sobotę Zastanawiam się tylko czy mogą przyjechać spesjalnie dla tego mostku. Właścicielem gruntu na którym powstała budowla jest miasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 24.09.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 No widzisz...a moze przez to ściągłeś na siebie nazdór .Moze sasiad zgłosił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.09.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 no to masz raczej 99% pewności o co chodzi. na pocieszenie powiem, że masz czujnych sąsiadów w okolicy... ciekawe tylko czy będą równie szybko reagowali jak pojawią się u Ciebie na budowie jacyś złodzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.09.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 - dawno zrobiłeś ten zjazd? Mostek zakończyłem w tą sobotę Zastanawiam się tylko czy mogą przyjechać spesjalnie dla tego mostku. Właścicielem gruntu na którym powstała budowla jest miasto Zamaist tracić czas wystąp do zarządcy drogi o warunki na zjazd na Twoja działke. Moze dostaniesz je przed kontrolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 24.09.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 A moze zdemontuj ten mostek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 24.09.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 A moze zdemontuj ten mostek... a potem wystąp oficjalnie do zarządcy/właściciela o zgodę na przejazd i przepust ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.09.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Zamaist tracić czas wystąp do zarządcy drogi o warunki na zjazd na Twoja działke. Moze dostaniesz je przed kontrolą. warunki to jedno a pozwolenie na budowę i zawiadomienie gminy o rozpoczęciu to drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo 24.09.2008 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 A moze zdemontuj ten mostek... Niestety nie budowałem mostu zwodzonego ani demontowalnego więc ta opcja odpada. Do momentu przybycia kontroli przy mostku na pewno wyrosną drzewa (w przyspieszonym tempie ) Jeżeli natomiast przyjadą specjalnie do zjazdu to i tak nic nie da. Zastanawiam się jaka kara (oprócz nakazu rozbiórki) może mnie czekać? Co do sąsiadów to nikogo nie podejrzewam bo jak pisałem nie tylko ja budowałem bez pozwolenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.09.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 być może akurat ten jeden ma pozwolenie - napisz już po kontroli w jakim celu przybyli - czy konkretnie do mostku czy ot tak wpaść z roboczą wizytą żeby statystyki poprawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo 24.09.2008 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Mam nadzieje że tylko z roboczą wizytą. Mostku było by mi szkoda bo budowałem go samodzielnie przez kilka weekendów nie mówiąc o nakładach fianansowych jakie poczyniłem.Boję się tylko ewentualnej kary za samowolę. A może się go wyprzeć i powiedzieć że jak kupiłem działkę to już był? (chyba jednak głupi pomysł) - co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.09.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 A może się go wyprzeć i powiedzieć że jak kupiłem działkę to już był? (chyba jednak głupi pomysł) - co sądzicie? Ja by był to by był na mapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.09.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 A może się go wyprzeć i powiedzieć że jak kupiłem działkę to już był? (chyba jednak głupi pomysł) - co sądzicie? Ja by był to by był na mapach. Nie koniecznie. Sąsiedzi mają zrobiony i na mapach nie ma. Może poprzedni właściciel zrobił? Pomysł z natury głupi jak dla mnie bo to po prostu kłamstwo. To nawet nie jest naciągana prawda. Z drugiej strony jeśli to w niczym nie szkodzi (mostek) to głupotą by było karanie za jego wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.09.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 jeślii go w sobotę skończyłeś to musieli by być ostro slepawi żeby "świeżości" roboty nie zobaczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 25.09.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Przecież niedawno skończył go remontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 25.09.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 A może się go wyprzeć i powiedzieć że jak kupiłem działkę to już był? (chyba jednak głupi pomysł) - co sądzicie? Ja by był to by był na mapach. Nie koniecznie. Sąsiad jakiś czas temu wykopał u siebie staw (12m na 5m). Po około roku dostał wezwanie do PINB celem wyjaśnienia skąd na jego działce pojawił się taki stawik. Oczywiście okazało sie, że to samowola budowlana i albo legalizacja, albo zasypanie. Sąsiad "wpadł na pomysł" wytłumaczenia, że ów staw już istniał z racji tego, że wcześniej na działce było gospodarstwo rolne i z tego stawiku korzystały zwierzęta. Później staw zarósł trawami przez co stał się nie widoczny, a on po nabyciu nieruchomości postanowił ten staw oczyścić i trochę pogłębić. Tłumaczenie okazało się skuteczne staw jest zalegalizowany. Najciekawsze, że taki sposób tłumaczenia się zasugerował mu inspektor w PINB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 04.12.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Jak się skończyła wizyta smutnych panów z PINB..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.12.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Chyba właściciel mostka w kiciu siedzi... Ja bym go posadził, w końcu porządek musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts