Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

na jaką piankę (czy to ma w ogóle znaczenie) montować drzwi zewnętrzne metalowe, z ościeżnicą metalową (blacha 1,5 mm). Niskoprężna/normalna, może jakiś producent jest lepszy lub gorszy. Może macie jakieś przydatne uwagi podczas montażu.

Dziękuję z góry,

pozdrawiam,

RS

https://forum.murator.pl/topic/109080-jaka-pianka-monta%C5%BC-drzwi-zew-z-metalow%C4%85-futryn%C4%85/

minimum trzy rozporki - jedna tak z 10 cm od gory, druga podobnie od dolu i jeszcze jedna w polowie wysokosci

pianka dowolna - moze byc nawet wezykowka :lol: gdzie wiadomo iz nie sposob jej dokladnie dozowac i zawsze da sie jej za duzo

zanim zaczniesz pianowac proponowalbym okleic oscieznice jakas tasma - np. malarska - by jej nie zabrudzic

proste jak konstrukcja cepa :)

A i jeszcze - oscieznice montuj wraz ze skrzydlem i do rownych szczelin miedzy nia a skrzydlem doprowadz, sprawdz jak sie zamykaja, czy wszystko dziala OK - dopiero pozniej pianuj

Dzięki za wskazówki. Dziwna to futryna bo kotwy do niej są oddzielnie, tzn nie są spawane tylko wkładane takie blaszki rozpórkowe, przez które niby przykręca się futrynę do muru.No cóż, zobaczymy, mam nadzieję, że w sobotę zamontujemy. Futryna wygląda solidnie, gruba blacha, ładne przetłoczenia, w miarę sztywna, w okleinie i zabezpieczona folią tak samo jak skrzydło. Przy okazji powiem, że bardzo ładnie te drzwi wyglądają i solidnie (za 1569). Są z Door-pol'a, skrzydło Jowisz w Castoramie. Mają 55cm. Jak szukałem to w tym przedziale cenowym inne bardziej znane firmy (Boryszew, Kędziora, Wołomin) wypadały gorzej i brzydziej i były cieńsze. Myślę, że warto je polecić, więc piszę. Dodam jeszcze, że warto sprawdzać ceny, bo niektóre produkty w Casto są droższe niż gdzie indziej. A że mają gwarancję ceny to można je kupić taniej.

PS. Widziałem ostatnio Jareko twój samochód pod castoramą, ale cholera Ciebie nie :-)...

...PS. Widziałem ostatnio Jareko twój samochód pod castoramą, ale cholera Ciebie nie :-)...
Bo nim zazwyczaj jeżdżą moi pracownicy - mówimy tu o Boxerze, Fordem ja, ale jak już niektórzy zauważyli, zbyt szybko śmigam by mnie dogonić ;)