ksm 24.09.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Moje pytanie dotyczy przypadku gdy zlecający ( inwestor) odmawia zapłaty za wykonane prace ze względu na istniejące usterki. Pomijam tu fakt posiadania umowy bądz jej nie posiadanie bo nie o to mi tutaj chodzi.(wg. naszego prawa umowa na pismie obowiązuje w przypadku zawierania umów tylko miedzy przedsiębiorstwami)Przyjmuje więc ze umowa jest, wykonanie prac jest zakończone a inwestor raz po raz odkrywa nowe usterki. Czytający to wykonawcy wiedzą o co tutaj chodzi. Dodam , że prace zostały wykonane starannie , terminowo, zgodnie ze sztuka budowlaną przez fachowców z wieloletnia praktyką w swoich zawodach.Zlecający odmawia przyjęcia faktury a brak faktury powoduje brak rozpoczęcia upływu terminu płatności.Kto w tym przypadku może odebrac roboty( u prywatnego inwestora) który jako płatnik ma najwięcej do powiedzenia jednak jako specjalista w budownictwie pojecie bardzo małe.Wiem że jest sąd, ale mnie chodzi o szybszy przebieg sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 24.09.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 zaproponuj wystawienie faktury częściowej i wstrzymanie zapłaty części kwoty w ramach gwarancji usunięcia usterek. Kwota zostanie zwolniona po usunięciu tychże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts