Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

W piątek startuje u mnie elektryk. We wstępnych rozmowach zaproponował aby włączniki światła umieścić na wysokości 90 cm od podłogi bo niby taka moda i wogóle wygodniej :) I teraz pytanie do użytkowników takiego rozwiązania: jak to się ma w praktyce i użytkowaniu ? Jakieś za i przeciw.

Mile widziane fotki z takim rozwiązaniem bo sam nie wiem jak podejść do tematu a piątek tuż tuż.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/109100-w%C5%82%C4%85czniki-%C5%9Bwiat%C5%82a-na-wysoko%C5%9Bci-90-cm/

Mam tak nisko wyłączniki - wygodniej. Nie ma przeciwwskazań, goście i tak nie zapalają światła "na pamięć" a domownicy nie mają z tym żadnego problemu (szczególnie dzieci). Wygląda normalnie, nie podpada.

nie wiem czy 'modnie', na pewno ergonomicznie. problem w sile przyzwyczajenia - dlatego u mnie takich nie bedzie niestety, mimo ze jestem za... :-?

przeciw mozna jeszcze wytoczyc argument o ograniczeniu dostepu do wylacznikow przez male dzieci - dla mnie slaby. wole niskie wylaczniki, niz szurajace krzesla (maly majsterkowicz dopnie swego :wink:)

a za? nalezy sie zastanowic, dlaczego w ogole wylaczniki maja byc na wysokosci 120-130cm... stad tylko krok do odkrycia gdzie te ustrojstwa powinny sie znalezc

Gdzies przeczytalem, ze wylaczniki powinny byc na wysokosci łokcia - jest to najwygodniejsze.

U siebie kazalem zrobic wylaczniki nizej (teraz nie pamietam dokladnej wysokosci) i sa idealnie na wysokosci łokcia ;) i jest wygodnie, polecam.

Moda, nie moda, ale fakt faktem, że "przy okazji" przystosowane dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich.

Wiem, nikt tego nie przewiduje - i słusznie, ale nie wiadomo kto "tam" będzie mieszkał za lat "dziesiąt"

Witam.

W piątek startuje u mnie elektryk. We wstępnych rozmowach zaproponował aby włączniki światła umieścić na wysokości 90 cm od podłogi bo niby taka moda i wogóle wygodniej :) I teraz pytanie do użytkowników takiego rozwiązania: jak to się ma w praktyce i użytkowaniu ? Jakieś za i przeciw.

Mile widziane fotki z takim rozwiązaniem bo sam nie wiem jak podejść do tematu a piątek tuż tuż.

Pozdrawiam.

90 cm to jest za nisko ,proponuje 110 wylaczniki a gniazdka 30 cm.

ale to chyba rzecz wzgledna, bo jak w domu mieszkaja niskie osoby to lepiej im na 90 jak koszykarze to i 120 bedzie nisko...to tak jak z wysokoscia blatu ma byc wygodnie a nie modnie i pod dyktando europejskich norm:)
Oś wyłącznika mam na 85cm od podłogi - polecam, szczególnie jak w domu są dzieci same sobie świeca i gaszą swiatło. Co do łokcia sie nie da, ale kolanem można bez problemu, prawdę mówiac wygodniej włączyć kolanem jak sie ma rece zajęte od tych tradycyjnie umieszczonych na łokieć :)

nie 90 tylko 834 mm od docelowego poziomu posadzki

Raaaaany ja juz was nie rozumiem

90 dla Olechowskiego bedzie za nisko a dla Kaczynskiego za wysoko :lol:

Ludzie, nie dajcie sie zwariowac - Wy bedziecie te cholerne wylaczniki dotykac a nie inni, a umiesc go tak jak tobie wygodniej a nie elektrykowi

Wyłączniki na 90 cm lub jak kto tam woli na 85 są dla mnie conajmniej dziwne. Może i ergonomiczne - tylko dla kogo. Napewno wygodne dla małych dzieci lub osób poruszających się na wózkach inwalizkich, napewno nie wygodne dla osób, które mają troche więcejniż 170 cm.

W żadnym wypadku nie może to być kwestia mody, bo zaraz któryś z pomysłowych architektów wnętrz wymyśli wyłącznik na suficie, bądź w podłodze.

Wyłączniki na 90 cm lub jak kto tam woli na 85 są dla mnie conajmniej dziwne. Może i ergonomiczne - tylko dla kogo. Napewno wygodne dla małych dzieci lub osób poruszających się na wózkach inwalizkich, napewno nie wygodne dla osób, które mają troche więcejniż 170 cm.

W żadnym wypadku nie może to być kwestia mody, bo zaraz któryś z pomysłowych architektów wnętrz wymyśli wyłącznik na suficie, bądź w podłodze.

A moja większa połowa ma 186 cm wzrostu i łącznik na tej wysokości, krytykowanej przez Ciebie też mu pasuje :p

Nawet był to jego pomysł :wink:

witam!

dokładnie tydzień temu mnie o to zapytano uzgadniając szczegóły instalacji;

odpowiedź brzmiała : tam gdzie się znajdują dla mnie od 30 ponad lat, wszak przyzwyczajenie drugą naturą człowieka.

pozdrawiam

Ja mam na wysokosci 81 cm. Elektryk doradził ( i miał racje ) aby osadzać na wysokoci dłoni najnizszego domownika. I od 2 lat się to sprawdza. Faktem jest ze goscie szukają właczników wyzej ale jak dla mnie jest ok.