Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

włączniki światła na wysokości 90 cm ?

mwnn

Recommended Posts

Witam.

W piątek startuje u mnie elektryk. We wstępnych rozmowach zaproponował aby włączniki światła umieścić na wysokości 90 cm od podłogi bo niby taka moda i wogóle wygodniej :) I teraz pytanie do użytkowników takiego rozwiązania: jak to się ma w praktyce i użytkowaniu ? Jakieś za i przeciw.

Mile widziane fotki z takim rozwiązaniem bo sam nie wiem jak podejść do tematu a piątek tuż tuż.

Pozdrawiam.

nie wiem czy 'modnie', na pewno ergonomicznie. problem w sile przyzwyczajenia - dlatego u mnie takich nie bedzie niestety, mimo ze jestem za... :-?

przeciw mozna jeszcze wytoczyc argument o ograniczeniu dostepu do wylacznikow przez male dzieci - dla mnie slaby. wole niskie wylaczniki, niz szurajace krzesla (maly majsterkowicz dopnie swego :wink:)

a za? nalezy sie zastanowic, dlaczego w ogole wylaczniki maja byc na wysokosci 120-130cm... stad tylko krok do odkrycia gdzie te ustrojstwa powinny sie znalezc

Moda, nie moda, ale fakt faktem, że "przy okazji" przystosowane dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich.

Wiem, nikt tego nie przewiduje - i słusznie, ale nie wiadomo kto "tam" będzie mieszkał za lat "dziesiąt"

Witam.

W piątek startuje u mnie elektryk. We wstępnych rozmowach zaproponował aby włączniki światła umieścić na wysokości 90 cm od podłogi bo niby taka moda i wogóle wygodniej :) I teraz pytanie do użytkowników takiego rozwiązania: jak to się ma w praktyce i użytkowaniu ? Jakieś za i przeciw.

Mile widziane fotki z takim rozwiązaniem bo sam nie wiem jak podejść do tematu a piątek tuż tuż.

Pozdrawiam.

90 cm to jest za nisko ,proponuje 110 wylaczniki a gniazdka 30 cm.

Oś wyłącznika mam na 85cm od podłogi - polecam, szczególnie jak w domu są dzieci same sobie świeca i gaszą swiatło. Co do łokcia sie nie da, ale kolanem można bez problemu, prawdę mówiac wygodniej włączyć kolanem jak sie ma rece zajęte od tych tradycyjnie umieszczonych na łokieć :)

Wyłączniki na 90 cm lub jak kto tam woli na 85 są dla mnie conajmniej dziwne. Może i ergonomiczne - tylko dla kogo. Napewno wygodne dla małych dzieci lub osób poruszających się na wózkach inwalizkich, napewno nie wygodne dla osób, które mają troche więcejniż 170 cm.

W żadnym wypadku nie może to być kwestia mody, bo zaraz któryś z pomysłowych architektów wnętrz wymyśli wyłącznik na suficie, bądź w podłodze.

Wyłączniki na 90 cm lub jak kto tam woli na 85 są dla mnie conajmniej dziwne. Może i ergonomiczne - tylko dla kogo. Napewno wygodne dla małych dzieci lub osób poruszających się na wózkach inwalizkich, napewno nie wygodne dla osób, które mają troche więcejniż 170 cm.

W żadnym wypadku nie może to być kwestia mody, bo zaraz któryś z pomysłowych architektów wnętrz wymyśli wyłącznik na suficie, bądź w podłodze.

A moja większa połowa ma 186 cm wzrostu i łącznik na tej wysokości, krytykowanej przez Ciebie też mu pasuje :p

Nawet był to jego pomysł :wink: