gregka 08.10.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 potrzebuję receptury betonu na fundamenty robione własnymi siłami z cementu żużlowego 32,5-co i ile na 1m3-z góry dziękuje za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.10.2003 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 potrzebuję receptury betonu na fundamenty robione własnymi siłami z cementu żużlowego 32,5-co i ile na 1m3-z góry dziękuje za informację Na stronach http://www.muratordom.pl/logo_glowna.gif są zamieszczone przydatne kalkulatory i narzędzia między innymi kalkulator ilości składników do wykonania betonu B15 Jednak najlepiej zastosować beton towarowy - jakość betonu przygotowanego na budowie nigdy nie będzie dorównywała temu z betoniarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 dzięki, Henryku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 13.10.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Ja też myslałem o obniżeniu kosztów budowy kręceniem betonu na podwórku, ale wyleczyło mnie z tego proste obliczenie. Załóżmy, że masz objętość fundamentu 15 m3, to mało. "Domowa" betoniarka ma ok 250 l ma, czyli na 1m3 wychodzą 4 betoniarki. Na 15m3 potrzebujesz więc 60 betoniarek. Czas "zakręcenia" betonu wraz z załadunkiem i wyładunkiem wynosi nie mniej niż 40 minut. 60x40= 2400 minut, czyli 40 godzin Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarko 13.10.2003 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Witam!Poniekąd zgodzę się z Bard13 ale nie do końca. Mój dziadek 40 lat temu budował dom podpiwniczony i do tego 2 piętra zalewał fundamenty, stropy itp. bez użycia betoniarki i dał rade oczywiście przy pomocy rodziny później pokazał mi w jaki sposób to robili (piasek wraz z cementem przesypywany z miejsca na miejsce później polewano wodą z konewki i grabiono grabiami) - wiadomo że w dzisiejszych czasach jest to praktycznie nie do pomyślenia. Ja bym proponował inny sposób w którym miałem okazję uczestniczyć. Mianowicie pomagałem zalać fundamenty 12m3 dwoma pożyczonymi betoniarkami 250L w sześć osób po 2 przy betoniarce i dwie w wykopie osoby. Zajeło nam to ok 8 godz i nikt przy tym nie zginoł ani rąk sobie nie wyrwał. Natomiast ja wybiorę lanie z gruchy z innego powodu. Różnica w m3 to ok 50zł przy betonie B20 + transport potrzebuję natomiast 10m3 więc zysk nie wielki a sił musi mi starczyć na resztę budowy ponieważ zakładam wykonanie większości prac samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts