Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przepis na beton

gregka

Recommended Posts

potrzebuję receptury betonu na fundamenty robione własnymi siłami z cementu żużlowego 32,5-co i ile na 1m3-z góry dziękuje za informację :oops:

Na stronach http://www.muratordom.pl/logo_glowna.gif są zamieszczone przydatne kalkulatory i narzędzia między innymi kalkulator ilości składników do wykonania betonu B15

Jednak najlepiej zastosować beton towarowy - jakość betonu przygotowanego na budowie nigdy nie będzie dorównywała temu z betoniarni.

Ja też myslałem o obniżeniu kosztów budowy kręceniem betonu na podwórku, ale wyleczyło mnie z tego proste obliczenie.

Załóżmy, że masz objętość fundamentu 15 m3, to mało.

"Domowa" betoniarka ma ok 250 l ma, czyli na 1m3 wychodzą 4 betoniarki.

Na 15m3 potrzebujesz więc 60 betoniarek.

Czas "zakręcenia" betonu wraz z załadunkiem i wyładunkiem wynosi nie mniej niż 40 minut.

60x40= 2400 minut, czyli 40 godzin

Powodzenia!!

Witam!

Poniekąd zgodzę się z Bard13 ale nie do końca.

Mój dziadek 40 lat temu budował dom podpiwniczony i do tego 2 piętra zalewał fundamenty, stropy itp. bez użycia betoniarki i dał rade oczywiście przy pomocy rodziny później pokazał mi w jaki sposób to robili (piasek wraz z cementem przesypywany z miejsca na miejsce później polewano wodą z konewki i grabiono grabiami) - wiadomo że w dzisiejszych czasach jest to praktycznie nie do pomyślenia.

Ja bym proponował inny sposób w którym miałem okazję uczestniczyć. Mianowicie pomagałem zalać fundamenty 12m3 dwoma pożyczonymi betoniarkami 250L w sześć osób po 2 przy betoniarce i dwie w wykopie osoby. Zajeło nam to ok 8 godz i nikt przy tym nie zginoł ani rąk sobie nie wyrwał.

Natomiast ja wybiorę lanie z gruchy z innego powodu. Różnica w m3 to ok 50zł przy betonie B20 + transport potrzebuję natomiast 10m3 więc zysk nie wielki a sił musi mi starczyć na resztę budowy ponieważ zakładam wykonanie większości prac samodzielnie.