mek 24.09.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 podczas wiercenia studni na głębokości 1m pojawiła się woda gruntowa.Stosując rurę osłonową fi 150 i wiertło fi 140 dowierciłem się do gł. 3m.dalej ni jak nie mogę ponieważ podczas podnoszenia wiertła do góry ziemia zostaje wypłukana w efekcie czego na powierzchnię wyciągam czystę wiertło.Odnoszę wrażenie ,iż ziemia wypłukiwana jest z wiertła z chwilą gdy wiertło całe jest już w rurze w cyklu wydobywania na powierzchnię.Na chwilę obecną zamontowałem abisynkę która jest w stanie wyciągnąc ok 40 l wody w cyklu ciągłego pompowania. Po ok15 min poziom wody wraca dopoprzedniego.Proszę o pomoc jaką techniką wiercic aby dojśc do głębokości ok7 m Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 25.09.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Jest taka rura z zamykaną na końcu klapką. Wybiera się nią tzw. kurzawkę - czyli piasek lub ziemię z wodą. Działa to na takiej zasadzie, że jak się ją wkłada to klapka jest podniesiona do góry. W momencie wyciągania klapka pod ciężarem piasku opada i wylewa się tylko sama woda. Po kilku takich razach należy wpychać rurę osłonową coraz głębiej. Wiertłem w kurzawce nie wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 25.09.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 witam do jakiej głębokości wiercileś swoją studnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 25.09.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Około 6 metrów i była woda. Ale to zależy może być i na 9 metrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts