Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2009/ Bydgoszcz i okolice

CitroCerber

Recommended Posts

Się pochwalę - złożyłem papiery dot. pozwolenia na budowę do startostwa. Jak wszystko pójdzie dobrze to w marcu powinienem wbić łopatę :)

widze, ze pozwolenie juz masz- gratuluje :D mam pyt. gdzie składałes swoje podanie o pozwolenie, bo ja składałam w podobnym terminie i jeszcze nie mam :(

A tak to zła jestem na pogode bo jeszcze czlowiek nie zacza a juz musi przez nia wszystko przesunac :(

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

widze, ze pozwolenie juz masz- gratuluje :D mam pyt. gdzie składałes swoje podanie o pozwolenie, bo ja składałam w podobnym terminie i jeszcze nie mam :(

Składałem w Starostwie, a właściwie "moja" Pani Architekt składała. :) Mam już je uprawomocnione więc mogę już prawie zaczynać. :lol:

A tak to zła jestem na pogode bo jeszcze czlowiek nie zacza a juz musi przez nia wszystko przesunac

A czemu przesuwać?

Składałem w Starostwie, a właściwie "moja" Pani Architekt składała. :) Mam już je uprawomocnione więc mogę już prawie zaczynać. :lol:

A tak to zła jestem na pogode bo jeszcze czlowiek nie zacza a juz musi przez nia wszystko przesunac

A czemu przesuwać?

Aby zaczac to musze teren przygotowac- duzo drzew wyciac. A na dzialce ziamia jak kamien i pelno wody po ostatnich sniegach jest.

A Ty juz zaczynasz?- myslisz ze da sie w taka pogode fundament kopac?

Witam wszystkich zaczynających w Bydgoszczy na wiosnę. Ja już za miesiąc i czas najwyższy na zakupy. Macie już wybrane hurtownie materiałów budowalnych? Kogo polecacie? Może ktoś z Was kupował Porotherm 25, w jakiej cenie? Bo z tego co czytam, to w całej Polsce taniej. Gdzie kupicie beton B20 i więźbę? Trochę mnie to wszystko przeraża, a budową będę zajmować się głównie ja, mąż mniej zaangażowany.

A domek będzie energooszczędny, płyta fundamentowa, styro 20cm, rekuperator.

Piszcie jak postępy, może jeszcze nie na placu, ale na razie logistyczne.

Aha, chociaż okna już mam zamówione - MS TytanSuperTermo.

Witam zaczynających wiosną 2009. My również zaczynamy jak tylko pogoda nam na to pozwoli. kupiony już mamy Porit na cały dom zbrojenie bloczki fundamentowe i drewno na dach, co do ekipy budującej mamy wyceny od 20 do 50 tyś i chyba zdecydujemy się na najtańszą widzieliśmy już ich prace i rozmawialiśmy z inwestorami nie mieli zastrzeżeń, więc po co przepłacać :D Nasz domek ma 120 mk z dachem dwuspanowym i poddaszem użytkowym. zastanawiamy się tylko co wybrać dachówkę cementową czy jednak tańszą blachodachówkę. Skłaniam się do dachówki bo wkońcu będę na nią patrzyła bardzo długo bo dachu raczej nie zmienie, A wy co wybraliście i czy orientowaliście się już w cenach?

Bloczki kupiliśmy w betoniarni w murowańcu.

Cena robocizny zawiera fundament, sciany, strop. Dachem zajmie się nas znajomy :)

Geodeta wyznaczył już położenie domu :) humus zdjęty :D wkońcu zaczna się coś dziać

Ja geodetę mam w sobotę. Dzisiaj zawiozłem barak na działkę - trochę roboty było, bo HDS się zakopał do osi :roll: ale udało się :)

Tak to jest. Wiosna idzie ziemia puszcza i ciężko sie jedzie tymi polnymi/leśnymi :) Mąż w weekend 2km się cofał bo bał się że się zakopie i jechał inną drogą, ale dojechał :)

Ja mam działkę prawie przy asfalcie, ale jak się przekonałem - niecałe 30m nieutwardzonego wystarczy, żeby zakopać ciężarówkę :)

Hej Kochani! :wink:

Poszukujemy bloczków betonowych w przyzwoitej cenie oczywiście i Suporexu. Wszystko w okolicach Torunia. Wiecie może gdzie mają tanie i dobre? :-?

Nie za bardzo wiem jaka dla Ciebie cena jest "przyzwoita" :) ale w Bydgoszczy na Inowrocławskiej są po 3.55 - to tak dla porównania raczej, bo na pewno znajdziesz coś bliżej. ;)