kamela 25.09.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Witam,chciałam zwapnować ziemię, ale czy to można robić przy takiej mokrej glebie. Ostatnio strasznie padało. Muszę posadzić kilka drzew. Czy można dodać garść wapna do dołu w którym będą sadzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 25.09.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Nie chcę się wymądrzać ale celem wapnowania jest zmiana odczynu gleby zbyt kwaśniej, przywrócenie glebie utraconej ilości wapnia oraz poprawienie jej właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych. Nagła zmiana odczynu jest niepożądana - nie można w sposób nagły zmienić właściwości gleby, byłoby to niekorzystne. Dlatego sypanie wapna do dołka wydaje mi się pomysłem chybionym... Gleba różnie reaguje na wapnowanie - na gleby lekkie nalezy wprowadzać nawozy wapniowe wolno działające, w małych dawkach - najodpowiedniejsza formą jest węglan wapnia CaCo3. Na gleby cięzkie, gliniaste można dac tlenek wapnia CaO lub wodorotleniek wapnia Ca(OH)2. Trzeba uważać na przewapnowanie - zwłaszcza gleb piaszczystych! Do określenia potrzeby wapnowania sporządzone sa odpowiednie tabele - potrzeby wapnowania określa się w nich w zalezności od pH gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamela 25.09.2008 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Dziękuję za wyjaśnienia. Tak, wiem to wszystko w teorii. Chodzi mi o podniesienie pH (pH 5), ale czy sypiąc wapno na mokrą glebę nie zniszczę jej struktury? Chciałam poza tym posadzić drzewa tej jesieni, a od wapnowania do sadzenia trzeba czekać 2 tygodnie... Może po posadzeniu zwapnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 25.09.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Tabela z przybliżonymi dawkami wapna jest w październikowym "Działkowcu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 25.09.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 http://podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpodszarotka.republika.pl%2Fwapno.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts