Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno Kotła ??

kaczor79

Recommended Posts

Witam wszystkich

Chciałbym uzyskać od was wskazówkę jaki powinienem kupić kocioł olejowy? będzie on pracował z kominkiem z płaszczem wodnym. Chciałbym aby to wszystko idealnie cykało bez żadnych późniejszych wpadek oczywiście tez zależy mi na tym aby kocioł nie pożerał zbyt dużo opału. Kominek podgrzewał by CO (podłogówka) oraz wodę bieżącą.( opiszę swój domek aby przybliżyć sprawę to 140 m2 samego parteru na poddaszu raczej nie będzie nic strop ocieplony 10 cm warstwą styropianu, ściany budynku wymurowane są z porothermy o grubości 30 cm do tego dochodzi ocieplenie 15 cm styropianu.) Fajnie by było jeśli ktoś kto posiada takie rozwiązanie kominek + kocioł olejowy napisał by swoje dotychczasowe refleksje oraz jaki posiada Kocioł i kominek wraz ze spalaniem rocznym.

Czekam na wasze rady

P.S. opinie osób posiadających kotły olejowe będą również mile widziane napiszcie jaki posiadacie Kocioł i czy sprawuje się bez zarzutów :)

kocioł to jakiś dobry markowy , co do "cykania" tego wszystkiego razem , do jego sterowania , to nie jest kwestia kotła i kominka, ale w 90 % kwestia instalacji , czyli wiele będzie zależało od wiedzy i fachowości instalatora , taki układ ma mój sąsiad i instalacja jest dosyć skomplikowana , zwłaszcza sterowanie w taki sposób aby wszyskie elementy nie tylko były , ale też współdziałały ze sobą.

kocioł to jakiś dobry markowy

Właśnie i z tym mam problem widziałem różne opinie na temat dobrej marki kotła tak jak znany kocioł Buderus ma swoje wady i osoby które je użytkują nie polecają zakupu. Mój brat posiada nieznany kocioł firmy Ideal Klima z palnikiem Bentone(już go nie produkują:() używa go już 7 lat jak do tej pory nie miał z nim żadnych kłopotów Co a spalania niewiarygodnie niskie w ciągu 18 miesięcy spalił 1500 litrów ropy + kominek z nadmuchem na pewno trochę odciąża kocioł :D

ale w 90 % kwestia instalacji , czyli wiele będzie zależało od wiedzy i fachowości instalatora , taki układ ma mój sąsiad i instalacja jest dosyć skomplikowana , zwłaszcza sterowanie w taki sposób aby wszyskie elementy nie tylko były , ale też współdziałały ze sobą.

masz rację instalacja dość skomplikowana ale mam nadzieję że mój fachowiec nie polegnie i podoła:) trzymam za niego kciuki:)

Wznawiam pytanie z postu wyżej:) i czekam

na poddaszu raczej nie będzie nic strop ocieplony 10 cm warstwą styropianu,

Przy takim ociepleniu żaden kocioł nie będzie "cykał" musi pracowac pełną parą..........

co masz na myśli praca pełną para dlaczego tak uważasz:O dom o którym pisze jest to parterówka bez strychu poddasze nieużytkowe strop który jest tam wylany to grubość 30 cm (15 cm strop 10 cm jest styropian i 5 cm wylewka :))

czy to jest mało ??:)

co masz na myśli praca pełną para dlaczego tak uważasz:O dom o którym pisze jest to parterówka bez strychu poddasze nieużytkowe strop który jest tam wylany to grubość 30 cm (15 cm strop 10 cm jest styropian i 5 cm wylewka :))

czy to jest mało ??:)

Bardzo mało.

Grubości betonu nie licz to nie jest ocieplenie, styro 20cm to minimum, 25 to już -ok. Weź pod uwage ze wiekszość ciepła przez sufit ucieka.

Jakie masz U tego sufitu?

ok poddaje sie widzę że nikt nie posiada takiego rozwiązania kocioł olejowy i kominek :(

Więc postanowiłem troszkę zmienić swoje pytanie i może ktoś posiada Kocioł olejowy sprawdzony który już przepracował sezon grzewczy chciałbym dowiedzieć się czy miał z nim jakieś problemy czy może nawet ktoś by chciał podzielić się większa wiedzą o kotle i napisze jakie osiągnął spalanie roczne + jaki posiada domek czy jest ocieplony czy może nie z czego zbudowany itp. Będę ogromnie wdzięczny za odpowiedź

pozdrawiam wszystkich

jak patrzę na liczne odpowiedzi z waszej strony to aż przychodzą mi dziwne myśli czy ja dobrze robię chcąc kupić kocioł olejowy.

pisząc ten post miałem nadzieję że znajdzie się tutaj osoba która wymieniła by się spostrzeżeniami a jak do tej pory odzew jest znikomy mam nadzieję że znajdzie sie osoba która posiada kocioł olejowy i napiszę kilka zdań od siebie

Trzymam kciuki

Witam,

Ja posiadam takie rozwiązanie. Niestety nie mogę ci napisac jak to sie sprawdza, ponieważ pierwszy sezon grzewczy mam przed sobą. Mam kocioł VIESSMANNA VITOROND 111 18kw, kominek z DGP HAJDUK 14kw. Jak jesteś cierpliwy to na wiosnę się odezwę i napiszę ile spalił oleju.

.

Pozdrawiam

Tomek

Witam,

Ja posiadam takie rozwiązanie. Niestety nie mogę ci napisac jak to sie sprawdza, ponieważ pierwszy sezon grzewczy mam przed sobą. Mam kocioł VIESSMANNA VITOROND 111 18kw, kominek z DGP HAJDUK 14kw. Jak jesteś cierpliwy to na wiosnę się odezwę i napiszę ile spalił oleju.

.

Pozdrawiam

Tomek

Witam oczywiście jestem cierpliwy jak widać :D do tej pory czekam na odpowiedź i wreszcie zjawiłeś sie TY dzięki że napisałeś i fajnie będzie jeśli podzielisz się wiosną swymi spostrzeżeniami ja prawdopodobnie też już napiszę ile spalił mój kocioł oczywiście podejmę już decyzję co do kotła i kominka jutro przychodzą fachowcy do podłogówki później kupno kotła i kominka :D

Mam nadzieję że jeszcze ktoś napiszę kilka zdań o swoim kotle olejowym :)