Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klinkier - co wybrać, jak dopasować

Wełna

Recommended Posts

Dotarłem do etapu docieplenia elewacji a ze domek z przed wojny i elewacja płaska pojawił się temat jej "uatrakcyjnienia optycznego". Padło zatem na klinkier. Mam zamiar obłożyc wegarki okien na szerokość cegły a ponadto fundament schody i tras. I tu pajawia się kłopot. Elewacja musi być w odcieniach szarości ( wymóg konserwtora ), klinkier jaki sobie upatrzyłem to płykta Kosmo z Wienerberger'a http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1083571282708&sl=wb_pl_home_pl&lpi=1077526673914.

Problem w tym że nie mają stopnic i parapetów. Wyjsciem miało byc położenie na schody i taras stopnic i płytek Sherry 825

http://www.domus.pl/?data=domus-elem&do=read&id=1060031642755&range=0000

O ton ciemniejsze i maja mniej "przepaleń". Zastanawiam sie jednak czy tak ciemna i "jednolita" płytka sprawdzi się na schodach i tarasie gdzie jednak o zabrudzenia nie trudno? Wiem z doświadczenia bo w kuchni mamy jednolita płytke bez refleksów i kazda kropla wody jest doskonale widoczna.

Czy ktoś ma może doświdzcenie w uztkowaniau Sherry w takich miejscach ?

Czy ktos zna moze inną płykę tarasowa i stopnice które kolorystycznie dają się powizać z Kosmo ?

Będę wdzięczny za każda opinię

nie polecam płytki kosmo, robi ją dla Wienerbergera ceramika Przyborsk i jakość jest poprostu fatalna.. 3 razy wymieniano nam 2000 płytek, ostatnia partia jest straszliwie krzywa, ale przynajmniej nie ma odprysków glazury.. nie zmieniliśmy tych płytek na inne tylko dlatego, że mamy kominy w cegle kosmo - tu co do jakości nie mieliśmy żadnych zastrzeżeń (robi ją inna fabryka)..

co do parapetów przeglądnij sobie ofertę klinkieru Paradyża (mat cloud brown), bardziej brązowe ale w sumie dosyć podobne parapety dobraliśmy stamtąd ..

co do fromagu, miałam kontakt ze sprzedawcą, bardzo nieprzyjemny, wręcz bezczelny, przy takim podejściu do kupującego zastanawiam się jak zachowują się przy ewentualnej reklamacji - zrezygnowaliśmy z zakupu u nich..

sklepik w gromadce malutki, wcale dużego wyboru nie ma.. i też średnie wrażenie profesjonalizmu robi..

m& k kazdy sprzedawca moze miec nienajlepszy dzień moze przed toba był podobny poszykiwacz płytki co to mu sie poprzedniej nocy sniła i nie znalazł,kazdy co był w fromagu wie ze nie jest to mały sklepik jak piszesz bo towar jest poukładany na ponad pół hektara placu,ja wybrałem sobie w jednym stylu elewacje cegłe na ogrodzenie czapki na słupki płytki na taras trepy na schodu ,nawet nr na dom i jestem zadowolony wszystko na miejscu i dostepne od zaraz , ,pewnie wolisz duzy salon sprzedazy z mieka kanapa opiekunem klijenta kawka i rabatem 40% a i tak zapłacisz wiecej i bedziesz czekał na dostawe. ,gdyby firmire fromag brakowało profesjonalizmu to rzeczywiscie był by to mały sklepik,a od 10 lat dostarczaja towar do wielu hurtowni i odbiorców indywidualnych w całej polsce .Polecam fromag.

opiekuje się sama sobą, rabat i owszem, pod warunkiem, że nie jest sztuczny (czyli po rabacie 40% nie wychodzi drożej niż gdzie indziej bez rabatu), kawek nie pijam.. natomiast stawiam na i wolę przede wszystkim profesjonalną obsługę - a we Fromagu mnie akurat spotkało lekceważenie, brak profesjonalizmu i zbycie klienta.. wybrałam płytki wienerbergera między innymi ze względu na to jak potraktowano mnie we Fromagu (z resztą wienerbergera jakość powyżej też obiektywnie oceniłam), a jeżeli więcej klientów potraktują jak mnie to szybciej niż za kolejne 10 lat ich nie będzie..

sugerujesz ze słodze firmie fromag,im nie trzeba słodzic maja sie dobrze to ze bylismy na targach budowlanych (co roku od kilku lat) potwierdza tylko ze są obecni na rynku klinkieru ,wielu zadowolonych odbiorców ,

Nie dziw sie ze dobre firmy sie chwali ,za to co robia wielki szacun i zrozum ze kazdy moze miec zły dzien na który moze okurat trafiłes ,sam miałem podobna opinie po tym jak paliła mi sie suszarnia strazacy po akcji miedzy soba mówili ze jestem hujem ze nie postawiłem im skrzynki piwa ze nie zrobiłem grila ,resztki drewna dogasaja przychodzi klijet ja i jest obuzony ze nie mam dla niego czasu i zle go traktuje a przeciez powinienem byc usmiechniety i piec kiełbacki na ostatniej belce z suszarni wartej 50 tys ,po dwuch tygodniach ten sam przyjezdza jestem dla niego miły jest niby ok a puzniej opinia (pedalska firma)i tak to jest jestes za słodki to cie wyliza za goszki to wypluja.Szanuje ludzi który maja własne zdanie i forum jest miejscemna wymiane zdan na dany temat,ale po co psuc opinie firmie której zadowoleni klijeci patrza na twój post dziwnie np mały sklepik to tak jak bys napisal że nasza klasa to mały pokoik i kilku smarkatych studentów maniaków komputerowych i za rok ich nie bedzie .

nie twierdze, że słodzisz, twierdze, że robisz sobie autoreklame, więc obiektywny nie jesteś, ja jako niedoszły klient napisałam obiektywnie jak mnie potraktowano, a to, że polecasz na wszelkich możliwych wątkach Fromag, nie przyznając się, że jesteś z nimi związany jest po prostu żałosne..

• 2 years później...
Zgadzam się z m&k jakość płytek kosmo beznadziejna.Wybrałam z powodu komina i bardzo żałuję.Za 1 m kwadratowy prawie 64 PLN.To po prostu skandal! Na kartonie nie ma informacji który to gatunek.Nie wiem czy tak może być.Zdecydowanie odradzam zakup.