grzegorz961 25.09.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Czy tak jest naprawde? Czy ma ktos doswiadczenia? Tona zrębka kosztuje z moich informacji ok 450 zl. Dom mozna ogrzac typowy ok 200m2 za ok 6 ton, przy lagodnej zimie. Czy to potwierdzacie? to mniej niz 3000 pln, z ciepła wodą! Pomijam oczywiscie niski komfort ale z podajnikiem, tam gdzie wybor jest pomiedzy biomasa/olejem/LPG - to wyglada bardzo atrakcyjnie. Natomiast jak z dostępnoscią zrębka w sezonie i jego jakością to nie wiem.... I jakie piece, w jakiej technologii, jakie podajniki?? Bede wdzieczny za podpowiedzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.09.2008 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 1. Jaka jest u Ciebie dostępność zrębków2. Jesli kiepsko to czy masz odpowiednio duzo miejsca do przechowywania zapasu na dłuższy czas? Warto by była to zadaszona wiata by zrębka nie nasiąkała. Osobiście uważam, że na potrzeby domku jednorodzinnego z niewielką działką to nienajlepszy pomysł. No chyba, że mieszkasz w okolicy gdzie łatwo załatwić takowy opał... (fabryki płyt lub inne takie, warto popytać o firmy strugające kołki na opalisady i inne budowle ogrodowe).Osobiście mam w sąsiedztwie małą masarnię gdzie jako opał wykożystywane są właśnie zrękbki a dokładnie i częściej wióry ze strugania kołków. Jednak tam właściciel ma spory placyk dobrze zadaszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 26.09.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Coś źle policzyłeś. 3 tys zł na rok za grzanie "drewnem" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz961 26.09.2008 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Coś źle policzyłeś. 3 tys zł na rok za grzanie "drewnem" ? To za mało czy za duzo? Mam kolege w gorach ktory wprawdzie troche taniej nabywa drewno (nie zrebki, pali drewnem w piecu z zgazowaniem), ale za zeszły seson zapłacił 2500 - mowie o SAMYM ogrzewaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz961 26.09.2008 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 ach - kolega ma dom ok 200m2 drewniany, stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 26.09.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Coś źle policzyłeś. 3 tys zł na rok za grzanie "drewnem" ? To za mało czy za duzo? Mam kolege w gorach ktory wprawdzie troche taniej nabywa drewno (nie zrebki, pali drewnem w piecu z zgazowaniem), ale za zeszły seson zapłacił 2500 - mowie o SAMYM ogrzewaniu Boże - przy kotle z dolnym spalaniem i zgazowaniem to koszmarne koszty - wychodzi mi że spalił conajmniej 15-18 mp drewna lisciastego twardego przy cenach mojej okolicy , a przy "górskich" to ponad 20 mp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz961 26.09.2008 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 spalił ok 15m3. ale w tym jeszcze kuchnia chłopska, ktora nagrzewa prysznic, jakies takie dziwne rozwiazania. no i ma 2 chaty obok siebie, dorobil domek dla gosci ok 60m2. to dosc sporo razem i chaty stare i nieszczelne. A ile powinno sie spalić zrebki w domu ok 200m2 w nowej technologii, ocieplony itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 26.09.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 jeśli 15 m3 to przy liściatym wychodzi 21,4 mp jak podejrzewałem ...jeżeli jest to 200 m2 nawet nieocieplone to i tak sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz961 26.09.2008 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 jeśli 15 m3 to przy liściatym wychodzi 21,4 mp jak podejrzewałem ... jeżeli jest to 200 m2 nawet nieocieplone to i tak sporo... No zaraz, jak lisciaste? - przeciez on nie pali sosną! buk, debina z tego co wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 26.09.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 26.09.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Coś źle policzyłeś. 3 tys zł na rok za grzanie "drewnem" ? To za mało czy za duzo? Mam kolege w gorach ktory wprawdzie troche taniej nabywa drewno (nie zrebki, pali drewnem w piecu z zgazowaniem), ale za zeszły seson zapłacił 2500 - mowie o SAMYM ogrzewaniu Za dużo, nawet jak na dom 200m. Jeśli dom masz w miarę ocieplony, to zużycie będze na poziomie 70kWh/m2 = 14 tys kWh. do tego ze 4 tys kWh za wodę razem 18 kWh rocznie Za 1 kWh wychodzi 17gr. Jak na paliwo stałe to sporo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz961 26.09.2008 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 To jesli tak jest to rzeczywiscie jest to najtansze grzanie.Z tego co słysze, problem jest z zaopatrzeniem i to w dobry materiał, czy to prawda? Jak wyglada to w sezonie, czy tuz przed? Czy trzeba robic zapas i suszyc (!!) u siebie? Czy sa piece z podajnikami? - tak zeby mozna bylo zasypywac co np 2 dni w lagodną zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 26.09.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Jeżeli pytasz o zrębki - to chyba Moderator z zespołem podającym Smok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz961 26.09.2008 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Kiedys przedstawiciel renomowanej rzekomo firmy Froehling (Austria chyba) mowił mi, ze maja piece "ktore robia wszystko", podaja, grzeja, nawet kanapki do pracy robią....wiec nie wiem, sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 26.09.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 ok. tylko sprawdź jak z ich serwisem na swoim terenie , bo awaria w sezonie to gorsze niż wybicie szamba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz961 26.09.2008 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Mi chodzi tylko o wymiane doswiadczen z tymi co maja takie piece. - Czy da sie to obslugiwac w miare wygodnie?- Czy surowiec jest zdobywalny i jak z jego jakoscia?- Jakie piece warto polecic- Jakie sa wady tego rozwizania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 26.09.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Obawiam się, że nie znajdziesz użytkownika kotła zrębkowego z automatycznym podajnikiem, zainstalowanym w małym domu. Kotły tego typu są raczej stosowane dla większych mocy - tak od 60 kW w górę, aż do paru megawatów. Wiąże się to z dostepnością paliwa - logistyką, dlatego buduje je się na terenach zalesionych. Jeśli ktoś ma taki kocioł w domku, to pewnie ktoś taki kto pracuje w branży. To paliwo uciążliwe, na ogół mokre, a więc trudno spalalne, często mocno zanieczyszczone. To są drogie kotły - wyłożone ceramiką, ciężkie konstrukcje, duże - dodatkowe zasobniki na paliwo z mieszadłami - wymagające częstej konserwacji. Potrzebny jest skład paliwa - jedna tona zrębek to jakieś 6 kubików. Dużo pracy z ładowaniem do zasobnika i dużo brudu.Producenci takich kotłów na polskim rynku: Moderator, Bavaria, Komforts, Thermostahl i może inni.Aby tego wszystkiego uniknąc wymyślono pellet.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moskit145 06.02.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Obawiam się, że nie znajdziesz użytkownika kotła zrębkowego z automatycznym podajnikiem, zainstalowanym w małym domu. Kotły tego typu są raczej stosowane dla większych mocy - tak od 60 kW w górę, aż do paru megawatów. Wiąże się to z dostepnością paliwa - logistyką, dlatego buduje je się na terenach zalesionych. Jeśli ktoś ma taki kocioł w domku, to pewnie ktoś taki kto pracuje w branży. To paliwo uciążliwe, na ogół mokre, a więc trudno spalalne, często mocno zanieczyszczone. To są drogie kotły - wyłożone ceramiką, ciężkie konstrukcje, duże - dodatkowe zasobniki na paliwo z mieszadłami - wymagające częstej konserwacji. Potrzebny jest skład paliwa - jedna tona zrębek to jakieś 6 kubików. Dużo pracy z ładowaniem do zasobnika i dużo brudu. Producenci takich kotłów na polskim rynku: Moderator, Bavaria, Komforts, Thermostahl i może inni. Aby tego wszystkiego uniknąc wymyślono pellet. Pozdrawiam Witam kolega napisał wszystko żeby tylko zniechęcić innych do stosowania kotłów na zrębke, a to najtańsza forma ogrzania domu i wody użytkowej sam jestem właścicielem kotła który przerobiłem na palenie zrębką i bardzo sobie go chwalę ponieważ rozwiązało to mój problem częstego podkładania do pieca choć i tak podkładam,bo co mam robić z drewnem którego trochę mam ale jak się wypali drewno pali się zrębka. Nie ukrywam że koncepcja ta jest dobra dla kogoś kto ma bliski dostęp do krzaków , ma kawałek niewykorzystanego pola na którym można posadzić np wierzbę energetyczną i co najważniejsze posiada RĘBAK. Co do spalania mokrej zrębki nie jest aż tak źle jak kolega pisze w okresie zimy drewno nie jest takie mokre jak w lecie kiedy ma dużo soków , jest o wiele suchsze palę taką zrębką prawie cały czas , rębanie zaczynam zaraz po opadnięciu liści zresztą zobaczcie sami! Kocioł 23kw Seko z drugiej ręki trochę przeróbek i efekt gotowy http://www.youtube.com/watch?v=HcUUU9DWg-I i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts