Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W jaki sposób można utrudnić kradzież wstawionych okien PCV do budynku w stanie surowym?

Zrobienie glifów i co jeszcze? Budynek jest nieocieplony jeszcze, bez tynków

Oczywiście pomijam sprawy ubezpieczenia, alarmu i dozorcy...

https://forum.murator.pl/topic/109165-okna-stan-surowy-jak-zabezpieczy%C4%87-przed-kradzie%C5%BC%C4%85/

Dlaczego pomijasz spawy ubezpiecznia, alrmu i dozorcy ?

To o co pytasz ? Możesz tam jeszcze spać z dubeltówką :)

Nie mam tam prądu do alarmu - ubezpieczenie, alarm, dozorca to w ostateczności :roll:

W jaki sposób można utrudnić kradzież wstawionych okien PCV do budynku w stanie surowym?

jeszcze okiennice bądź rolety antywłamaniowe , ale to już większy pieniądz i żadne poważne zabezpieczenie dla złodzieja-fachmana -tyle, że mogą zniechęcić lokalnych kombinatorów :wink:

Nie mam tam prądu do alarmu - ubezpieczenie, alarm, dozorca to w ostateczności :roll:

Budowałaś na agregacie ? Może sąsiad pożyczy... a jak nie - to nie ma inaczej jak dozorca..

Budowałaś na agregacie ? Może sąsiad pożyczy... a jak nie - to nie ma inaczej jak dozorca..

Przedłużacz od sąsiada...

Przedłużacz od sąsiada...

Naprawdę nie macie żadnych doświadczeń w tej sprawie? :o

otynkuj jak najszybciej, jeśli nie cały dom to same otwory okienne. jak mocowania będą otynkowane - okna będą nie do ruszenia - rozkuwanie znacznie spowolni złodzieja i narobi duużo hałasu
otynkuj jak najszybciej, jeśli nie cały dom to same otwory okienne. jak mocowania będą otynkowane - okna będą nie do ruszenia - rozkuwanie znacznie spowolni złodzieja i narobi duużo hałasu

No właśnie, a od zewnątrz zabijać dechami czy jak?

No właśnie, a od zewnątrz zabijać dechami czy jak?

z zewnątrz nic nie robić . byle budynek był zamknięty

"spece" od okien wyciągają je jak są mocowane na samej piance - piankę nożem a mocowania wkrętarką i wio

wykucie otynkowanego okna na tyle żeby można było je bez uszkodzenia wyjąć jest czasochłonne, a uszkodzone ciężko sprzedać

Przypomniał mi się pomysł - można okna podpisać specjalnym markerem UV - napis będzie widoczny tyko w świetle UV. W prawdzie przed kradzieżą to nie zabezpieczy, ale słyszałam o przypadku, że ktoś swoje okna odnalazł w innym domku właśnie dzięki znakowaniu.

Ewentualnie oznakować w inny sposób

Proponuje założyć alarm z powiadomieniem GSM (wysyła sms ) - koszt około 500zł + dwie trzy czujki podczerwieni ( około 100-150zł) + akumulator 150zł ( 20 Ah starczy na dwa tyg pracy systemu) + ewentualnmie mały panel słoneczny za okno aby doładowywał układ ( 200zł). Całość można podpiąć pod firmę ochroniarską ( zazwyczaj 50zł miesięcznie - wysyła sms do ciebie i do firmy). Można do układu podłaczyc syrenę lub jakąć migająca lampę, włączaną po wykryciu ruchu - napewno odstraszy złodzieja. Gdybys zdecydował sie na bardziej rozbudowany układ - np z wiekszym panelem słonecznym i automatycznym oświetleniem zewnętrzym służę radą.

Tak jak mój przedmówca napisał - osobiście pokombinowałbym z alarmem po aku, ewentualnie podłączonym dodatkowo pod zasilanie od sąsiada. W dalszej kolejności czujki ruchu z syreną na aku w kilku newralgicznych miejscach.

Natomiast jeśli dom jest zamknięty, a okna dobrze zamontowane (profesjonalne kotwy), to trochę trzeba się napracować, by je wyciągnąć - jeśli dom nie stoi na odludziu nie powinny raczej zniknąć.

Tak jak mój przedmówca napisał - osobiście pokombinowałbym z alarmem po aku, ewentualnie podłączonym dodatkowo pod zasilanie od sąsiada. W dalszej kolejności czujki ruchu z syreną na aku w kilku newralgicznych miejscach.

Natomiast jeśli dom jest zamknięty, a okna dobrze zamontowane (profesjonalne kotwy), to trochę trzeba się napracować, by je wyciągnąć - jeśli dom nie stoi na odludziu nie powinny raczej zniknąć.

Na odludziu nie stoi, zależy mi głównie na mechanicznym zabezpieczeniu. W międzyczasie dzięki za rady, ale liczę na więcej . :D