Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie inwestorów. Czy jak wybieraliście wykonawców to takich co wykonują mozliwie całość , czyli murarz, cieśla, dekarz, itd wszyscy z jednej firmy (+na nich spoczywał obowiązek zaopatrywania w materiały i sprzęt) czy raczej szukaliście poszczególnych podwykonawców, czyli odrębnie murarza, odrębnie cieśle, dekarza, itp którzy ze sobą na stałe nie współracują i są niezależni. Które rozwiązanie jest wg Was leszpe. Domyslam się że kompleksowy wykonawca jest dobry zwłaszcza dla tych co nie mają za bardzo czasu by doglądać budowy i się nią zajmować, czyli organizować materiały, sprzęt i pozostałe kwestie. Zaznaczam że ja raczej będe miał czas wręcz bardzo chętnie zajmę sie doglądaniem budowy i zapewne będe codziennie na niej.

Pytanie, które z tych rozwiązań jest, wg Waszego doświadczenia, tańsze oraz lepsze, czyli wpływa pozytywnie na jakość budowy całego domu.

Pozdrawiam i dziekuje za każda rzeczową wypowiedź

https://forum.murator.pl/topic/109166-firma-buduj%C4%85ca-kompleksowo-czy-poszczeg%C3%B3lni-podwykonawcy/

tak naprawdę to wszystko zależy od zasobności Twojego portfela. Jeśli masz bardzo dużo kasiory pewnie, że lepiej jak dom postawi jeden dobry i doświadczony wykonawca. A jeśli kasy jest mnie to wykonawców szukałbym na poszczególne etapy realizacji domu… a u mnie, gdzie kasy jest jeszcze mniej, dużo rzeczy staram się robić sam i materiały też sam kupuję…

do końca października chciałbym zalać strop, do którego wynająłem się zbrojarza, ale materiał na strop oczywiście sam kupuję;)

Starzy indianie mawiają: "jak ktoś jest od wszystkiego, to jest do niczego" :wink:

A tak na poważnie to cena robocizny "generalnego wykonawcy" będzie pewnie 2 a najpewniej 3 razy wyższa. Poza tym i tak będzie on najmował (za Twoje pieniądze) podwykonawców (murzarzy, cieśli, instalatorów, glazurników) chyba że jest to wielka firma ze specjalistami na etacie :roll:

Podpisuję się całkowicie pod tym, co napisał Krychlis

jestem rowniez na etapie wyboru wykonawcy i sposobu budowania domu. Mam juz kilkanascie ofert zarowno od firm budujacych kompleksowo jak i od pojedynczych ekip, zamowilam rowniez kosztorys do mojego projektu (projekt indywidualny). Z calego rozeznania wyszlo mi ze budowa systemem gospodarczym jest sporo tansza, niestety ;-( Dla mnie niestety bo myslalam ze uda mi sie znalezc firme, ktora kompleksowo zbuduje mi dom za rozsadne pieniadze. Na moim projekcie (parterowy, 240 m) roznica w cenie miedzy tzw systemem gospodarczym a komleksowym srednio wyniosla 20-25%, czyli okolo 120-150 tys. Takze my sklaniamy sie ku poszczegolnym ekipom do poszczegolnych etapow budynku.
najbardziej pozytywne jest bywanie codzienne na budowie i zaglądanie w każdą dziurę, bo zawsze i wszędzie wykonawcy będą chcieli pójść na skróty żeby mieli łatwiej, jak tylko inwestor albo majster spuści ich z oka

budowa z generalnym wykonawcą powinna być szybsza, ale jak na razie jest bum w budowlance i wszystko stoi na głowie, dobrzy i tani fachowcy maja terminy poumawiane na 2009 rok, wolne terminy mają albo patałachy albo ci z kosmicznymi cennikami

być może upadek amerykańskich banków zablokuje łatwe kredyty i znowu będzie jak w 2005 roku, ale i tak najpierw trzeba wykończyć te co już zaczęli budować

I to pierwsze zalecenie stosowałbym przy każdym sposobie wykonawstwa - więc zawsze przy budowie potrzebny jest czas na nadzór inwestorski , inspektorzy zatrudnieni w tym celu nie zawsze się sprawdzają, więc wybór chyba jest oczywisty.

Pozdrawiam

Starzy indianie mawiają: "jak ktoś jest od wszystkiego, to jest do niczego" :wink:

Dużo zalezy od tego na ile i jakich etapów chcesz podzielić prace. Zacznij je dzielić nadmiernie a zobaczysz, że z jakością będzie kiepsko, "bo po co się martwić, jak wejdzie i tak inna ekipa robić dalej". To generuje koszty.

Nie chodzi mi o generalnego wykonawcę wszystkiego, ale o jaknajmniejsze dzielenie na etapy. Ludzie często biorą jedną firmę do wykonania "zera", inną do wyciagnięcia murów, inną do stropów, inna do posadzek, inną do tynków... budowa rozwleka się w czasie, a mimo, że ma być tanio wcale tak do końca nie jest. Poza tym jeśli przyjdzie ktoś na małą pracę to policzy za wszystko. Przy bardziej kompleksowych wykonawcach udaje się ich naciągnąć na gratisy w postaci wylania schodów, osadzenia drzwi itp. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz tego więcej a zaoszczędzona kasa robi się spora. Jeśli jedna ekipa robi więcej prac to też oszczędza pewne materiały. Z mojej budowy szalunki były bardzo wielokrotnego użycia, a przy kilku ekipach ciężko to wyegzekwować.

Ułożenie całego okablowania robił jeden człowiek (fakt, że poszczególne "podsystemy" wykańczałem sam (kablówka, sieć, telefon), ale zakup materiałów w jednym miejscu w dużej ilości skutkował większymi rabatami, a za położenie kablówki i telefonu facet nie doliczył nic. Co do prac hudraulicznych... jedna ekipa od przyłacza wody do wykonania kanalizy łącznie z przyłączem. Licząc na każdy etap kogoś innego koszty rosły. Przyłącze wody i kanalizy to był w moim przypadku tylko koszt materiałów.

Tak więc nie trzeba liczyć, że murarz zrobi Ci elektrykę, ale warto znaleźć takiego który w swojej działce zrobi dużo, a przy dobrym szukaniu znajdziesz elektryka który przygotuje okablowanie pod alarm, tylko trzeba wcześniej trochę wiedzieć co się chce mieć i jak to powinno być położone.

Ściany murował mi jeden murarz, do tynków (elewacja) wybraliśmy w końcu jego brata. Był to jedyny majster który nie doliczał nic za tzw równanie ścian co jak wyszło w praniu nie było potrzebne, za to dodatkowo wylał po cenie materiału schody przy tarasie.

Zdecydowanie małe profesjonalne firmy. Dobry murarz poleci dobrego cieślę, dekarza i odwrotnie bo oni ze sobą współpracują. Do tego dobry kierownik budowy (czasem też poleci sprawdzone ekipy) i masz święty spokój i taniej niż generalny wykonawca. Pozdrawiam.

U mnie było tak:

1.firma murarska: cały dom od fundamentów po ścianki kolankowe, działowe i wylanie chudziaka

2.cieśla

3.dekarz ( u mnie osobno ale często można znaleźć kompleksowo usługi ciesielsko-dekarskie)

4.firma hydrauliczna: cała instalacja wodna i kanalizacyjna (wraz z doprowadzeniem wody do budynku i odprowadzeniem kanalizy do studzienki), CO: montaż kotła gazowego wraz z wkładem kominowym i grzejnikami: czyli kompleksowo wszystko

5.elektryk

6.tynkarze

7.posadzkarze

8.firma "okniarska": okna, parapety wewn. i zewn. oraz drzwi wejściowe

9.stolarz - drzwi wewn. i schody

10.kartongipsiarz: wełna i płyty KG

11. "wykończeniowiec": gresy, montaż biały w łazience, część prac malarskich

12. ocieplenie budynku i elewacja

13. firma brukarska

Można ograniczyć ilość wykonawców, jeśli firma murarska ma też dobrych tynkarzy i może także zrobić docieplenie i elewację. Budowałam 1.5 roku więc poszczególne etapy były na tyle rozłożone w czasie, że nie przeszkadzało mi szukanie kolejnych wykonawców i nie było to wcale uciążliwe. Za to na pewno tańsze sądząc po postach inwestorów, którzy podają ile kosztuje ich kompleksowe wybudowanie i wykończenie domu.

Wybór moim zdaniem zależy od dwóch rzeczy: od tego ile masz kasy, bo kompleksowo oznacza najczęściej drożej (choć pewnie nie zawsze), a po drugie ile masz czasu żeby koordynować prace budowlane.

Firma wykonawcza wybuduje twój dom pewnie taniej niż ty systemem gospodarczym (ma swoich ludzi i hurtownie), ale dorzuci swój zysk (przy boomie pewnie nie mały) i dla ciebie wyjdzie drożej.

Systemem gospodarczym powinno wyjść dla Ciebie taniej, ale licz się z tym, że w zasadzie codziennie musisz być na budowie. Pytanie zresztą kto załatwia materiał, bo jak ty, to 1x dziennie może nie starczyć :(

Pozostają poza tym kwestie "robót powracających" tzn. że często np.po więźbie jeszcze muszą wrócić murarze i cos podmurować, albo dobrze jest wytynkować garaż przed bramą itd., z tymi powrotami to jest zawsze ciężko i często kosztownie.

Poza tym to co do mnie najbardziej przemówiło to odpowiedzialność za materiały. jak jest firma to w zasadzie nie obchodzi cię jaki materiały dzisiejszej nocy ukradną z budowy.

U mnie budował jeden generalny wykonawca. Osobne firmy były do montażu

1 okien i drzwi,

2 wentylacji mechanicznej,

3 ogrzewania podłogowego kominka i solarów.

Jak sobie przygotowali robotę tak mieli. Nie mogli zwalać winy na innych i sami musieli poprawiać ewentualne niedokładności. Nie ma też problemów ze zgrywaniem terminów poszczególnych ekip. Dzięki temu budowa trwa krócej. Krótsza budowa niższe koszty. Nie zawsze związane tylko z budową. Krócej płacisz za zajmowane mieszkanie, szybciej odzyskujesz VAT itp.

Ponadto nie zaskoczą cię podwyżki cen w trakcie budowy i jej koszty z dużym prawdopodobieństwem możesz przewidzieć przed jej rozpoczęciem.

im mniej wykonawców tym mniej spychotechniki

Właśnie tego się obawiam budując dom z różnymi ekipami, które się nie znają i nie współpracują.

Jeśli jedna ekipa robi więcej prac to też oszczędza pewne materiały

Tyż prawda :lol:

U mnie było tak:

1.firma murarska: cały dom od fundamentów po ścianki kolankowe, działowe i wylanie chudziaka

2.cieśla

3.dekarz ( u mnie osobno ale często można znaleźć kompleksowo usługi ciesielsko-dekarskie)

4.firma hydrauliczna: cała instalacja wodna i kanalizacyjna (wraz z doprowadzeniem wody do budynku i odprowadzeniem kanalizy do studzienki), CO: montaż kotła gazowego wraz z wkładem kominowym i grzejnikami: czyli kompleksowo wszystko

5.elektryk

6.tynkarze

7.posadzkarze

8.firma "okniarska": okna, parapety wewn. i zewn. oraz drzwi wejściowe

9.stolarz - drzwi wewn. i schody

10.kartongipsiarz: wełna i płyty KG

11. "wykończeniowiec": gresy, montaż biały w łazience, część prac malarskich

12. ocieplenie budynku i elewacja

13. firma brukarska

Można ograniczyć ilość wykonawców, jeśli firma murarska ma też dobrych tynkarzy i może także zrobić docieplenie i elewację. Budowałam 1.5 roku więc poszczególne etapy były na tyle rozłożone w czasie, że nie przeszkadzało mi szukanie kolejnych wykonawców i nie było to wcale uciążliwe. Za to na pewno tańsze sądząc po postach inwestorów, którzy podają ile kosztuje ich kompleksowe wybudowanie i wykończenie domu.

U mnie podobnie. Różnica tylko taka,że jedna ekipa budowała od fundamentów do dachu. Przy czym murowali inni niż "układacze"dachu.