Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejny problem - banki i kredyty?

monikaa13

Recommended Posts

Witam

Problem przedstawia się następująco.

Czy bank udzieli mi kredytu tylko na część domu.

Dokładniej chodzi o to, że mam działkę, mam 50tys. i chcę wziąć 200.000 kredytu na rozpoczęcie budowy i budować tak długo aż mi kasy wystarczy. Jak zabraknie to sprzedać mieszkanie i podwyższyć kredyt na dom do max. 350.000.

Czy bank udzieli mi takiego kredytu bez zabezpieczenia na dokończenie budowy?

Czy bank wymaga od inwestora takiego zabezpieczenia?

Dodam, że kosztorys domu dla banku będzie na pewno wyższy niż 250.000.

Hmm, nie wiem czy jasno się wyraziłam, jak nie to proszę o pytania.

to może tak

Zdolność mam i zastanawiam się czy bank udzieli mi kredytu na 200.000 który nie wystarczy mi na pokrycie kosztorysu domu, a nie mam więcej udokumentowanych pięniędzy ponadto 50tys. Czyli w sumie miałabym 250tys. i chciałabym rozpocząć budowę. Czy bank wymaga, żeby mieć pozostałą kwotę pięniedzy do dokończenia i oddania budunku czy nie?

Powiem tak...znajoma miała 70tys i działkę i chiała od PKO pożyczyć 150tyś ale rzeczoznawca uznał ,że nie wybuduje za to domu i ja olał.Zaczeła budować ,ze swoich środków.Postawiła stan surowy ,znowu poszła do PKO i wtedy dostała 100tys na dokończenie budowy ale pod hipoteke

Ja wziełam 300tys kredytu z czego 55tys jest na zakup działki,musiałam udokumentowac 13,5tys bo tak ocenił rzeczoznawca po korekcie mojego kosztorysu.

oczywiście ,że możesz mieć problem , bank będzie chciał udokumentowania środków własnych do wykończenia domu ale możesz napisac oświadczenie ,że masz mieszkanie własnościowe ,które sprzedaż i wykończysz domek albo wziąć kredytu tyle ile bedzie cię kosztowała budowa domu plus wykończenie i nie brać ostatnich transz :wink:

Ja zrobiłam to tak. Zrobiłam kosztorys na 400tyś, kredyt wzięliśmy 220tyś a resztę środków własnych będzie pochodziła ze sprzedaży mieszkania. Musiałam tylko przedstawić ze społdzielni zaświadczenie, że mieszkanie nie jest zadłużone, akt wlasnosci i KW

Nie wszystkie banki tak chcą. Kredyt braliśmy w Nordei. Chcieliśmy kredyt na całość, ale nie mielismy takiej zdolnosci. Toteż nie mileliśmy wyjścia.