Izulek 31.10.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 A wełna Knauf? Jestem ciekawa opinii na temat tej wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 31.10.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 A wełna Knauf? Jestem ciekawa opinii na temat tej wełny. Trzeba porównywać cena/jakość (parametry techniczne) W przypadku Knaufa z tego co pamiętam była niestety tylko cena......... bo o jakości ktoś zapomniał (bynajmniej z danych producenta to wynikało) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 31.10.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Ciekawe to co piszesz, ja wprawdzie szczegółowo na parametrach się nie znam, ale wełna Classic ma współczynnik 0,04, na czym więc polega ta kiepska jakość w porównaniu do wełny innych producentów ? I nie pytam bynajmniej złośliwie tylko naprawdę jestem ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 31.10.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Porównaj sobie paramatry w tych samych grupach produktowych. I wtedy zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 31.10.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 No właśnie w tzw. międzyczasie zajrzałam na stronę rockwool'a i isover'a i poza tym, że te dwie wełny mają współczynniki 0,035 ew. 0,039 innych różnic nie zauważam ... ale ja się nie znam. Na co jeszcze zwrócić uwagę? I czy różnica w tym parametrze - współczynniku przewodzenia ciepła jest taka istotna pomiędzy 0,035 (0,039) a 0,040 ? Uświadomcie mnie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renalda 31.10.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 no dobrze, ale jeśli porównywać parametry to isover super mara jest chyba najlepsza? z czym się da porównać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 31.10.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Jest wełna skalna, szklanaJest wełna rolowana i wełna w płytachJest wełna o wyższych właściwościach akustycznych i wełna o wyższych właściwościach termicznych itd Ludziska odsyłam na strony producentów. Tam wszystko jest napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 31.10.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Dzięki, nie wiedziałam naprawdę, że aż tyle jest rodzajów wełny i że strony producentów są Uściślę (może ktoś inny zechce się wypowiedzieć), chodzi mi o wełnę szklaną, rolowaną do ocieplenia poddasza, kąt dachu 40 stopni, pełne deskowanie, dachówka ceramiczna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 31.10.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Dzięki, nie wiedziałam naprawdę, że aż tyle jest rodzajów wełny i że strony producentów są Uściślę (może ktoś inny zechce się wypowiedzieć), chodzi mi o wełnę szklaną, rolowaną do ocieplenia poddasza, kąt dachu 40 stopni, pełne deskowanie, dachówka ceramiczna. Pozdrawiam Jeżeli wszystko wiesz to po co pytasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 31.10.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Teraz pytam innych i nie wszystko wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 01.01.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 A która opcja jest wg Was lepsza: wełna w rolkach czy sztywna w płytach ? Nie chodzi mi o parametry, ale usłyszałem ostatnio, że ta w rolkach może się na dachu przesuwać, że z izolacji 20 cm może się zrobić 10 cm itd....Czy istnieje taka ewentualność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 02.01.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Stoje przed podobnym dylematem.Jest jeszcze taka http://allegro.pl/item518729018_welna_mineralna_15_cm_isomax.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda-ja 03.01.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Stoje przed podobnym dylematem. Jest jeszcze taka http://allegro.pl/item518729018_welna_mineralna_15_cm_isomax.html I ja się dołączam do pytania o wełnę ISOMAX. Cena niewątpliwie b.atrakcyjna w porównaniu z innymi firmami. Ale czy warto? Może znajdzie się tu ktoś kto zastosował ten produkt u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 03.01.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Będę za tydzień w Gdyni to sprawdzę organoleptycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykO 05.01.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Rzadko ocieplamy ale to co widziałem to różnicy nie widać. Każdy chwali to co ma. Wg mnie należy zdecydować wełna o jakim współczynniku nas interesuje i kupić akurat najtańszą. Zwróćcie uwagę, że nie ma producentów wełny "firm krzak". Wynika to ze skomplikowania produkcji wełny w przeciwieństwie do styropianu. I dlatego styropian kiepskiej jakości łatwo znaleźć a wełnę.... ja nie spotkałem w ogóle nie renomowanych firm. Ale dodam ponownie- wielkiego doświadczenia w ocieplaniu nie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 06.01.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Pytanie rockwool, isover czy ursa, a może knauf mały ma sens jeżeli nie rozmawiamy o współczynnikach jakie chcemy dla warstwy ocieplenia uzyskać. Podzielę się swoimi doświadczeniami (nie domysłami, ale konkretami). Często gdy pytam o coś na forum pojawiają się posty, które niewiele wnoszą do tematu, ale są to opinie typu "u mnię będzie tak i tak", albo "słyszałem, że tak lepiej ale w sumie to nie sprawdziłem". OK, nieważne. W moim domu jest w sumie kilka rodzajów i marek wełny: Rockwool Rockmin 0,039, w płytach Rockwool Superrock (o ile mnie nie myli pamięć) - 0,035, w płytach Knauf 0,044 w rolkach Isover Uni-Mata 0,039 w rolkach Rockwoll - wełna skalna, uformowane płyty są w miarę sztywne, trzymają się między krokiwiami, łatwo wycina się z nich żądany kształt, są mało podatne na ściskanie. Wełna o współczynniku 035 jest wyraźnie sztywniejsza, trzeba dokładnie wycinać kształt, b.dobrze trzyma się między krokwiami. Plusem jest, że precyzyjnie można wyciąć żądany kształt (naddatek ok 5 mm i OK). Czasem jest to minusem bo ciężej jest dokładnie zaizolować nieforemny kształt, łaczenia, skośnie elementy itp. Według mnie (robiłem sam) wełna skalna (czyli Rockwool) dużo bardziej i uciążliwiej się sypie. Łatwiej jest też ją porwać. Isover 039 - tą wełną szklaną pracowało mi się najlepiej. Jest puszysta, sprężysta, trzeba ucinać większy naddatek niż w przypadku Rockwoola, nie trzyma się na skosach, konieczne są sznurki, ale bardzo dobrze wciąga się ja w zakamarki i upycha. Też się z niej kurzy, ale jakby mniej, nie jest to tak uciążliwe. Płytę 15 cm można spokojnie zgnieść do 4 cm, wtedy też najłatwiej ją ciąć. Knauf 044 - kupiłem ją tylko i wyłącznie dlatego, że była okazja. Podobna do Isovera (bo też szklana), ale jakby sporo przerzedzona - zapewne dlatego, że gorszy współczynnik. Nie polecam (jest w promocji w Castoramie) To co mogę porównać to Rockmin i Uni-Mata bo te same współczynniki. Co prawda porównanie nie jest w 100% miarodajne bo Rockmin to płyty a Isover rolki. Lepiej mi się pracowało Isoverem, szybciej - chociaż był czas, że myślałem lepiej o Rockwoolu. Albo może inaczej - skosy lepiej robić Rockwoolem, a sufit wolałem Isoverem. Co prawda nie miałem okazji popracować rolkami Rockwoola (Toprock czy Megarock), być może sufit szedłby tym równie dobrze. Ale wydaje mi się, że to pylenie jest mniej uciążliwe w wełnie szklanej. Mam nadzieje, że komuś pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 13.01.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Będę za tydzień w Gdyni to sprawdzę organoleptycznie. Byłem widziałem mam kawałek.15-stka ma gr.12-13cm.Bardzo miękka.Mi nie przypasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 13.01.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 A ma ktoś doświadczenia z wełną ISOROC ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmach 13.01.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 A ma ktoś doświadczenia z wełną ISOROC ?? Ja mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 13.01.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 A ma ktoś doświadczenia z wełną ISOROC ?? Ja mam Szerzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej plis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts