Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

posadowienie wylewek

Recommended Posts

Witam,pilnie potrzebuje porady odnośnie posadowienia wylewki.Do jakiego poziomu mam się dostosować to znaczy ,ścianki fundamentowe monolityczne na to papa i górę mur z porothermu,środek warstwa piasku,chudziak 10cm,styropian i warstwa wylewki końcowej i tu mam pytanie czy warstwe końcową mam mieć na poziomie papy izolacji poziomej fundamentu pisze bo mam obawę że murarze za nisko posadowili mi otwory okienne i drzwiowe w projekcie 86cm od wylewek a u mnie otwory zaczynają sie na 3 warstwie porothermu to jest 75cm z góry dziękuje

les111, góra chudziaka (pierwszej betonowej warstwy podłogi na gruncie) powinna być na poziomie góry ściany fundamentowej, a tym samym na poziomie przeciwwilgociowej izolacji poziomej tych ścian, która to powinna wystawać spod ścian nadziemia do środka domu na tyle, żeby później dało się ją bez problemów połączyć z przeciwwilgociową izolacją poziomą podłogi.

http://www.izolacje.com.pl/images/stories/artykuly/izolacje-posadzki-3.jpg

lub

http://www.muratordom.pl/zdjecia/podlogi_3_1_.jpeg

lub

http://www.e-izolacje.pl/artykuly_zdjecia/pod_na_gruncie_art.jpg

U mnie również otwory okienne zaczynały się od trzeciego pustaka i szparę między oknem a ścianą musiałem podmurować. Musisz sobie rozmierzyć grubość kolejnych warstw podłogi (styropian, wylewka, parkiet, panele lub płytki) i od tego poziomu odmierzyć odległość do okna (jeśli wiesz jaki będzie miało rozmiar) taką jaka Ci odpowiada. U mnie parapet jest trochę za nisko jak na mój gust, bo od pierwszej wylewki do góry parkietu mam 18 cm czyli do okna około 75 cm.

• 1 month później...

Pozwolicie, że się podłączę pod ten temat?

U mnie w projekcie układ warstw podłogi na gruncie jest następujący:

Parkiet/gres – 3 cm

Wylewka betonowa zbrojona siatką dylatowaną 6x6m – 4 cm

Styropian twardy – 4 cm

2x papa na lepiku na gorąco – 1 cm

Chudy beton – 10 cm

Podsypka żwirowo-piaskowa zagęszczona mechanicznie – 15 cm

W sumie warstwy podłogi nad izolacją poziomą: 11 cm

W sumie wszystko: 37 cm

Czy wylewka betonowa gr. 4 cm to nie za mało?

Chciałbym zmienić to na coś takiego:

Parkiet/gres – 3 cm

Wylewka betonowa – 6 cm

Styropian twardy – 10 cm

2x papa na lepiku na gorąco – 1 cm

Chudy beton – 10 cm

Podsypka żwirowo-piaskowa zagęszczona mechanicznie – 15 cm

W sumie warstwy podłogi nad izolacją poziomą: 19 cm

W sumie wszystko: 45 cm

Jak zwiększę grubość warstwy posadzkowej o te 8 cm to zmieni mi się odległość od górnej warstwy podłogi do parapetów (okna wyjdą za nisko), obniżeniu też ulegnie sufit. Jak tego uniknąć?

Czy powinienem wylać chudziak o 8 cm niżej niż w projekcie, czy może powinienem chudziak wylać jak w projekcie (górna krawędź chudziaka na równi z górną krawędzią ścian fundamentowych), a zwiększyć o 8 cm wysokość ścian domu?

Na szczęście nie mam w domu schodów (typowa parterówka), ale wolałbym uniknąć problemów z oknami, drzwiami i wysokością sufitu.

Dzieki wielkie,

Witaj

Fachowcem jakimś wielkim nie jestem - zamierzam nim zostać w przyszłym roku - wtedy zaczynam budowę :D ale myślę, że chudziak powinieneś wylać tak jak w projekcie, potem policzyć wszystkie warstwy (styro, wylewki, płytki itp.) i to będzie twój poziom zero.

Od tego poziomu liczysz wszystkie wymiary tj. wysokość okien, drzwi, stropu itp.

Pozdro

Czy wylewka betonowa gr. 4 cm to nie za mało?

4cm to absolutne minimum - w praktyce wylewkę robi się tak żeby była poziomo i nie byłą cieńsza niż 4cm - a jak będziesz miał krzywo chudziak i położysz wszędzie te 10cm styro to teoretycznie może tak być, że w jednym miejscu będziesz miał 4cm a w innym 7cm