bugie1234 25.09.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Witam!!! Przymierzam się do zakupu projektu WM24 z katalogu muratora o nazwie Pluszcz. Stąd też moje pytanie czy ktoś budował dom z tego projektu albo jest w trakcie budowy?? Obojętnie którą wersję. A może ktoś zbudował taki dom gdzieś w mazowieckim, i zgodził by się na obejrzenie. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Interesuje mnie jak to wygląda podczas budowy, jaki efekt końcowy, może trzeba coś zmienić. Z góry wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldeson 08.11.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Cześć.Ja kupiłem ten projekt. Dopiero rozpoczynamy prace ziemne, a dokładnie mamy wykopaną dziurę w przyszłym tygodniu wylewamy ławy. Jak się zdecydujesz na kupno projektu to daj znać, zanim zaczniesz budowę to u mnie już pewnie będzie coś stało. Problem w tym, że chałupę stawiam w okolicach Bydgoszczy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldeson 16.11.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Rozpoczynam budowę "pluszcza". Jeżeli jest ktoś kto takowe cudo zbudował, buduje, lub zamierza budować to chętnie wymienię się spostrzeżeniami. Na razie jestem na etapie "dziury w ziemi".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxys 30.05.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Witam, my jesteśmy z Inowrocławia. Czy można wiedzieć, gdzie stoi Wasz domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 16.11.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Zakładam temat na temat wdzięcznego projektu Pluszcz:* http://projekty.wm.com.pl/projekty-domow/projekty/projekt-domu-wm24l-pluszcz* http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=583 ------------------------------I od razu pierwsze pytanie:Czy warto przenosić kominek na ściankę pomiędzy pokojem dziennym[4] a gabinecikiem[5]? Plusy:* idąc od wejścia do kuchni nie trzeba go omijać* można zrobić nawiew ciepłego powietrza do gabineciku i dwóch sypialni wyżej (takie prymitywne DGP)* zniknie komin w sypialni[12]* aby usiąść "przy kominku" nie trzeba siadać w przejściu Minusy:* Problem z wentylacją kuchni (jeśli grawitacyjna)* pokój dzienny może się stać mniej ustawny* wypadałoby zbliżyć do siebie ścianki pomiędzy pomieszczeniami 4/5 i 14/15 aby komin przylegał do ściany na obu kondygnacjach a nie był wewnątrz pomieszczenia Jak wy to widzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo100 17.11.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 No jeśli o mnie chodzi to nie wyobrażam sobie takich przenosin. Ponieważ salon nie jest zbyt duży i chyba utrudniło by to bardzo urządzenie go. Bez kominka i tak jest mało miejsca sami się zastanawiamy jak go urządzić. Zlikwidowaliśmy jedne drzwi balkonowe i trochę żałujemy że nie pomniejszyliśmy gabinetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro79 26.11.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Witam Co sądzicie o tym domku http://projekty.muratordom.pl/projekt_pluszcz-wariant-i-podpiwniczony,1086,1,.htm?frm_search=1&id_grupy=0&nazwa=pluszcz&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=1 Czy ktoś go może buduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conq 04.12.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Witam, Wydaje mi się że takie usytuowanie kominka to większe kłopoty i możliwości zrobienia błędów przez projektanta a sam projekt ma już sporo takich byków należało by podziękować twórcom hehe w takim projekcie nie zrobisz dużego kominka tylko trzeba szukać jak najmniejszych wkładów i zabudowy żeby nie zabierać przestrzeni salonu co do plusów: 1. mały kominek więc wiele do omijania nie będzie myśleliśmy o 10KW ale damy 14 2. co do DGP to my się nie zdecydowaliśmy, kupujemy kominek z płaszczem wodnym 3. w tej zniknie a pojawi się w innej sypialni na górze, problem zostaje 4. salon jest na tyle mały że siedząc w nim będziesz i tak przy kominku a i tak nie da się siedzieć bliżej niż 1m od kominka co do minusów: 1. z wentylacją to może nie bo jedno pomieszczenie ale co zrobisz z okapem? 2. no i tracisz ładną ścianę na TV Tak reasumując, ja bym się nie zdecydował ale kombinuj może powstanie nowy warant Pluszcza w sumie w naszym też dużo zmian w stasunku do orygnału Pozdrawiam pluszczaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ci_d 12.12.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witam Ja też buduję pluszaka. W tym roku z ziemi wyrosłu fundamenty a w przyszłym w planach są ściany i dach. pozdrawiam wszystkich Pluszaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo100 15.12.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Witam serdecznie kolejnego Pluszaka Tak z ciekawości czy wprowadzacie jakieś zmiany w projekcie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasd 20.12.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Witam, ja również z klanu "pluszaków" u mnie zmiany w projekcie raczej symboliczne, likwidacja jednych drzwi tarasowych, trochę "przeciągnięty" daszek nad tarasem. Nic wielkiego i spektakularnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 20.12.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 U nas też prawie nic nie zmienione. Jedyne co to: - ściany na poddaszu murowane - blacha zamiast dachówki - brak balkonu - kuchnia częściowo oddzielona od salonu - likwidacja jednych drzwi tarasowych - zwężone drzwi garażowe (pojedyńcze) - "gospodarcze" drzwi z garażu na tył Dla tych co już budują albo pobudowali: czy murowane ścianki na poddaszu można sobie zrobić ot tak bezboleśnie czy trzeba coś zmieniać w stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasd 20.12.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 O likwidacji balkonu zapomniałem wspomnieć. I właśnie ścianki na poddaszu też będą murowane. Ktoś wcześniej pisał, że kier-bud polecił trochę więcej zbrojenia wrzucić, ale że bardziej to jego zapobiegliwość niż konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conq 26.12.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Wesołych Świąt dla wszystkich pluszaków i powodzenia nie tylko na budowie w 2011 roku http://lh6.ggpht.com/_NfXMeArRAmA/TRezWBn68FI/AAAAAAAACX8/r58Fq7rqZjI/s800/PC60001%20DSC_0360.jpg P.S. na naszym fotoforum małe zamieszanie ze zdjęciami ale niebawem naprawimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo100 27.12.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Zdrowych i spokojnych Świąt oraz wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacek2000 02.01.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Witam. Również buduję Pluszcza. Jestem już na etapie wykończeniówki. W projekcie wprowadziłem kilka zmian. Rozbudowałem daszek nad wejściem. Zrezygnowałem z gabinetu na parterze - w jego miejsce powstała kotłownia/pralnio-suszarnia z wejściem z garażu i wyjściem na podwórze. Kuchnia została oddzielona ścianą od salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo100 03.01.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to zrezygnowaliśmy z kotłowni w jej miejscu będzie łazienka przejście do garażu w miejscu łazienki a kotłownia w garażu. To by było na tyle zastanawiam się również nad zamkniętą kuchnią dlatego dziękuję za zdjęcia A Pluszczyk piękny Yacek2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 03.01.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Czy dobrze widzę że Yacek2000 i Frugo100 macie pojedyńcze okna w kuchni?Też rozważamy taki krok - więcej miejsca na szafki w kuchni. Domek pewno trochę na urodzie i kuchnia się przyciemni ale coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxys 04.01.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Witam, my rownież budujemy Pluszcza. Teraz zadaszony sobie zimuje. Także dokonaliśmy drobnych zmian np. Zrezygnowalismy z okna balkonowego na dole, z balkonu u góry, pokój nad garażem będzie nasza sypialnie stad doszliśmy okno szczytowe, a zrezygnowalismy z jednego dachowego. Zastanawiamy sierowniez nad postawieniem ścianki oddzielajacej kuchnie od salonu. Bylibyśmy wdzięczni za przesłanie fotki. Pozdrawiamy serdecznie Magda i Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo100 05.01.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Zdjęcia kuchni zamkniętej znajdziesz na stronie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159883-Czy-ktos-buduje-pluszcza-lub-w-nim-juz-mieszkadodane przez Yacek2000. Zastanawiam się czy nie będzie za ciemno. Zrezygnowaliśmy z dwóch okien w kuchni ponieważ nie podobało nam się takie rozwiązanie co do tego czy domek stracił na urodzie to myślę że nie ale jest to kwestia gustu. Na razie nie wydaje mi się żeby było za ciemno. Nad ścianką się zastanawiam ze względów bardziej estetycznych tzn. mniej widoczny bałagan w kuchni oraz zapachy które będzie czuć na pewno w całym salonie z drugiej strony podoba mi się przestrzeń dzięki otwartej kuchni nie ma wrażenia ciasnoty a jak dojdzie jeszcze kominek w przejściu to ta ściana może dawać takie wrażenie sami już nie wiemy co lepsze.Może macie jakieś pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts