Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!!! Przymierzam się do zakupu projektu WM24 z katalogu muratora o nazwie Pluszcz. Stąd też moje pytanie czy ktoś budował dom z tego projektu albo jest w trakcie budowy?? Obojętnie którą wersję. A może ktoś zbudował taki dom gdzieś w mazowieckim, i zgodził by się na obejrzenie. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Interesuje mnie jak to wygląda podczas budowy, jaki efekt końcowy, może trzeba coś zmienić. Z góry wielkie dzięki.

• 1 month później...

Cześć.

Ja kupiłem ten projekt. Dopiero rozpoczynamy prace ziemne, a dokładnie mamy wykopaną dziurę w przyszłym tygodniu wylewamy ławy. Jak się zdecydujesz na kupno projektu to daj znać, zanim zaczniesz budowę to u mnie już pewnie będzie coś stało. Problem w tym, że chałupę stawiam w okolicach Bydgoszczy. Pozdrawiam.

• 1 year później...
  • 5 months później...

Zakładam temat na temat wdzięcznego projektu Pluszcz:

* http://projekty.wm.com.pl/projekty-domow/projekty/projekt-domu-wm24l-pluszcz

* http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=583

------------------------------

I od razu pierwsze pytanie:

Czy warto przenosić kominek na ściankę pomiędzy pokojem dziennym[4] a gabinecikiem[5]?

Plusy:

* idąc od wejścia do kuchni nie trzeba go omijać

* można zrobić nawiew ciepłego powietrza do gabineciku i dwóch sypialni wyżej (takie prymitywne DGP)

* zniknie komin w sypialni[12]

* aby usiąść "przy kominku" nie trzeba siadać w przejściu

Minusy:

* Problem z wentylacją kuchni (jeśli grawitacyjna)

* pokój dzienny może się stać mniej ustawny

* wypadałoby zbliżyć do siebie ścianki pomiędzy pomieszczeniami 4/5 i 14/15 aby komin przylegał do ściany na obu kondygnacjach a nie był wewnątrz pomieszczenia

Jak wy to widzicie?

No jeśli o mnie chodzi to nie wyobrażam sobie takich przenosin. Ponieważ salon nie jest zbyt duży i chyba utrudniło by to bardzo urządzenie go. Bez kominka i tak jest mało miejsca sami się zastanawiamy jak go urządzić. Zlikwidowaliśmy jedne drzwi balkonowe i trochę żałujemy że nie pomniejszyliśmy gabinetu.

• 2 weeks później...

Witam,

Wydaje mi się że takie usytuowanie kominka to większe kłopoty i możliwości zrobienia błędów przez projektanta

a sam projekt ma już sporo takich byków

należało by podziękować twórcom hehe

w takim projekcie nie zrobisz dużego kominka tylko trzeba szukać jak najmniejszych wkładów i zabudowy żeby nie zabierać przestrzeni salonu

co do plusów:

1. mały kominek więc wiele do omijania nie będzie :) myśleliśmy o 10KW ale damy 14

2. co do DGP to my się nie zdecydowaliśmy, kupujemy kominek z płaszczem wodnym

3. w tej zniknie a pojawi się w innej sypialni na górze, problem zostaje

4. salon jest na tyle mały że siedząc w nim będziesz i tak przy kominku

a i tak nie da się siedzieć bliżej niż 1m od kominka

co do minusów:

1. z wentylacją to może nie bo jedno pomieszczenie ale co zrobisz z okapem?

2. no i tracisz ładną ścianę na TV :)

Tak reasumując, ja bym się nie zdecydował ale kombinuj :) może powstanie nowy warant Pluszcza :)

w sumie w naszym też dużo zmian w stasunku do orygnału

Pozdrawiam pluszczaków :D

U nas też prawie nic nie zmienione. Jedyne co to:

- ściany na poddaszu murowane

- blacha zamiast dachówki

- brak balkonu

- kuchnia częściowo oddzielona od salonu

- likwidacja jednych drzwi tarasowych

- zwężone drzwi garażowe (pojedyńcze)

- "gospodarcze" drzwi z garażu na tył

Dla tych co już budują albo pobudowali: czy murowane ścianki na poddaszu można sobie zrobić ot tak bezboleśnie czy trzeba coś zmieniać w stropie?

O likwidacji balkonu zapomniałem wspomnieć. I właśnie ścianki na poddaszu też będą murowane. Ktoś wcześniej pisał, że kier-bud polecił trochę więcej zbrojenia wrzucić, ale że bardziej to jego zapobiegliwość niż konieczność.

Witam.

Również buduję Pluszcza. Jestem już na etapie wykończeniówki.

W projekcie wprowadziłem kilka zmian.

Rozbudowałem daszek nad wejściem. Zrezygnowałem z gabinetu na parterze - w jego miejsce powstała kotłownia/pralnio-suszarnia z wejściem z garażu i wyjściem na podwórze.

Kuchnia została oddzielona ścianą od salonu.

DSC00526..jpg

P1020014..jpg

DSC00526..jpg

P1020014..jpg

Witam, my rownież budujemy Pluszcza. Teraz zadaszony sobie zimuje. Także dokonaliśmy drobnych zmian np. Zrezygnowalismy z okna balkonowego na dole, z balkonu u góry, pokój nad garażem będzie nasza sypialnie stad doszliśmy okno szczytowe, a zrezygnowalismy z jednego dachowego. Zastanawiamy sierowniez nad postawieniem ścianki oddzielajacej kuchnie od salonu. Bylibyśmy wdzięczni za przesłanie fotki. Pozdrawiamy serdecznie Magda i Arek

Zdjęcia kuchni zamkniętej znajdziesz na stronie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159883-Czy-ktos-buduje-pluszcza-lub-w-nim-juz-mieszka

dodane przez Yacek2000. Zastanawiam się czy nie będzie za ciemno.

Zrezygnowaliśmy z dwóch okien w kuchni ponieważ nie podobało nam się takie rozwiązanie co do tego czy domek stracił na urodzie to myślę że nie ale jest to kwestia gustu. Na razie nie wydaje mi się żeby było za ciemno. Nad ścianką się zastanawiam ze względów bardziej estetycznych tzn. mniej widoczny bałagan w kuchni oraz zapachy które będzie czuć na pewno w całym salonie z drugiej strony podoba mi się przestrzeń dzięki otwartej kuchni nie ma wrażenia ciasnoty a jak dojdzie jeszcze kominek w przejściu to ta ściana może dawać takie wrażenie sami już nie wiemy co lepsze.

Może macie jakieś pomysły.