raydenstream 25.09.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Witam Mam pytanie. Czy murując z ściany np porotherm 44 czyli bez docieplania.zaprawe sie daje tylko miedzy góra i dołem cegły?? Czy daje sie róniez miedzy szczeliny łaczace porotherm ( na rys bok)?? zaznaczyłem na zdjeciu BOK - miejsce łaczenia z drugim porothermem szerokosc sciany http://images45.fotosik.pl/14/0a5bdb328f7fe5a9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 25.09.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Tylko GÓRA, czyli tylko spoina pozioma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 26.09.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Tylko GÓRA, czyli tylko spoina pozioma. Potwierdzam. Jednak musisz zwrócić uwagę na dosunięcie poszczególnych pustaków, tak aby między nimi nie było szczelin. Robi się to w ten sposób, ze kolejnego pustaka w warstwie wkłada się "od góry" przesuwając go po zamku ostatniego. Przesuwając pustaka po zaprawie utworzy się wałek pomiędzy nimi. Kolejna rada - pustaka należy zwilżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 26.09.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 http://www.wienerberger.pl Tam znajdziesz dokładny instruktaż murowania z tych pustaków. Też budujemy z porothermu 44 - wydrukowałam instrukcje mojemu murarzowi i widać po jego pracy, że pilnie ja przestudiował. Ale mam bystrego i otwartego na nowości majstra ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.09.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 No i najlepiej na ciepłej zaprawie, żeby mostków nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 27.09.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Z czego robiliście fundamenty do porothermu 44 bo standardowe bloczki mają 38 ? Czy taka cegła zwisa z fundamentu czy też jakiś szerszy trzeba robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.09.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Tylko GÓRA, czyli tylko spoina pozioma. Potwierdzam. Jednak musisz zwrócić uwagę na dosunięcie poszczególnych pustaków, tak aby między nimi nie było szczelin. Robi się to w ten sposób, ze kolejnego pustaka w warstwie wkłada się "od góry" przesuwając go po zamku ostatniego. Przesuwając pustaka po zaprawie utworzy się wałek pomiędzy nimi. Kolejna rada - pustaka należy zwilżyć. ale weź pod uwagę że standardowy wykonawca jest nauczony murować przesuwając cegłę w bok http://www.malarze.com/obrazy/kobzdej_podaj.jpg dlatego między innymi istnieje szkoła przeciwników ścian jednowarstwowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 29.09.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Ja mam porotherm 38 a fundamenty mam monolityczne (lane) grubości 45cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 29.09.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 standardowy polski kierowca, który pojechał do np Londynu jeździ tam lewą stroną pomimo swoich przyzwyczajeń. Ten zaś, który powraca do kraju jeździ zaś prawą. Podobnie z murarzami . Nadwieszenie PTH 44 do 20% jest dopuszczalne. Więc 38 cm fundament jak najbardziej jest ok. hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.09.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 standardowy polski kierowca, który pojechał do np Londynu jeździ tam lewą stroną pomimo swoich przyzwyczajeń. Ten zaś, który powraca do kraju jeździ zaś prawą. Podobnie z murarzami . Nadwieszenie PTH 44 do 20% jest dopuszczalne. Więc 38 cm fundament jak najbardziej jest ok. hej Bardzo dobry wniosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 29.09.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 No to mnie uspokoiliście bo w tym roku uporam się ze stanem 0 wiec nie wiem jeszcze na 100 % czy to będzie PH 44 czy tez PH 30 + wełna 12 a tak czy siak powinno się udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 30.09.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 No to mnie uspokoiliście bo w tym roku uporam się ze stanem 0 wiec nie wiem jeszcze na 100 % czy to będzie PH 44 czy tez PH 30 + wełna 12 a tak czy siak powinno się udać Zastanów się mocno nad ścianą jednowarstwową. Ostatnio widziałem jak dobrze wykonane ściany z Ytonga pokrywano styropianem. Nie dlatego, że w zimie było za zimno ale dlatego, że w lecie było za gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.09.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 albo PTH 25 + 15-20cm styropianu Taka ściana to nieporozumienie-tylko wełna do cegły inaczej właściwości ceramiki są "pogrzebane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 30.09.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Krótko jesteś na tym forum to jeszcze wierzysz w "oddychające ściany". Brytalna prawda jest taka że ściany z "cudownej czerwonej ceramiki" trzeba izolowac cieplnie styropianem, a do trzeba wentylować - wentylacją mechaniczną () Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.09.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 albo PTH 25 + 15-20cm styropianu Taka ściana to nieporozumienie-tylko wełna do cegły inaczej właściwości ceramiki są "pogrzebane" co jest "pogrzebane" mógłbyś poszerzyć wypowiedź bo /IMHO/ nie jest tak źle - w żaden sposób nie pogorszy się podstawowa cecha wymagana dla materiału na ściany nośne czyli wytrzymałość na ściskanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.09.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Taka ściana to nieporozumienie-tylko wełna do cegły inaczej właściwości ceramiki są "pogrzebane" mam U-220 + 20 cm styropianu, i nic mi się nie pogrzebało, możesz trochę jaśniej co ma mi się pogrzebać ?? Chodzi mi o bardzo korzystny mikroklimat panujący w pomieszczeniu z ceramiki polaryzowanej-uważam, ze zastosowanie styropianu jako ocieplenia stwarza, ze ściana niczym nie rożni sie np od tej wykonanej z betonu komórkowego czy żelbetu a właśnie dzięki tym właściwością uważam ceramikę za "zdrową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raydenstream 30.09.2008 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Murowałem sciany dundamentowe na grubość 38 i porotherm wystaje 6 cm, wiec jest to wpełni dopuszczalne. A co do szkoły murowania to niech wszyscy nie beda tak sceptycznie nastawieni do przesuwania pustaków w bokczy od góry do dołu Trzeba mieć ludzi na budowie z głową, a w razie czego cos im zasugerować powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.10.2008 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Chodzi mi o bardzo korzystny mikroklimat panujący w pomieszczeniu z ceramiki polaryzowanej co to za rodzaj ceramiki polaryzowanej?? pierwszy raz się spotykam z czymś takim ?? czy tobie się przypadkiem nie pomyliło z tym?? http://www.spcp.pl/ BTW a może tobie się nie tylko mylą podstawowe pojęcia ale również pomyliło ci się z tym oddychaniem ścian, a ten właściwy mikroklimat to nie przypadkiem z ulotki marketingowej producentów wełny mineralnej ?? Masz rację chyba już wszystko pomieszałem-zbyt dużo sie naczytałem i jedno jest "za" a drugie "przeciw" Przyznaję rację ze reklama nas przytłacza. Pomimo wszystko ja i tak buduje z betonu komórkowego. (pomimo tego ze naprawdę ok 6 mc analizowałem wszystko za i przeciw) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 01.10.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Krótko jesteś na tym forum to jeszcze wierzysz w "oddychające ściany". Brytalna prawda jest taka że ściany z "cudownej czerwonej ceramiki" trzeba izolowac cieplnie styropianem, a do trzeba wentylować - wentylacją mechaniczną () Nie potwierdzam tych dziwnych wniosków Nie docieplałem - wnętrze jest ciepłe zimą (długo trzyma) a zimne latem. Drugi dom też taki bedzie. Mam wentylację grawitacyjną - sprawdza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts