Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

krokwie - jakie przekroje pod blache

Gość dodiddone

Recommended Posts

Gość dodiddone

Buduje altanke na działce, mam 3 murlaty- tzn dodatkowa w kalenicy,

jakie przekroje krokwi powinienem dobrac zeby wytrzymalo, dach ma byc pokryty blacha, szerokosc altanki to 12m (czyli 6m od kalenicy do murlaty)

czy krokwie 16x8 beda wystarczajace?, projektu nie mam bo to dzialka wypoczynkowa, krokwie mam co 1m, moze ktos podpowie jak jest u niego w projektach , dach ma 25st nachylenia

Co do przekrojów krokwi nie mam zastrzezeń , natomiast do konstrukcji więźby tak, masz rozstaw murłat 12 m a do takich konstrukcji nalezałoby zastosować min. wieźbę krokwiowo-jetkową czy nawet platwiowo-kleszczową, a planujesz zwykłą konstrukcję krokwiową z tego co zrozumiałem z jedną platwią kalenicową (a takie projektuje się przy rozpietości murłat max. 7 m).

Pozdrawiam

Gość dodiddone

u mnie rozpietosc murlat jest 12m, z tym ze po srodkku jest mur na torym lezy murlata kalenicy , chce polozyc na tym zwykle krokwie, beda mialy okolo 7m ,

skoro mur w srodku jest do wysokosci kalenicy wiec trudno byloby zastosowac jetki

u mnie rozpietosc murlat jest 12m, z tym ze po srodkku jest mur na torym lezy murlata kalenicy , chce polozyc na tym zwykle krokwie, beda mialy okolo 7m ,

skoro mur w srodku jest do wysokosci kalenicy wiec trudno byloby zastosowac jetki

aaa, skoro pod kalenicą jest mur to troche zmienia postać rzeczy, nie napisałeś tego w pierwszym poście

wiązar kratownicowy raczej odpada

Gość M@riusz_Radom

Radykalnie nie, ale pomoże.

Zainwestuj ze 200 PLN w jakiegoś konstruktora to Tobie to wszystko przeliczy i będziesz mieć na to papier. Cena stosunkowo niewielka a zapewni spokojny sen.

Gość dodiddone

wlasnie chodzilo mi o oszacowanie,

z tym konstruktorem i 200pln to ktos solidnie przesadzil , inspektor nadzoru za przyjazd bierze 500 a nie 200 i to jeszcze za obliczanie :)

liczylem na to ze ktos ma wiezbe krokwiowa , a nie jetkowo-krokwiowa i zdradzi jakie sa tam przekroje ,

to ze jest murlata na kalenicy to chyba nic nie przeszkadza, wrecz stabilizuje konstrukcje

22x10 jezeli to pewna informacja przy nachyleniu 25% i rozstawie murlata-kalenica rzeu 6m to bardzo dziekuje

• 9 years później...