Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości mikrofalówka

wisia30

Recommended Posts

Planuję zakup piekarnika kompaktowego z mikrofalówką i o ile z piekarnika będę rzadziej korzystać o tyle z mikrofali korzystam kilkakrotnie w ciągu dnia. Nie mam zbyt wiele miejsca dlatego taki wybór AGD. I teraz pytanie: czy usytuowanie piekarnika pod blatem nie będzie utrudniało korzystania z mikrofali? Wiadomo, że najczęściej podgrzewa się w niej coś więc jest to szybkie użycie, muszę często podglądać co się dzieje żeby mi np. nie wykipiało. Na jakiej wysokości macie mikrofalówkę u siebie w domu?

Ja mam kompaktowy piekarnik i obok kompaktową mikrofalówkę:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/xaIx5poZZfHBmaBiSB.jpg

Są na wysokości blatu i uważam, że jest to najwygodniejsze rozwiązanie,

ponieważ:

- za wysoko - ciężko będzie wyjmować talerze z podgrzaną zupą

(tak ma moje koleżanka i już żałuje),

- za nisko -chyba niezbyt wygodnie kucać do pogrzanych talerzy) :)

W tej chwili mam ją na blacie i też jest mi wygodnie, ale w nowym domu mam do wyboru powyżej blatu tak mniej więcej w połowie wysokości między blatem a górnymi szafkami, albo zamontować taki właśnie kompaktowy piekarnik z mikrofalówką i wtedy będzie pod blatem (pod płytą elektryczną).

chyba lepiej mikrofala niżej blatu, a nad nią piekarnik..bo częściej "płynne" rzeczy będziemy mieli w mikrofali niż w piekarniku:)łatwiej wyżej sięgać po ciasto czy kurczaka niż po zupę czy mleko:)

Ja niestety nie mogłem mieć w ten sposób i mam tradycyjnie piekarnik pod płytą, a mikrofale zawieszoną w szafce nad blatem:)

A u mnie mikrofala bedzie stała na blacie zasłonięta roleta kuchenną...dla mnie to dobre wyjscie z sytacji poniewaz dostęp do niej bedzie ułatwiony i dla nas i naszej córki ,na codzien korzystamy z mikrofali dość często wiec postawiłam na wygode...pozatym mikrofale do zabudowy są cenowo przesadzone.W obecnym domu mikrofala stoi na blacie i jest dobrze,w nowym domu poprostu ją schowamy.....