Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong czy Solbet

Recommended Posts

Jaki materiał polecacie na ściany - Ytong, czy Solbet i jak się przedstawia porównanie ich cen ?

Solbet jest ok 30 % tanszy ,ale gorszy jakosciowo ,zalezy jaka bedzie scianka .

Jesli budujesz sciany dwuwarstwowe to wez Solbet ale przy jednowarstwowej np.36 cm klasy 400 to mozesz sie zastanowic.

Ja budowalem z Solbetu 400 sciany 36cm i material byl troche zmaltretowany ,Jesli masz mozliwosc sciagnac Ytong z Niemiec to sie nie zastanawiaj.Wyjdzie cie w cenie Solbetu.Xella w Polsce zdziera niemilosiernie,

Robilem porownania i Ytong sprowadzany do Warszawy byl ok.25% tanszy niz Zakupiony u nas.Przy kursie 3.70 za Euro.Sa sklady budowlane przy granicy ktore sie tym zajmuja.

Jeśli dysponujesz namiarami na te składy w Niemczech to poproszę o informację.

Mialem kontakt ze skladem budowlanym z Lubina ,poszukaj na Allegro,

Ja zdecydowalem sie na Solbet .Kupilem go w Izocentrum z Bydgoszczy ,solidna firma godna polecenia ,handluje materialami izolacyjnymi , Solbet sprowadza z Solca Kujawskiego .Znajdziesz w internecie.Przy wiekszym zamowieniu dobre rabaty .

A nie masz namiarów sklepy/hurtownie handlujące Ytongiem w Niemczech ?

Cześć,

ja jestem już po zakupie. Też zamierzałem sprowadzić z Niemiec, pamiętaj, że tam bloczek ma inną wysokość (25 cm), więc w razie potrzeby dokupienia "naszych" (20 cm) może być trochę problemu.

Ytong z Austrii ma taki sam wymiar.

Ja w końcu kupiłem nasz Ytong, facet z Keilc (jest na Allegro) sprzedał mi w dobrej cenie, nie opłacało się sprowadzać.

Pozdrawiam - Daniel

• 5 weeks później...
jak bedziecie w dreznie to na prawo od autostredy ok 10 km jest przedstawiciel producenta handluja tylko ytongiem, miejscowosc coskwic,solbet w 2004 był tanszy sporo od kazdej ceramiki teraz jest odwrotnie ,wystarczy zajechac do gerlic do koramik 30*38*24 ok 5.10 zł szt ,lub za dreznem fabryka edera,do tego betony (kostki betonowe 3,8 euro za m2,krawezniki 0,7 euro,cement 80 euro tona , i inne materiały sa duzo tansze i lepsze niz w polsce.

• 4 months później...
Jeśli mog coś podpowiedzieć to nie zawracajcie sobie głowy SOLBETEM to straszny kibel .

Pamiętajcie że budujecie dla siebie.

Solbet wogóle nie trzyma wymiarów i dom bedzie wyglądał jak koślawy dom w SOPOCIE na rynku...

Chcenie coś niedrogiego a sprawdzonego t pustaki H+H

Czy H+H są sprawdzone skoro na rynku są od niedawna ...

Chciałem tylko powiedzieć że postawie na solbet po pierwsze bo mam blisko do miejsca gdzie jest produkowany, po drugie jest w przyzwoitej cenie. Moim zdaniem niema co przepłacać za firmę i tak z jednej strony otynkujesz z drugiej dasz styropian więc nawet jesli ich wymiary są tak nieregularne to nie będzie wielki problemem. Dom chyba mi sie nie zawali tylko dlatego że wybrałem solbet a nie droższy ytong :lol:

Słuchajcie to z czego faktycznie zbudujecie to wasza decyzja...

Ja tylko wypowiedziałem swoje zdanie na temat SOLBETU.

Dowiadywałem się w bardzo wielu miejscach a że sam jestem w terkcie budowy to po prostu podpowidam...

A to zz z jednej strony otynkujesz a z drugiej dasz styropian to wcale nie oznacza że zapłaciłeś mniej bo jak pustak nie trzyma wymiarów to musisz to nadrobić tynkiem i wtedy tą pozorną oszczędność na pustaku włożysz w tynki i to podejrzewam podwojoną...

Jeśli mog coś podpowiedzieć to nie zawracajcie sobie głowy SOLBETEM to straszny kibel .

Pamiętajcie że budujecie dla siebie.

Solbet wogóle nie trzyma wymiarów i dom bedzie wyglądał jak koślawy dom w SOPOCIE na rynku...

Chcenie coś niedrogiego a sprawdzonego t pustaki H+H

hmmmm a ja własnie dlatego wybrałam solbet ze wymiar trzyma. Mozesz cos wiecej napisac dlaczego solbet to kibiel?- budowales z tego?

...

A to zz z jednej strony otynkujesz a z drugiej dasz styropian to wcale nie oznacza że zapłaciłeś mniej bo jak pustak nie trzyma wymiarów to musisz to nadrobić tynkiem i wtedy tą pozorną oszczędność na pustaku włożysz w tynki i to podejrzewam podwojoną...

Z tym też się nie zgodze tynk i tak jest grubości ok 2cm ( mówimy o maszynowym tynku gipsowym) a jak umawiasz ekipę to płacisz za m2 wraz z materiałem, ekipa ma swoje stawki i nie wydaje mi się aby je podnosili ze względu na rodzaj pustaka.