Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong czy Solbet

Recommended Posts

...

A to zz z jednej strony otynkujesz a z drugiej dasz styropian to wcale nie oznacza że zapłaciłeś mniej bo jak pustak nie trzyma wymiarów to musisz to nadrobić tynkiem i wtedy tą pozorną oszczędność na pustaku włożysz w tynki i to podejrzewam podwojoną...

Z tym też się nie zgodze tynk i tak jest grubości ok 2cm ( mówimy o maszynowym tynku gipsowym) a jak umawiasz ekipę to płacisz za m2 wraz z materiałem, ekipa ma swoje stawki i nie wydaje mi się aby je podnosili ze względu na rodzaj pustaka.

ak może tynki i kladą 2 centymetrowe ale jak bloczki beda miały kiepskie wymiary i nie bedą trzymały wilekości i kątów to zobaczysz ile kleju czy zaprawy pójdzie zeby świata przez dziury w ścianach nie oglądac...!!!

znajomym poprawiali bo jak poszedł strop i wyszło słońce to w budynku przez dziury w murach to słońce sie dostawało jakby z kazdej strony objawienie mieli :)

Pamiętajcie że zwykłego Polaka nie stac na TANIE!!!!!

oczywiście każdy decyduje za siebie....!!!!

W końcu buduje dla SIEBIE!!!!

znajomym poprawiali bo jak poszedł strop i wyszło słońce to w budynku przez dziury w murach to słońce sie dostawało jakby z kazdej strony objawienie mieli :)

A nie pomyślałeś że być może to poprostu murarze się nie spisali. Ja widziałem ściany z solbetu niemal idealne, znajomy nie kład tynków tylko gładziował sam ściany i nieźle to wyglądało.

A jak wyglądają ceny BK w Waszych stronach? Ja najtaniej widziałem Solbet 24 nieco poniżej 8 zł z transportem i rozładunkiem, ale to tylko z ofert w necie, myśle że jakby pojeździć i pogadać osobiście można by i taniej.

Wydaje mi się, że w necie raczej są niższe ceny niż można wynegocjować osobiście - na miejscu.

Ja znalazłem (otrzymałem) ofertę na 36x24x24 odmiana 400 za 15 zł/szt.

Zastanawiam się jednak nad problemem poruszanym przez niektórych, a mianowicie chłonięciem przez tego typu materiały wilgoci co podobno obniża opór cieplny.

Proszę o wypowiedzi na ten temat.

Niestety nie jestem specjalistą i na temat wilgoci nic nie powiem :(

A co do ceny to po pierwsze solbet nie robi w takim wymiarze u nich standartem jest długość x wysokość 59x24 a zmienną jest grubość najpopularniejsza jest 24 jeśli pytasz o 36 to od ręki na allegro znajdziesz ok 13zł ale w odmianie 600 bo to też najpopularniejsza odmiana. [/i]

A co do ceny to po pierwsze solbet nie robi w takim wymiarze u nich standartem jest długość x wysokość 59x24 a zmienną jest grubość najpopularniejsza jest 24 jeśli pytasz o 36 to od ręki na allegro znajdziesz ok 13zł ale w odmianie 600 bo to też najpopularniejsza odmiana. [/i]

Błędny wpis chodziło właśnie 0 59x24x36 tylko w odmianie 400.

Arol_62 czy możesz coś z własnego doświadczenia podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę itp.

Kazdy material chlonie wilgoc (deszcz) ,ale tez ta wilgoc odparowywuje.

Ja murowalem z Solbetu ,wazna jest dobra ekipa a jak dom otynkujesz to i BK przestanie zamakac :D

Chodziło mi o wypowiedź osoby, która twierdzi że:

Materiały j/w (czyli BK) niezabezpieczone od środka paro izolacją, zimą chłoną wilgoć z pomieszczenia. Ich wilgotność przekracza 5% co znakomicie obniża opór cieplny. Przy „dociepleniu” z zewnątrz wełną lub styropianem problem się powiększa. Im więcej izolacji tym większy problem z wilgocią.

Bierz co tańsze a z tą wilgocią to daj sobie spokój, będziesz miał wiele innych ważniejszych zmartwień jak już zaczniesz :roll:

Pozdrawiam i powodzenia życzę! :lol:

Dzięki.

Sprawdzam ceny i ... w przypadku tych dwóch materiałów kształtują się podobnie (przynajmniej jeśli chodzi o bloczki)