ekmir 17.03.2009 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Proszę o więcej informacji i porównań tych materiałów gdyż mam coraz mniej czasu na podjęcie decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobudi 18.03.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 ... A to zz z jednej strony otynkujesz a z drugiej dasz styropian to wcale nie oznacza że zapłaciłeś mniej bo jak pustak nie trzyma wymiarów to musisz to nadrobić tynkiem i wtedy tą pozorną oszczędność na pustaku włożysz w tynki i to podejrzewam podwojoną... Z tym też się nie zgodze tynk i tak jest grubości ok 2cm ( mówimy o maszynowym tynku gipsowym) a jak umawiasz ekipę to płacisz za m2 wraz z materiałem, ekipa ma swoje stawki i nie wydaje mi się aby je podnosili ze względu na rodzaj pustaka. ak może tynki i kladą 2 centymetrowe ale jak bloczki beda miały kiepskie wymiary i nie bedą trzymały wilekości i kątów to zobaczysz ile kleju czy zaprawy pójdzie zeby świata przez dziury w ścianach nie oglądac...!!! znajomym poprawiali bo jak poszedł strop i wyszło słońce to w budynku przez dziury w murach to słońce sie dostawało jakby z kazdej strony objawienie mieli Pamiętajcie że zwykłego Polaka nie stac na TANIE!!!!! oczywiście każdy decyduje za siebie....!!!! W końcu buduje dla SIEBIE!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 18.03.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Solbet bo dobry i tańszy, A także lepiej ostatnio reklamowany, nawet w TV! Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 18.03.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 znajomym poprawiali bo jak poszedł strop i wyszło słońce to w budynku przez dziury w murach to słońce sie dostawało jakby z kazdej strony objawienie mieli A nie pomyślałeś że być może to poprostu murarze się nie spisali. Ja widziałem ściany z solbetu niemal idealne, znajomy nie kład tynków tylko gładziował sam ściany i nieźle to wyglądało. A jak wyglądają ceny BK w Waszych stronach? Ja najtaniej widziałem Solbet 24 nieco poniżej 8 zł z transportem i rozładunkiem, ale to tylko z ofert w necie, myśle że jakby pojeździć i pogadać osobiście można by i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 18.03.2009 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Wydaje mi się, że w necie raczej są niższe ceny niż można wynegocjować osobiście - na miejscu.Ja znalazłem (otrzymałem) ofertę na 36x24x24 odmiana 400 za 15 zł/szt. Zastanawiam się jednak nad problemem poruszanym przez niektórych, a mianowicie chłonięciem przez tego typu materiały wilgoci co podobno obniża opór cieplny.Proszę o wypowiedzi na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 19.03.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Ytong 8,40-8,30 zalezy od wielkości budowy. Powiem Wam, że dywagacje który wybrać są bez sensu. Od zawsze ludziska pisały że jak ściana 2W to obojętnie z czego co by było tanio:) Ja wziąłem Ytonga bo mi sie podobał i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.03.2009 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Ytong 8,40-8,30 zalezy od wielkości budowy. Za jaki bloczek (rozmiar, odmiana)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 19.03.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Solbet 24 nieco poniżej 8 zł z transportem i rozładunkiem 24x24x59 odmiana 600 (7szt./m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 20.03.2009 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 lukasz27 a po ile u Ciebie jest 36x24x24 odmiana 400 i co sądzisz o tym chłonięciu przez tego typu materiały (BK) wilgoci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 20.03.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Niestety nie jestem specjalistą i na temat wilgoci nic nie powiem A co do ceny to po pierwsze solbet nie robi w takim wymiarze u nich standartem jest długość x wysokość 59x24 a zmienną jest grubość najpopularniejsza jest 24 jeśli pytasz o 36 to od ręki na allegro znajdziesz ok 13zł ale w odmianie 600 bo to też najpopularniejsza odmiana. [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 20.03.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 lukasz27 a po ile u Ciebie jest 36x24x24 odmiana 400 i co sądzisz o tym chłonięciu przez tego typu materiały (BK) wilgoci ? Kazdy material chlonie wilgoc (deszcz) ,ale tez ta wilgoc odparowywuje. Ja murowalem z Solbetu ,wazna jest dobra ekipa a jak dom otynkujesz to i BK przestanie zamakac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 20.03.2009 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 A co do ceny to po pierwsze solbet nie robi w takim wymiarze u nich standartem jest długość x wysokość 59x24 a zmienną jest grubość najpopularniejsza jest 24 jeśli pytasz o 36 to od ręki na allegro znajdziesz ok 13zł ale w odmianie 600 bo to też najpopularniejsza odmiana. [/i] Błędny wpis chodziło właśnie 0 59x24x36 tylko w odmianie 400. Arol_62 czy możesz coś z własnego doświadczenia podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 20.03.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Ytong 24 cm na ścianę 2W. Odmiana chyba 600. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 21.03.2009 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Kazdy material chlonie wilgoc (deszcz) ,ale tez ta wilgoc odparowywuje. Ja murowalem z Solbetu ,wazna jest dobra ekipa a jak dom otynkujesz to i BK przestanie zamakac Chodziło mi o wypowiedź osoby, która twierdzi że: Materiały j/w (czyli BK) niezabezpieczone od środka paro izolacją, zimą chłoną wilgoć z pomieszczenia. Ich wilgotność przekracza 5% co znakomicie obniża opór cieplny. Przy „dociepleniu” z zewnątrz wełną lub styropianem problem się powiększa. Im więcej izolacji tym większy problem z wilgocią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 22.03.2009 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Co sądzicie o tym chłonięciu zimą wilgoci z pomieszczenia przez ściany z BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 23.03.2009 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Proszę o opinię bo w dalszym ciągu mam wątpliwości jaki materiał wybrać na ściany.Pierwotnie planowałem YTONG 36,5 lub SOLBET 36 i ewentualne docieplenie w późniejszym terminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 23.03.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Bierz co tańsze a z tą wilgocią to daj sobie spokój, będziesz miał wiele innych ważniejszych zmartwień jak już zaczniesz Pozdrawiam i powodzenia życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 23.03.2009 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Bierz co tańsze a z tą wilgocią to daj sobie spokój, będziesz miał wiele innych ważniejszych zmartwień jak już zaczniesz Pozdrawiam i powodzenia życzę! Dzięki. Sprawdzam ceny i ... w przypadku tych dwóch materiałów kształtują się podobnie (przynajmniej jeśli chodzi o bloczki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 23.03.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Zwróć uwagę na rozmiar a co za tym idzie zużycie na m2 ściany, sztuka może mieć cenę zbliżoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 23.03.2009 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 ytong 36,5 za 1 m2 - 122 zł brutto + klej (ok. 25 zł 25 kg, a na 1 m2 - 7 zł)razem: 129 złsolbet 36 za 1 m2 - 104 zł brutto (w tym klej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts