Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 400.000 wystarczy na dom???

Recommended Posts

Szacuneczek kolezanki i koledzy. Chcialem przylaczyc sie do tematu bo tez staram sie teraz oszacowac wszystkie koszta (bardzo pobieznie co prawda). Buduje dom z uzytkowym poddaszem (180m2-podwojny garaz wliczony). Dom powstaje w woj Wlkp. W tym roku zalatwilismy wszystkie pozwolenia, przesunelismy dren na dzialce, i razem z projektem, wylanymi fundamentami, zwirem, emkami i slepym betonem - wyszlo nas dokladnie 30tys i 1 zl. (dzialka nie wliczona). Po przeczytaniu paru postow chce sie upewnic czy moge szacowac wybudowanie domu od 2500 do 3000zl za m2? Zdecydowalem sie na klasyczna sciane 3-warstwowa. Jakas cerama, welna w srodek i elewacja. Czy moze powinienem przesunac kalkulacje za m2 w strone 3500zl? Pozdrawiam i spadam.

Witaj, trudno mi oceniać koszt wykonania ściany trójwarstwowej, ale nie sądzę żebyś wyszedł ponad 3000 zł za m2. Jeszcze jak porównuję ceny to niektóre materiały spadły z cenami do wysokości z 2006 roku i myślę że ta wielka górka na którą my trafiliśmy już nie wróci. Pozdrawiam

maysee: mam przed sobą najnowszy katalog cen jednostkowych robót i obiektów inwestycyjnych na III kwartał 2008.

Podam Ci cenę kosztorysową ,z narzutami jak dla firm wykonania na gotowo z wszystkimi wykończeniami domu oraz niektórymi niezbędnymi elementami zewnętrznymi typu taras,cokół,opaska...

Dom "Dorotka" pracowni Archipelag 94,7m2 pow.użytkowej

Kwota za m2 to 3069zł.

Jeśli do swoich założeń przyjmiesz kwotę około 2300-2500zł/m2 to wiele się nie pomylisz.

Dlaczego 2500m2? Czym mniejszy dom,tym większa cena jednostkowa za m2.Spora część z nakładów jest zbliżona dla domu 100m2 jak i 200m2,choćby przyłącza i cała część administarcyjno-projektowa że tak powiem:)

Odejmij więc spokojnie 15% ze względu na 180m2 różnicy do 94m2-mamy 3069*0,85=2608.

Ze względu na ogromny spadek sprzedaży materiałów budowlanych i na razie nieznaczne /będą spore do 30%/ spadki cen robocizny,spokojnie miożesz odjąć kolejne 10%.

2600*0,9=2347m2.

Pamiętaj że budowlanka ciągnie jeszcze stare inwestycje,mase firm i firemek siedzi na wielomieszkaniówce co się wkrótce skończy.Znów będzie walka o klienta a nie o wykonawcę.

Oczywiście musisz założyć średnią klasę materiałów wykończeniowych oraz brak elementów ponadstandardowych typu rekuperator,pompa ciepła czy klima centralna.

Jeszcze inaczej licząc-koszt pod klucz w 2005r wynosił około 2000zł/m2,przez 3lata uwzględniając inflację doszło z 20% wychodzi2400zł.

W 2007 roku mogłoby Ci nie starczyć te 3000 za m2,co moim zdaniem było absurdem cenowym...wreszcie wraca do normalności

Policzyłem i u mnie tzn w Poznaniu 170m2 - z wykończeniem nie wystarczy.

Co nie wystarczy?3tys czy mniej?

Jak zacząłeś budowę w 2006-2007roku to fakt podsumowując koszty,może Ci nie starczyć 3koła za mkw.

Jak masz zamiar zacząć to kontaktuj się z wykonawcami w styczniu lutym-ceny Cię zadziwią...:)

Aha i unikaj firm pseudofullwykonawczych "Bolek i Kompani",przepłacisz i to ze stówę na całości.

Prawie skończyłem budowę domu pod Wrocławiem. Wyszło mi 2.400 na m2 powierzchni użytkowej. A przeliczając na powierzchnię całkowitą 2.050.

Dom jest na gotowo do wprowadzenia, z umeblowaniem i firankami :)

Sporo na budowie zrobiłem sam - jak bym miał wycenić zaoszczędzoną robociznę to tak na 20-30 tyś.