Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm w jakiej cenie??

arro77

Recommended Posts

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proponuje zakupić w Niemczech wychodzi 4 zł za szt. a jak są promocje i wysprzedaze to jeszcze taniej. Tak samo jest z cementem, hurtownie kupują w Niemczech i sprzedają w Polsce. Jak euro spadnie będzie sie jeszcze bardziej opłacało kupować.

Moj kolega w tamtym roku zakupił w Eisenhitenstadt (20 km od Frankfurtu nad Odrą) cegłę na domek jednorodzinny, jakiś specjalny suporeks ocieplany w środku, to mu połowe kleju dali za darmo i przywieżli tirem na budowe.

Niestety kurs Euro do tego nie zachęca. Większość hurtowni, która sprowadzała porotherm z Niemiec powoli się z tego wycofuje, bo polski wychodzi obecnie taniej. Ja obdzwaniałam hurtownie dzisiaj i najtaniej udało mi się znaleźć po 5,47 brutto z transportem i rozładunkiem na budowie. Dodam, że chodzi o porotherm 25 P+W.

Ja znalazłem porotherm 30 za 4,90 brutto z transportem.

25-tke kupiłem wczoraj za 5,70 brutto.

Porotherm polski klasa 15 z cegielni pod częstochową.

Ceny z Opola - są wynikiem poszukiwań po wszystkich możliwych hurtowniach.

czy ktos mi może wytłumaczyc dlaczego 30 jest tańsza od 25-tki?

bo 30 masz 16 szt na m2 a 24 12 na m2 24 jest wiec jak policzysz to 24 za metr wychodzi taniej

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Witam!

Jakie ceny Porotherm Si 44 (nowy) dla śląska (wraz z wykończeniami)?

Dodatkowo mam pytanie o kruchość tego pustaka? Czy ściany wewnętrzne (nośne i działowe) lepiej wystawić z innego materiału (mniej kruchego)?

Czy może aktualna technologia Porothermu pozwala na wiercenie oraz zawieszanie np. szafek na ścianach wykonanych z tego pustaka?

Pozdrowienia - rk.

• 2 weeks później...

Za Porotherm 25 płaciłem w marcu-kwietniu 5,05 (z transportem HDS, z 7% VAT, tj. 4,70 netto) wMinoxie na Białołęce, zaopatrującym moją budowę. Taką cenę udało mi się uzyskać, gdyż inna duża hurtownia, Kowalczyk Mat. Budowl., była mi w stanie go dowieźć na budowę za 4,65 + vat)

PS. Ostatnio sprawdzałem porotherm w Kowalczyku MB (na allegro też się wystawiają - użytkownik "Kow25") i mają już po 6,10 PLN, czyli jest droższy o +10%.

Okolice Opola:

Wienerberger Porotherm 30p+w kl 15 cena 4,75 z dostawą HDS na budowę.

Wienerberger Porotherm 25p+w kl 15 cena 5,70 z dostawą HDS na budowę.

Wienerberger Porotherm 11,5p+w cena 4,75 z dostawą HDS na budowę.

Cegła pełna 150 - 1,15zł:/

witam, jestem z okolic wrocławia - możesz podać namiary na hurtownie

ja dostalem 4,60 brutto za Wienerberger 30, ale z checia porownam jakos

w innych hurtowniach, bo slyszalem ze podobno te z niemiec to sa te,

ktorych niemcy nie chca kupowac ...

• 2 weeks później...

Trochę zmodyfikowałem swojego powyższego posta (więcumieszczę go jeszcze raz):

Za Porotherm 25 płaciłem w marcu-kwietniu 5,05 (z transportem HDS, z 7% VAT, tj. 4,70 netto) wMinoxie na Białołęce, zaopatrującym moją budowę. Taką cenę udało mi się uzyskać, gdyż inna duża hurtownia, Kowalczyk Mat. Budowl., była mi w stanie go dowieźć na budowę za 4,65 + vat)

PS. Ostatnio sprawdzałem porotherm w Kowalczyku MB (na allegro też się wystawiają - użytkownik "Kow25") i mają już po 6,10 PLN, czyli jest droższy o +10%.