Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ściemnić parkiet dębowy ? lakier koloryzujący ??

riczard_nikson

Recommended Posts

Witajcie!

Szukałem, szukałem i ...prawie nic

Mam do ułożenia 35metrów podłogi i dostałem parkiet dębowy w prezencie.

Problem w tym, że bardziej pasował mi będzie ciemniejszy kolor niż prawdziwy kolor dębu.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w przyciemnianiu dębu ?

Jakieś rady ?

Mam też parapety dębowe ale to chyba przyciemnię lakierobejcą.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Ryszard.

moze wystarczy go zaolejowac i napewno zciemnieje....no chyba ze chcesz baaardzo ciemny .....to juz niech Ktos innyc sie wypowie.

Zerknij tutaj...wkleilam zdjecia mojego parkietu....wedug mnie nie jest jasny :roll:

http://forum.muratordom.pl/czym-myjecie-swoj-parkiet,t134821.htm

a moze sprzedaj na allegro i kup taki jaki sie Tobie podoba :roll: :D no chyba, ze darczynca to Ktos bliski i nie mozesz/ nie chcesz zrobic mu przykrosci :roll:

ja mam parkiet bukowy, chciałam mieć dużo ciemniejszy, wykonawca polecił mi olejowanie ciemnym olejem. Jest rzeczywiście ciemny, nabrał takiego brązowo-czerwonawego odcienia. Można tez bejcować i potem lakierować, ale u mnie parkiet nie był nowy i nie był lakierowany - lata pastowania sprawiły,że bejca nie zniknęłaby w drewno i mogłoby się łuszczyć. Ale przy nowym masz dowolny wybor. Poczytaj sobie watek o lakierowaniu i olejowaniu parkietów. Tam się wypowiadają fachowcy w branży. Ale wybór i tak należy d o Ciebie - wykończenie jest zupełnie inne, zupełnie inny efekt no i inna potem pielęgnacja. Parapety tez można olejować.

Acha, olejowanie na ciemno będzie chyba droższe niż lakier, chociaż, jeśłi jeszcze bejca to nie wiem czy nie wyjdzie na to samo....

dab to najlepszy gatunek do naturalnego barwienia dwa domowe sposoby to wapna zwykłe rozcieczone w wodzie ,w zaleznosc od sterzenia wychodzi jasny lub bardzo ciemny prawie wenge to samo z soda kaustyczna ,pomaluj przykryj aby szybko nie wychło drewno sie przezre i puzniej zmatyj na to olejowosk osmmo 2,5 litr za 300 zł ,tak kupuje w niemczech dletego jest taniej o 100 zł na puszce.efekt bbardzo naturalny poniewarz reaguja garbniki zawarte w debie i gdzie jest ich wiecej to jest ciemniej np seki sa jasniejsze.bejce ciemna olejowoski to cienkie nawierzchniowe warstwy które mozemy zedzrec w trakcie uzytkowania i wyglada to sztucznie. wiem bo produkuje podłoge postarzana t tej technologi.

Moi rodzice olejowali dąb (mozaika) i wyszedł całkiem ładny, wcale nie jasny brązowy kolor. Ciemniejszy niż u Ana27. Szkoda że nie mam zdjęć :( Bądź co bądź ja bym się na bejcowanie PODŁOGI nie zdecydowała.. ba nawet parkieciarze mi to szczerze odradzali (ale może dlatego że mam dużego psa w domu :D)

• 1 year później...
  • 3 years później...

witam, czy mógłbym się dowiedzieć czegoś więcej na temat tych dwóch metod ścieminiea parkietu? mam u siebie juz podniszczały parkiet dębowy tzw jodełkę i chciałem go scyklinować i ściemnić na kolor pomiędzy dębem szkarłatnym a wenge, i tutaj mam dylemat gdyż jest tyle różnych opcji a wiadomo że chciałoby się wybrac dla siebie tę najleprzą i własnie te metody wędzenia dębu mnie zaciekawiły, służe oczywiście fotkami na priv jeśli uda mi się z panem połączyc oczywiscie, gdyż ten post jest juz dość stary.

Pozdrawiam Damian.