Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Szukałem, szukałem i ...prawie nic

Mam do ułożenia 35metrów podłogi i dostałem parkiet dębowy w prezencie.

Problem w tym, że bardziej pasował mi będzie ciemniejszy kolor niż prawdziwy kolor dębu.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w przyciemnianiu dębu ?

Jakieś rady ?

Mam też parapety dębowe ale to chyba przyciemnię lakierobejcą.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Ryszard.

https://forum.murator.pl/topic/109285-czym-%C5%9Bciemni%C4%87-parkiet-d%C4%99bowy-lakier-koloryzuj%C4%85cy/

moze wystarczy go zaolejowac i napewno zciemnieje....no chyba ze chcesz baaardzo ciemny .....to juz niech Ktos innyc sie wypowie.

Zerknij tutaj...wkleilam zdjecia mojego parkietu....wedug mnie nie jest jasny :roll:

http://forum.muratordom.pl/czym-myjecie-swoj-parkiet,t134821.htm

a moze sprzedaj na allegro i kup taki jaki sie Tobie podoba :roll: :D no chyba, ze darczynca to Ktos bliski i nie mozesz/ nie chcesz zrobic mu przykrosci :roll:

ja mam parkiet bukowy, chciałam mieć dużo ciemniejszy, wykonawca polecił mi olejowanie ciemnym olejem. Jest rzeczywiście ciemny, nabrał takiego brązowo-czerwonawego odcienia. Można tez bejcować i potem lakierować, ale u mnie parkiet nie był nowy i nie był lakierowany - lata pastowania sprawiły,że bejca nie zniknęłaby w drewno i mogłoby się łuszczyć. Ale przy nowym masz dowolny wybor. Poczytaj sobie watek o lakierowaniu i olejowaniu parkietów. Tam się wypowiadają fachowcy w branży. Ale wybór i tak należy d o Ciebie - wykończenie jest zupełnie inne, zupełnie inny efekt no i inna potem pielęgnacja. Parapety tez można olejować.

Acha, olejowanie na ciemno będzie chyba droższe niż lakier, chociaż, jeśłi jeszcze bejca to nie wiem czy nie wyjdzie na to samo....

A może wędzenie? Efekt mniej więcej taki:

http://lh4.ggpht.com/pawlaczynski/SNTYVMcrYcI/AAAAAAAAAEY/1vRN2IlzHbI/s800/DSC02579.JPG

Przed lakierowaniem kolor był ciemniejszy i bardziej 'martwy' ale z lakierem pół-mat wyraźnie nabrał cieplejszych odcieni.

P.R.

dab to najlepszy gatunek do naturalnego barwienia dwa domowe sposoby to wapna zwykłe rozcieczone w wodzie ,w zaleznosc od sterzenia wychodzi jasny lub bardzo ciemny prawie wenge to samo z soda kaustyczna ,pomaluj przykryj aby szybko nie wychło drewno sie przezre i puzniej zmatyj na to olejowosk osmmo 2,5 litr za 300 zł ,tak kupuje w niemczech dletego jest taniej o 100 zł na puszce.efekt bbardzo naturalny poniewarz reaguja garbniki zawarte w debie i gdzie jest ich wiecej to jest ciemniej np seki sa jasniejsze.bejce ciemna olejowoski to cienkie nawierzchniowe warstwy które mozemy zedzrec w trakcie uzytkowania i wyglada to sztucznie. wiem bo produkuje podłoge postarzana t tej technologi.
Lepiej zrobic to kolorantami..zamiast kombinować i sie uczyc..poparzyc tez sie mozna..po co??polecam bejce zar..znajdz firme m2..jesli chcesz odezwij sie na priv wyjasnie co i jak..
Moi rodzice olejowali dąb (mozaika) i wyszedł całkiem ładny, wcale nie jasny brązowy kolor. Ciemniejszy niż u Ana27. Szkoda że nie mam zdjęć :( Bądź co bądź ja bym się na bejcowanie PODŁOGI nie zdecydowała.. ba nawet parkieciarze mi to szczerze odradzali (ale może dlatego że mam dużego psa w domu :D)
  • 1 year później...

Odswieze tego kotleta.

Czy wiecie gdzie w Wawie mozna zobaczyc rozne oleje koloryzujace polozone na rozne parkiety przemyslowe, albo co lepiej gdzie zrobia mi probe na mojej desce?

Co sadzicie o przemyslowce z jabloni?

Dzieki z gory za porady!

Pzw,

MCC

• 3 years później...

witam, czy mógłbym się dowiedzieć czegoś więcej na temat tych dwóch metod ścieminiea parkietu? mam u siebie juz podniszczały parkiet dębowy tzw jodełkę i chciałem go scyklinować i ściemnić na kolor pomiędzy dębem szkarłatnym a wenge, i tutaj mam dylemat gdyż jest tyle różnych opcji a wiadomo że chciałoby się wybrac dla siebie tę najleprzą i własnie te metody wędzenia dębu mnie zaciekawiły, służe oczywiście fotkami na priv jeśli uda mi się z panem połączyc oczywiscie, gdyż ten post jest juz dość stary.

Pozdrawiam Damian.