riczard_nikson 28.09.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Witajcie! Szukałem, szukałem i ...prawie nic Mam do ułożenia 35metrów podłogi i dostałem parkiet dębowy w prezencie.Problem w tym, że bardziej pasował mi będzie ciemniejszy kolor niż prawdziwy kolor dębu.Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w przyciemnianiu dębu ?Jakieś rady ?Mam też parapety dębowe ale to chyba przyciemnię lakierobejcą. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.PozdrawiamRyszard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 28.09.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 moze wystarczy go zaolejowac i napewno zciemnieje....no chyba ze chcesz baaardzo ciemny .....to juz niech Ktos innyc sie wypowie. Zerknij tutaj...wkleilam zdjecia mojego parkietu....wedug mnie nie jest jasny http://forum.muratordom.pl/czym-myjecie-swoj-parkiet,t134821.htm a moze sprzedaj na allegro i kup taki jaki sie Tobie podoba no chyba, ze darczynca to Ktos bliski i nie mozesz/ nie chcesz zrobic mu przykrosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 28.09.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 ja mam parkiet bukowy, chciałam mieć dużo ciemniejszy, wykonawca polecił mi olejowanie ciemnym olejem. Jest rzeczywiście ciemny, nabrał takiego brązowo-czerwonawego odcienia. Można tez bejcować i potem lakierować, ale u mnie parkiet nie był nowy i nie był lakierowany - lata pastowania sprawiły,że bejca nie zniknęłaby w drewno i mogłoby się łuszczyć. Ale przy nowym masz dowolny wybor. Poczytaj sobie watek o lakierowaniu i olejowaniu parkietów. Tam się wypowiadają fachowcy w branży. Ale wybór i tak należy d o Ciebie - wykończenie jest zupełnie inne, zupełnie inny efekt no i inna potem pielęgnacja. Parapety tez można olejować.Acha, olejowanie na ciemno będzie chyba droższe niż lakier, chociaż, jeśłi jeszcze bejca to nie wiem czy nie wyjdzie na to samo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 28.09.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 A może wędzenie? Efekt mniej więcej taki: http://lh4.ggpht.com/pawlaczynski/SNTYVMcrYcI/AAAAAAAAAEY/1vRN2IlzHbI/s800/DSC02579.JPG Przed lakierowaniem kolor był ciemniejszy i bardziej 'martwy' ale z lakierem pół-mat wyraźnie nabrał cieplejszych odcieni. P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 28.09.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 dab to najlepszy gatunek do naturalnego barwienia dwa domowe sposoby to wapna zwykłe rozcieczone w wodzie ,w zaleznosc od sterzenia wychodzi jasny lub bardzo ciemny prawie wenge to samo z soda kaustyczna ,pomaluj przykryj aby szybko nie wychło drewno sie przezre i puzniej zmatyj na to olejowosk osmmo 2,5 litr za 300 zł ,tak kupuje w niemczech dletego jest taniej o 100 zł na puszce.efekt bbardzo naturalny poniewarz reaguja garbniki zawarte w debie i gdzie jest ich wiecej to jest ciemniej np seki sa jasniejsze.bejce ciemna olejowoski to cienkie nawierzchniowe warstwy które mozemy zedzrec w trakcie uzytkowania i wyglada to sztucznie. wiem bo produkuje podłoge postarzana t tej technologi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 28.09.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Lepiej zrobic to kolorantami..zamiast kombinować i sie uczyc..poparzyc tez sie mozna..po co??polecam bejce zar..znajdz firme m2..jesli chcesz odezwij sie na priv wyjasnie co i jak.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 28.09.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Moi rodzice olejowali dąb (mozaika) i wyszedł całkiem ładny, wcale nie jasny brązowy kolor. Ciemniejszy niż u Ana27. Szkoda że nie mam zdjęć Bądź co bądź ja bym się na bejcowanie PODŁOGI nie zdecydowała.. ba nawet parkieciarze mi to szczerze odradzali (ale może dlatego że mam dużego psa w domu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcc 06.05.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Odswieze tego kotleta. Czy wiecie gdzie w Wawie mozna zobaczyc rozne oleje koloryzujace polozone na rozne parkiety przemyslowe, albo co lepiej gdzie zrobia mi probe na mojej desce? Co sadzicie o przemyslowce z jabloni? Dzieki z gory za porady! Pzw,MCC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.ska 06.05.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 (edytowane) Witam, U nas właśnie jest bejca i lakier półmat. Pozdrawiam Edytowane 6 Maja 2010 przez ma.ska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DonZ 15.02.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 witam, czy mógłbym się dowiedzieć czegoś więcej na temat tych dwóch metod ścieminiea parkietu? mam u siebie juz podniszczały parkiet dębowy tzw jodełkę i chciałem go scyklinować i ściemnić na kolor pomiędzy dębem szkarłatnym a wenge, i tutaj mam dylemat gdyż jest tyle różnych opcji a wiadomo że chciałoby się wybrac dla siebie tę najleprzą i własnie te metody wędzenia dębu mnie zaciekawiły, służe oczywiście fotkami na priv jeśli uda mi się z panem połączyc oczywiscie, gdyż ten post jest juz dość stary.Pozdrawiam Damian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts