cezarywasil 28.09.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Wita. Mam pytanko. Mam dach deskowany i papowany. Jak bić na nim kontrłaty?? Czy na krokwiach czy co np. 50cm? Z gory dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 28.09.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 u mnie bili na krokwie ,w miarę możliwości a raczej umiejętnego naprowadzania jednego z pracowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 28.09.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 na krokwiach na deskach tylko w wyjątkowych sytuacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 28.09.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 jezeli ma byc dachówka betonowa lub ceramiczxna bij wąskie kontrłaty 40 mm na krokwiach i pomiedzy nimi.wtedy mozesz zartosowac wezsze łaty bo beda podparte co 45 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limin 28.09.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 A co jesli dach jest lekko krzywy i łaty tez ida krzywo? Jak lepiej w tedy robic czy na krokwiach czy na łatach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 28.09.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 na krokwiach musza byc bo musza byc solidnie przygwozdzone do krokwi w deskach gwuzdz trzyma nam tylko 25 mm na odciaganie i warto wyrównac kontrłaty podkładajac podkładki z sklejki z dokładnoscia max 1 cm.i na to łatyale zdecydowanie polecam dodatkowo miedzy krokwiami dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 28.09.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 A co jesli dach jest lekko krzywy i łaty tez ida krzywo? Jak lepiej w tedy robic czy na krokwiach czy na łatach? korygowac krzywizny mozna i na konstrukcji i na latach na kontrlacie nalezy pozostawic odpowiednią przestrzen na wentylacje sposob prostowania dachu zalezy od bardzo wielu rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 29.09.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Wita. Mam pytanko. Mam dach deskowany i papowany. Jak bić na nim kontrłaty?? Czy na krokwiach czy co np. 50cm? Z gory dzieki za odpowiedz Przede wszystkim PROSTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.09.2008 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Zdecydowanie na krokwiach! Wystające z desek gwoździe są miejscem kondensacji pary wodnej i tą drogą kondensat powraca do izolacji cieplnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezarywasil 04.10.2008 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 witam! na codzień kryje dachy i mam taką sytuację: na dachu deskowanym biłem kontrłaty na krokwiach i pomiędzy nimi ponieważ stwierdziłem że za duże odległości bedą jak bym bił tylko na krokwiach.w miejscach gwoździ którymi została przybita kontrłata do samych desek zaczęła przeciekać woda.chce wiedzieć czy właściciel mieszkania może mnie obciążyć kosztami np. wymiany papy itp.? z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.10.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Popełniłeś błąd nie uszczelniając kontrłat. Właściciel może dość skutecznie dochodzić swoich roszczeń gdyż dach przecieka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 06.10.2008 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Popełniłeś błąd nie uszczelniając kontrłat. Właściciel może dość skutecznie dochodzić swoich roszczeń gdyż dach przecieka. Pozdrawiam. A jak należy w takim przypadku uszczelnić kontrłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezarywasil 06.10.2008 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 no właśnie jak uszczelnić kontrłaty?nigdy nic takiego nie robiłem i nie słyszałem o uszczelnianiu mimo dużej liczbie znajomych dekarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.10.2008 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Powinna być taka szczelność jak na wolim oczku. Kontrłaty powinny być podklejone lepikiem na zimno tzn. taka masą jak do gontów bitumicznych. Po zamontowaniu kontrłaty po obu jej stronach należy wykonać spoinkę. Zapobiega to podciekaniu wody pod kontrłatę i przecieku po gwoździach. Krycie wstępne musi dawać 100% gwarancji szczelności! Jest to w interesie dekarza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.10.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Powinna być taka szczelność jak na wolim oczku. Kontrłaty powinny być podklejone lepikiem na zimno tzn. taka masą jak do gontów bitumicznych. Po zamontowaniu kontrłaty po obu jej stronach należy wykonać spoinkę. Zapobiega to podciekaniu wody pod kontrłatę i przecieku po gwoździach. Krycie wstępne musi dawać 100% gwarancji szczelności! Jest to w interesie dekarza. Pozdrawiam. Właśnie mam dekrzy na budowie nawet nie chcę myśleć co bym usłyszał jakbym chciał takiego wykonania dachu, już mają do mnie pretensje że zadaję im trudne pytania. Nawet się ze mnie podśmiewali że maluje lepikiem papiakami z blaszkami bo sami tego nie zamierzali zrobić. Szkoda że nie ma więcej wykonawców takich jak TY Wielki szacunek dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.10.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Dzięki za miłe słowa. Szczelność dachu leży w interesie dekarza bo to on udziela gwarancji! Na wykonane roboty zażądaj udzielenia pisemnej gwarancji. Myślę, że nie będzie im do śmiechu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emer 19.10.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Powinna być taka szczelność jak na wolim oczku. Kontrłaty powinny być podklejone lepikiem na zimno tzn. taka masą jak do gontów bitumicznych. Po zamontowaniu kontrłaty po obu jej stronach należy wykonać spoinkę. Zapobiega to podciekaniu wody pod kontrłatę i przecieku po gwoździach. Krycie wstępne musi dawać 100% gwarancji szczelności! Jest to w interesie dekarza. Pozdrawiam. Bardzo logiczne. A jak prawidłowo bić kontrłaty na membranie? Jak to uszczelniać, z czego wykonać w/w spoinki? Załóżmy, że dach będzie deskowany. Zwykły silikon będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emer 20.10.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Siup do góry, bo znika w otchłani forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 21.10.2008 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 [A jak prawidłowo bić kontrłaty na membranie? Jak to uszczelniać, z czego wykonać w/w spoinki? Załóżmy, że dach będzie deskowany. Zwykły silikon będzie ok? kliknij na fotke http://images32.fotosik.pl/384/073b35491539f188m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emer 21.10.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Oooo, właśnie! O coś takiego mi chodziło. Poszukam sobie tej taśmy, wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts