Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kosa na żyłkę czy z ostrzem?

kropi

Recommended Posts

Ze względu na niezbyt równą działkę potrzebuję raczej kosy niż kosiarki na kółkach. Byłem w sklepie i widziałem 2 - a w zasadzie 3 rodzaje - tychże kos:

1. podkaszarki - cena od kilkudziesięciu zł, nieduże, z uchwytem ręcznym, raczej elektryczne

2. kosy na żyłkę - z uprzężą itd, spalinowe, z żyłką, cena od kilkuset (Chiny) do 1500 zł (Kawasaki)

3. kosy z metalowym ostrzem - ceny podobne jak w punkcie 2, może o te stówkę-dwie wyższe

Korzystając z jesiennych wyprzedaży może coś mi się uda kupić w dobrej cenie, ale co będzie lepsze dla mnie? Dodam, że działka ma ok. 1200 m2 z czego do koszenia byłaby mniej-więcej połowa.

Chyba trochę pojechałem, bo patrzę teraz na alledrogo i zwykle końcówki są wymienne (żyłka/ostrze), ale gafa :oops:

Elektryczna, hmm - a czy na akumulator czy na kabel? Bo działka jest dość długa (coś ze 60 metrów będzie) i nie chce mi się plątać z kablem a z kolei aku czy wytrzyma? Plusem jest cichsza praca.

Jestem w temacie kompletnym lajkonikiem więc sorki za gupie pytania :wink:

• 2 weeks później...
Ze względu na niezbyt równą działkę potrzebuję raczej kosy niż kosiarki na kółkach. Byłem w sklepie i widziałem 2 - a w zasadzie 3 rodzaje - tychże kos:

1. podkaszarki - cena od kilkudziesięciu zł, nieduże, z uchwytem ręcznym, raczej elektryczne

2. kosy na żyłkę - z uprzężą itd, spalinowe, z żyłką, cena od kilkuset (Chiny) do 1500 zł (Kawasaki)

3. kosy z metalowym ostrzem - ceny podobne jak w punkcie 2, może o te stówkę-dwie wyższe

Korzystając z jesiennych wyprzedaży może coś mi się uda kupić w dobrej cenie, ale co będzie lepsze dla mnie? Dodam, że działka ma ok. 1200 m2 z czego do koszenia byłaby mniej-więcej połowa.

Pkt 2 i 3 - bardzo często kosy mają w komplecie oba rodzaje ostrzy (lub nawet więcej: żyłka, tarcza 3,4-ro zębna, podobna do tarczowej - do wyboru do koloru) lub dostępne do dokupienia dla danego modelu (choć producenci raczej mają podobne standardy mocowania). W przypadku kosy spalinowej raczej nie robi jej różnicy jakie ostrze będzie założone... jedynie kwestia tego co chcesz tym kosić i jak często ostrzem metalowym zahaczysz o coś twardego (większe kamienie, podmurówki płotu, itp), bo wtedy faktycznie jak ktoś z poprzedników napisał - wał może nie wytrzymać, a wtedy to już kosztowna naprawa.