Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co na wn?trze szafy wn?kowej

Recommended Posts

Stoją już moje ściany szaf wnękowych, więc zaczęłam się zastanawiać czym je wykończyć. Olejną ? Obrzydliwstwo. Tapetą zmywalną ? Hmm... No i z czego zrobić podłogę : "wjechać" podłogą z pokoju ? Na piętrze planujemy panele, więc od biedy mogłyby być, ale na dole mają byc płytki, a spoiny nie są za rewelwacyjne do czyszczenia... Może linoleum...

PS. Wyczytałam w pewnej książce (Neufert), że "celem zamknięcia wnęki od strony pokoju drzwiami płytowymi jest ochrona przed molami", co Wy na to :grin:

Gratulacje, kazdy postep cieszy :smile:

Albo tynk cem.-wap. albo boazeria, albo panele.

Podloga - panele, ale jak wjedziesz to pamietaj ze drzwi nie moga byc przymocowane w tejsytuacji do podlogi czyli np. byc przesuwne, poniewaz podloga z paneli jest podloga plywajaca.

Linoleum zawsze mozesz polozyc wiec nie jest to rozwiazanie docelowe, (patrz: atomowe).

No to przeciez oczywiste ze zaden mol drewna nie lubi :smile:, uwazj tylko jak bedziesz otwierala drzwi, bo moze cie ktorys sledzi i chce sie wzlizgnac :smile:. Oczy w kolo glowy i futra masz zabezpieczone (do tego zapadki, pola minowe, zasieki i gniazda CKM).

Taaaaa ... mole to przebiegle stworzonka.... (prosze chwile refleksji nad zagadnieniem) :smile:

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: pitbull dnia 2002-03-27 11:12 ]

Ja myślę o tapecie na ścianach i pozostawieniu podłogi na dole. Jak Ci nie pasują fugi, to przylep sobie to linoleum nieatomowym klejem. Jak Ci się zachce wywalić szafę za 5 lat czy dziecko za 25 lat, to nie masz problemu, że masz łysą posadzkę, albo atomowe linoleum.

Chyba przed molem książkowym :wink:

Faktycznie, nie pomyślałam, że do paneli się nie przymocuje szyny (myślałam właśnie o przesuwnych) i co wtedy, obniżyć szynę (na szlichcie), czy ją podnieść na listwie drewnianej, co będzie wygodniejsze i ładniejsze ? Brud się i tak dostaje, swoją obecną szynę co jakisz czas "odsysam" odkurzaczem.

Linoleum nie jest zbyt piękne, ale chyba najłatwiejsze do utrzymania czystości...

A z tymi molami, to się zastanawiałam, czy drzwi chronią ubrania przed molami z zewnątrz, czy nas przed molami z szafy :smile:

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Alanta dnia 2002-03-27 12:51 ]

Alanta w mieszkaniu w którym w tej chwili mieszkamy mamy szynę przyczepioną do wylewki a panele we wnęce i podłodze w pokoju. To bardzo fajnie wygląda, ponieważ nie ma róznicy wysokości pomiędzy drzwiami i panelami. Pozdr. Majka

P.S. Litości odpuść sobie linoleum, brrrr.

Wydaje mi się, że szyna jest przykręcona, a nie przyklejona, więc i przez parkiet można by wiercić. Panele mają prawie identyczną wysokość co brzegi szyny. Trudniejsza sprawa z parkietem, który ma ok. 2 cm wysokości a chciałoby się przykręcić szynę do wylewki. Chociaż sądzę, że "dla chcącego nic trudnego" :razz:

wnętrze (jeśli tynkowane)pomalować dobrą emulsją. Na podłogę najłatwiej wykładzine podłogową - wzorek, który widać tylko w otwartej szafie (dokąd stoi pusta) mozna wybrać taki że nie będzie nas odrzucało, łatwo przyciąć na wymiar, łatwo sie czyści i zmywa, można przykleić do podłogi dwustronna taśmą samoprzylepną.

Jeśli parkiet jest przyklejony, to można przykręcać szynę w dowolnym momencie. Chyba zdecyduję się na wykładzinę, szczególnie, że mozna kupić niewymiarowe resztki za bezcen, myślę, że jak się wsunie wykładzinę pod szynę, to nie będzie się poddzierać (wykładzina, nie szyna :smile: ). Najważniejsza jest wygoda w czyszczeniu, i tak tego nie widać...