dariusz_s 28.09.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Jaki zasilanie doprowadzić do miejsca gdzie będzie piekarnik i płyta grzegwcza elektryczna w kuchni (220V czy 380v)?Dodam, że nie wiem jeszcze co będę kupował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 28.09.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Jaki zasilanie doprowadzić do miejsca gdzie będzie piekarnik i płyta grzegwcza elektryczna w kuchni (220V czy 380v)? Dodam, że nie wiem jeszcze co będę kupował. Proponuję wyprowadzić oddzielny obwód najlepiej trójfazowy, gdyż w zależności od potrzeb mamy wtedy możliwość 3 faz lub 1 fazy. Płyty ceramiczne zasilane są (w większości przypadków) napięciem trójfazowym 400 V (nastapiła zmiana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.09.2008 02:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Proponuję wyprowadzić oddzielny obwód najlepiej trójfazowy, gdyż w zależności od potrzeb mamy wtedy możliwość 3 faz lub 1 fazy. Płyty ceramiczne zasilane są (w większości przypadków) napięciem trójfazowym 400 V (nastapiła zmiana). to jest konieczność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.09.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 czyli puścić od rozdzielni w okolice płyty przewód 5x2,5mm2 i zakończyć to puszką podtynkową taką 80x80 lub 100x100mm - w tej puszce podłączy się później kabel od płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.09.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Jeśli długość przewodu przekracza 10m to sugerowałbym nawet 5 x 4 mm. Koniecznie zabezpieczyć różnicówką. Nie ma wprawdzie takiego przepisu, ale dla własnego i rodziny dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolfik36 29.09.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 polecam 3 fazy czyli 5x2,5. to niewielki koszt, a trzeba pamiętać, że płyta i piekarnik podłączone do 3 faz pracują wydajniej i oszczędniej. jeśli w płycie będą pola szybkogrzejne to na 220v będą nagrzewać się dłużej, a licznik będzie nakręcał szybciej,pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.