Jerzykk 28.09.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Witajcie, Mam prośbę o poradę jakie okna drewniane wybrać do mojego nowobudowanego domku, a ściślej mówiąc zastanawiam się nad wyborem między oknami z SOSNY lub z MERANTI. Chodzi mi o ocenę, które drewno jest lepsze jakościowo, trwalsze, trudniej będzie się wypaczało, itd. Meranti jest ok. 5-6% droższe, ale słyszałem różne opinie o meranti - mimo tego że droższe, to niekoniecznie lepszej jakości. Czy ktoś może mi fachowo doradzić ? Z góry dziękuje Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 29.09.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Jeśli okno dobrze jest zrobione i z dobrego drewna to ani jedno ani drugie nie powinno się wypaczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.09.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 jak nie chcesz żeby się wypaczało to kup sobie... plastikowe w okleinie drewnopodobnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 29.09.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Urzędowski w swoich folderach reklamowych sosnowe okna poleca tylko zdecydowanym miłośnikom tego materiału. Jeśli jednak klient nie jest zdecydowany, zaleca zakup okien z meranti, ale wyprodukanych z drzewa o odpowiedniej gęstości. http://www.urzedowski.pl/oferta-okna.php?prod_id=203&opis_id=325 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 29.09.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Urzędowski w swoich folderach reklamowych sosnowe okna poleca tylko zdecydowanym miłośnikom tego materiału. Jeśli jednak klient nie jest zdecydowany, zaleca zakup okien z meranti, ale wyprodukanych z drzewa o odpowiedniej gęstości. http://www.urzedowski.pl/oferta-okna.php?prod_id=203&opis_id=325 Ciekawe jak ja jako laik sprawdzę z jakiej gęstości drewna mam okna???Napisać można wszystko!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzykk 29.09.2008 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 skorpio napisał: Urzędowski w swoich folderach reklamowych sosnowe okna poleca tylko zdecydowanym miłośnikom tego materiału. Jeśli jednak klient nie jest zdecydowany, zaleca zakup okien z meranti, ale wyprodukanych z drzewa o odpowiedniej gęstości. http://www.urzedowski.pl/oferta-okna.php?prod_id=203&opis_id=325 Ciekawe jak ja jako laik sprawdzę z jakiej gęstości drewna mam okna???Napisać można wszystko!!! Podejrzewam, że jest to marketingowa śpiewka urzędowskiego i na pewno urzędowski robi okna z najlepszego gatunku drewna... Może ktoś potrafi powiedzieć coś więcej w porównaniu meranti i sosny ? z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 29.09.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Może ktoś potrafi powiedzieć coś więcej w porównaniu meranti i sosny ? z góry dziękuje trurl nie ma, ale trurl dużo czyta http://www.pytamy.pl/question/czy-drewno-meranti-jest-lepsze-od-drewna-sosnowego http://www.wiki.lasypolskie.pl/g/gestosc-drewna http://www.drewnoegzotyczne.com/drewno.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 29.09.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 skorpio napisał: Urzędowski w swoich folderach reklamowych sosnowe okna poleca tylko zdecydowanym miłośnikom tego materiału. Jeśli jednak klient nie jest zdecydowany, zaleca zakup okien z meranti, ale wyprodukanych z drzewa o odpowiedniej gęstości. http://www.urzedowski.pl/oferta-okna.php?prod_id=203&opis_id=325 Ciekawe jak ja jako laik sprawdzę z jakiej gęstości drewna mam okna???Napisać można wszystko!!! Podejrzewam, że jest to marketingowa śpiewka urzędowskiego i na pewno urzędowski robi okna z najlepszego gatunku drewna... Może ktoś potrafi powiedzieć coś więcej w porównaniu meranti i sosny ? z góry dziękuje Produkują i sosnowe i meranti, a zalecają meranti, więc coś jest na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 29.09.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Pewnie dlatogo że są droższe!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 29.09.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Ja mam jeden sezon dopiero Urzedasa z mahoniu,byla promocja i sie zalapaelm,poczatkowo mialo byc meranti,ale...cena mahoniu byla identico,wiec wzialem to....A tak to mam Galuxy oro i jestem,jak do tej pory bardzo zadowolony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 29.09.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Ja mam okna mahoń około 5 lat nic się z nimi nie dzieje (odpukać)sąsiad ma sosnowe około 8 lat lub dłużej i też nic się z nimi nie dzieje .Wszystkie zrobione u tego samego producenta .Mam jeszcze jedno okno wyprodukowane przez innego z sosny 8 lat i już wypadałoby pomalować (i od tego nic już nigdy nie kupię)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 29.09.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Ja mam okna mahoń około 5 lat nic się z nimi nie dzieje (odpukać)sąsiad ma sosnowe około 8 lat lub dłużej i też nic się z nimi nie dzieje .Wszystkie zrobione u tego samego producenta .Mam jeszcze jedno okno wyprodukowane przez innego z sosny 8 lat i już wypadałoby pomalować (i od tego nic już nigdy nie kupię)... To podaj jeszcze tych producentów, będziemy mądrzejsi o tę wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 29.09.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Ten co już nigdy nie kupię to stolarka Wołomin tak to się nazywa ,a te co mam i jestem zadowolony to Lepsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bandrew 02.10.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 POZBUD ma porządne okna. Niedawno zakupiłem. Nie z jakiegoś meranti. Kiedyś ponoć z tego robili. Teraz robią z Matoe czy Matoa jakoś tak. Drewno ponoć dużo 'cięższe' od meranti chyba ponad 700kg. No i gwarancja do 6-7 lat na powłoki lakiernicze. Urzędas chyba daje 3. Drzwi tez mają zewnętrzne i bramy garażowe drewniane (cholernie drogie ;P ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 02.10.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 oj cosik widac nie do konca ukrytą reklame - paskudna sprawa .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Może ktoś potrafi powiedzieć coś więcej w porównaniu meranti i sosny ? z góry dziękuje " ...Meranti. Gatunek sosny uprawiany na plantacjach w Indonezji, Malezji i na Filipinach, dlatego drewno to jest stosunkowo tanie. Okna z meranti niekiedy są nazywane przez producentów "mahoniowymi". Drewno z wyglądu faktycznie przypomina mahoń, ale jego właściwości i parametry techniczne są gorsze. Do Polski sprowadza się meranti różnej jakości (a zależy ona od jego ciężaru właściwego, który może wynosić od 390 do 880 kg/m3). Jakość zbliżoną do sosny meranti ma dopiero przy ciężarze właściwym powyżej 450 kg/m3. Zawsze zatem warto zapytać producenta o parametry wyrobu i nie ufać samej nazwie "okna mahoniowe ... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 03.10.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 nawet najgorsze meranti nie posiada zywicy która powoduje złe przyleganie lazury,meranti im ciemniejsze bardziej czerone jest lepsze jasne i te do 450 kg m3 nie nadaje sie na okna ,ale zdecydowanie polecam meranti to drewno które ma duza srednice i mam mniejsza tendencje do wypatrzania cie i bardziej jednorodna strukture,urzedowski ma mała róznice w cenie poniewaz sam sprowadza drewno egzotyczne a cena sosny w lp jest kosmiczna nawet w niemczech jest tansza.Ja mam z debu nikt mnie nie oszuka ze jest to małej gestosci ,producenci jakby robili okna tylko z debu to gwarancja była by 10 lat . a co do sosny to wystrzegac sie elementów łaczonych na długosc na mikrowczepy na wierzchnich warstwach klejonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.10.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Ach, pozwolicie że coś dodam od siebie (swoje doświadczenie), ale dopiero po weekendzie, ba czas juz mi do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 04.10.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 fajnie,ja zaczekam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.10.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Lookita, ale mi się zdaje że Ty już masz swoje drewniane okna? ale rozumiem że chcesz sie utwierdzić w przekonaniu, iż to był dobry wybór? Ok:) Meranti to nie sosna. Brzoza ponownie cytuje jakiś opis autorstwa- przepraszam za określenie - ignoranta. Sprzedaję okna, w tym też Urzędowskiego, więc niektórzy mogą mnie uznać za nieobiektywnego, ale swoje doświadczenia mam. Nie tylko swoje doświadczenia, ale i moich montazystów, i serwisantów firmowych, którzy są dłużej z drewnem niż ja. Pomijam wygląd i pochodzenie. Pierwsze w Polsce okna mahoniowe to było właśnie meranti. Od lat jest tak sprzedawane i nawet Urzedowski zapomnial ze je tak nazywał. Jakiś czas temu zaczęto precyzować " mahoń meranti" , potem okazało się że meranti to nie mahoń, a teraz już raczej większość producentów używa właściwych nazw, chociaż wciąż jeszcze dostaję od firm oferty sprzedazy okien z mahoniu meranti - sorry, znów użyję słowa - tacy producenci to ignoranci. Kamyk68 - rozumiem że masz niechęć do dużych firm, ale zmarwię Cię - pewnie też masz okna z meranti.. To w ofercie wspomnianej przez Ciebie Stolarki Wołomin jakieś 7 lat temu widziałem już okna z mahoniu acajou (albo merbau - nie pamiętam już- (gatunek afrykański) a że kosztowało krocie.. nikt tego nie kupował. Wszystkim ta firma (i podobne jej kiedyś Stolbudy) kojarzą się z tanim, białym, sosnowym oknem od którego lakier odpada po kilku latach, mimo iż biały jako kolor kryjący powinen utrzymać się zdecydowanie dłużej. W Polsce okna produkuje się głównie z egzotycznego drewna red meranti i white meranti. Zdarząją się też inne gatunki zamienne - szczególnie dużo ich było 1-2 lata temu kiedy w Europie brakowało właściwego meranti. Do tej pory DLH wyprzedaje w "promocji do wyczerpanai zapasów" jakieś mało spotykane gatunki. Wszystko wygląda podobnie i nawet ja nie zaryzykuję próby odróżnienia na oknie meranti od np. framire czy okueme. A właściwości wszystko ma inne. Bo jesli wiemy ze polski jesion jest twardy i nadaje się na parkiety, to miękka lipa jest już idealna tylko dla rzeźbiarzy. A te egzotyczne gatunki są z całego świata!. Ale wracając do tematu. Okna w lakierach lazurowych w moim doświadczeniu lepiej sprawują się wykonane z meranti niż sosny. Okna sosnowe potrafią mieć po 3-4 roku użytkowania (zaniedbane, bez żadnej pielęgnacji) pierwsze obiawy starzenie się powłoki. Meranti jest bardziej chropowate (przepraszam jeśli zrobiłem błąd ort.) stąd lepiej do niego przylega lakier i pierwsze objawy starzenia się lakieru na oknach widzę po 5-7 roku. To dotyczy okien zaniedbanych, bo stolarka przetarta dwa razy w roku mleczkiem do pielągnacji spokojnie wytrzyma 10 lat (myślę o meranti). Myślicie że to 5-7 lat Pozbudu to bezgraniczna gwarancja na wszystko?Chcialbym przeczytać ich warunki gwarancyjne. Do tej pory spotkałem w Polsce 2 przypadki 10 letniej gwarancji na lakier. Oba z zastrzeżeniami obowiązkowej pielęgnacji. I ten najświeższy - bodajże oferowany Weletowi przez producenta lakierów Remes (mogłem przekręcić nazwę) - "drążyłem" przedstawiciela producenta lakieru i okazało się że owszem - z zastrzeżeniami jest 10 lat, ale nie dotyczy jasnych lazurów i drewna gatunków iglastych... czyli pojawia się sosna.... Ale u mojego montażysty są 10 letnie okna meranti - wyglądają jak nowe i 7 letnie drzwi sosnowe (tego samego producenta) i też wyglądają doskonale , a technologia lakierowania (przynajmniej w Urzędowskim) bardzo się przez ostatnie lata rozwinęła od strony technologicznej. Paczenie się? Pod tym kątem nie widzę różnic - tzn. że jak już to wszystko jest marginesem. Polecam meranti ze względu na trwałość lakieru. Aha, i ta gęstość. Bywa tarcica miękka i lekka jak styropian (miałem okazję przykręcać w ub. roku klamki do drzwi wykonanych z takiego meranti - sorry - ale w tamtym przypadku dałoby się oderwać klamkę ręką), ale jest też ta o lepszej gęstości - czyli cięższa - to czuć kiedy się podniesie okno. Za to ta najcięższa tarcica - pow. 700 kg.m3 jest już krucha. Tak więc wszystko z umiarem... i żywica.. nie prawda że nie ma jej w meranti - przy pewnej gęstości i tu pojawiają się soki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts