Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okna drewniane wybrać ?

Recommended Posts

Zmartwiony się nie czuję :D

Morał z tego takiże spieprzyć da się wszystko z czego by te okna nie były to jak są solidnie wykonane to postoja.Te gęstości drewna i cuda na kiju są dobre jako chwyt marketingowy bo my jako konsumenci sprawdzić tego nie jesteśmy w stanie!!!!!! :wink:

Jednym słowem który sprzedawca Nas lepiej"zbaieruje "to bierzemy podniecając się niesprawdzalnymi parametrami!!! :wink: :D

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety - bez zaufania do sprzedawcy i Producenta nie da się tu nic osiągnąć.

Nikt przecież nie wykona specjalnych okien by Klient mógł sobie najpierw na nie popatrzeć, podotykać i się zastanowić.

A umowa.. cóż?kto lubi sądy może iść tą drogą..

Brzoza ponownie cytuje jakiś opis autorstwa- przepraszam za określenie - ignoranta.

Sprzedaję okna, w tym też Urzędowskiego, więc niektórzy mogą mnie uznać za nieobiektywnego, ale swoje doświadczenia mam. Nie tylko swoje doświadczenia, ale i moich montazystów, i serwisantów firmowych, którzy są dłużej z drewnem niż ja.

No i qpa :lol: .

Za tego ignoranta Urzędowski powinien odebrać Ci licencję na sprzedaż jego wyrobów - ten cytat pochodzi z jego książeczki reklamowej :lol:

Dąb jest piękny (to moje subiektywne odczucie) więc u siebie będę (kiedyś) montował debinę. A do tego jest niesamowicie twardy, wiec i trwały.

Nie raz demontowałem starą stolarkę i tam gdzie się trafiła dębina odpowiednio zabezpieczona (sucha) i nie miała robaków to drewno było nadal bardzo wysokiej jakości - bez oznak psucia się.

Phum2 - po roku nie da się powiedzieć że okna są super i w takim stanie przeżyją lata. Fakt - że może najgorsze już za Tobą, bo co by się miało rozkleić to by się już stało - no chyba że te okna masz zamontowane w niewykończnym pomieszczeniu i nieużywane - po pierwszym pełnym sezonie grzewczym (zima i lato) można okreslić że stolarka drewniana (raczej) przestała pracowac.

Twardość dębu rodzi też inne zagrożenia - ewentualnych wypaczeń tu się nie da ponaciągać tak jak w meranti :)

Brzoza ponownie cytuje jakiś opis autorstwa- przepraszam za określenie - ignoranta.

Sprzedaję okna, w tym też Urzędowskiego, więc niektórzy mogą mnie uznać za nieobiektywnego, ale swoje doświadczenia mam. Nie tylko swoje doświadczenia, ale i moich montazystów, i serwisantów firmowych, którzy są dłużej z drewnem niż ja.

No i qpa :lol: .

Za tego ignoranta Urzędowski powinien odebrać Ci licencję na sprzedaż jego wyrobów - ten cytat pochodzi z jego książeczki reklamowej :lol:

Sprawdziłem:

Oryginalny tekst z broszury reklamowej pod nazwą "Urzędowski Tarcica, Okna na pewno drewniane, Ale z jakiego drewna":

"Meranti

Meranti jest najbardziej kontrowersyjnym drewnwm na polskim rynku.

Meranti to nie mahoń!

Meranti to nie mahoniowiec!

Meranti to nie gatunek drewna mahoniowego!

Do rodziny meranti należy prawie 60 gatunków drewna (!), które występują w Azji. Skrajnie różniące się między sobą, używane są do przeróżnych celów. Z niektórych gatunków produkuje się konstrukcje budowlane, z innych ramki do obrazów, a z jeszcze innych listwy wykończeniowe. Tylko niektóre gatunki z rodziny meranti mogą być używane do produkcji okien, a jest to uwarunkowane między innymi ich ciężarem właściwym.

Ciężar właściwy meranti wynosi od trzystu kilkudziesięciu kg/m3 do nawet około tysiąca kg/m3, a minimalna wartość tego parametru dla okien to 450 kg/m3.

Z przykrością jednak musimy stwierdzić, że około 80% półproduktów na rynku polskim nie spełnia minimalnych wymagań technicznych. Są to podróbki - czyli inne gatunki drewna lub tzw. tani mix, czyli wymieszane ze sobą różne tanie gatunki meranti, które absolutnie nie nadają się na okna!

Dlaczego tak się dzieje?

Ponieważ dobre meranti do produkcji okien jest dużo droższe niż to niewłaściwe.

Jedną z kolejnych negatywnych praktyk na polskim rynku jest masowe sprowadzanie np. afrykańskiego okoume. Stosowanie tego drewna do produkcji okien jest całkowitą dyskwalifikacją ich producenta, a w Polsce są już firmy - co jest przerażające, które wyspecjalizowały się w produkcji okiennych półfabrykatów z okoume.

Co roku firmy handlowe w Polsce sprzedają za dziesiątki milionów złotych półfabrykaty na okna, z których to półfabrykatów te okna nigdy nie powinny być wyprodukowane! A dyrektor naczelny na Polskę największej firmy handlowej stwierdził, że: "Klienci i tak tego nie wiedzą, bo się nie znają".

Ale my to włąśnie zmieniamy!"

A poniżej dla przypomnienia tekst przytoczony przez Brzozę:

" ...Meranti. Gatunek sosny uprawiany na plantacjach w Indonezji, Malezji i na Filipinach, dlatego drewno to jest stosunkowo tanie. Okna z meranti niekiedy są nazywane przez producentów "mahoniowymi". Drewno z wyglądu faktycznie przypomina mahoń, ale jego właściwości i parametry techniczne są gorsze. Do Polski sprowadza się meranti różnej jakości (a zależy ona od jego ciężaru właściwego, który może wynosić od 390 do 880 kg/m3). Jakość zbliżoną do sosny meranti ma dopiero przy ciężarze właściwym powyżej 450 kg/m3. Zawsze zatem warto zapytać producenta o parametry wyrobu i nie ufać samej nazwie "okna mahoniowe ... "

Nie jest to więc cytat z książeczki Urzędowskiego :oops: , choć w wydźwięku podobny, stąd łatwo o pomyłkę.

Ukłony w stronę Finlandii - Twoja licencja jest niezagrożona (nigdy zresztą nie była)

:wink:

Skorpio, BRAWO za konsekwencję. Dziękuję za sprostowanie, bo już się przestraszyłem, ze jest coś, o czym nie wiem;)

Za pewne rzeczy mogę ręczyć głową, chociaż często takie poręczenie jest oparte na zaufaniu i nie można wykluczyć że kiedyś i Urzędowski używał błędnych stwierdzeń.

Sam pamiętam reklamy z okolic roku 2000 "mahoń w cenie sosny" - o tym niektórzy chcą zapomnieć.

Ups, za to ktoś może sie pogniewać i grozić mi odebraniem "licencji" ;) - spokojnie, czasem brakuje mi pokory, ale nie jestem slepo wpatrzony w jeden kierunek.

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
ja kupilem meranti od Slowinskich jak na razie ok ale zamontowane zostaly na poczatku grudnia wiec wiele nie mozna powiedziec

Kilka lat temu słyszalem o Słowińskich od bardzo miłego Pana - Sprzedawcy z Warszawy.

"Słowińscy" chwalili mu się że kupili okno od Urzedowskiego (wtedy jeszcze byl tylko zwykly softline),rozebrali je na czesci i juz beda mogli produkowac "takie samo okno" jak on...

Jesli im sie to udalo to ok :wink:

Witajcie

Podaję link do zdjęć okien firmy Urzędowski zamontowanych cztery miesiące temu w moim mieszkaniu. Oceńcie sami czy są warte 12tyś które za nie zapłaciłam. Przed chwilą rozmawiałam z Panią odpowiedzialną za reklamacje która stwierdziła że to wina wilgoci w mieszkaniu. Muszę zaznaczyć że nie mieszkam na basenie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a00b67a8a132fb56.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f8606e6dfe03f37d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a052a104ae4c9da4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3aad3b6dfbfc4c8.html

Proszę zwrócić uwagę na "elegancki" sposób zamontowania z użyciem tony akrylu żeby połatać dziury. Pani oceniła go jako zgodny ze standardami firmy.

Kilka lat temu słyszalem o Słowińskich od bardzo miłego Pana - Sprzedawcy z Warszawy.

"Słowińscy" chwalili mu się że kupili okno od Urzedowskiego (wtedy jeszcze byl tylko zwykly softline),rozebrali je na czesci i juz beda mogli produkowac "takie samo okno" jak on...

Jesli im sie to udalo to ok :wink:

szkoda ze nie otrzymalem takich informacji pol roku temu jak pytalem o okna tej firmy :evil:

zreszta nawet w tym temacie dokladnie dnia 06.10.2008