Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt wykonania kominka - ocena pilnie potrzebna

Matizka

Recommended Posts

No więc wykonanie kominka miało kosztować 4500 plus drobne koszty na cos niespodziewanego

Wczoraj pan zrobił kalkukację i drobne koszty mnie zatkały...

1) doprowadzenie powietrza do spalania (zrobił dziurę w zewn. ścianie) robocizna 250

materiały 359 (tu sa konkretne małe sumy na rurę, ksztłki itp, - robi wrażenie ok)

2) rozprowadzenie ciepłego powietrza - 2 punkty na piętrze - 2 x 250 (robocizna)

materiały 163

3) rozebranie zabudowy (zasłonięta była ściana i rury pod kominek) 100

przeróbki rur od Legalettu - 200 (założył 2 kolana, by je ciut cofnąć)

4))Komin - prace związane z rozprowadzeniem powietrza ( ja myslałam, że to w ramach tej ceny za punt rozprowadzenia powietrza) 150

5)Odprowadzenie spalin - dodatkowe materiały 242

6)) Dodatkowe przerobienie odprowadzenia spalin 100

7) wneka na pólkę (takie wcięcie po szerokości całego kominka) w obudowie 500

8) Obudowa 4500

Generalnie pan robił całkiem szybko, ale robił przerwy na teksty, że co to za technologia - mamy dom z prefabrykatów, też strop, komin Schiedel i chyba to było przygotowanie pod tę wycenę, że koszt kominka 4500 nie obejmuje wiekszości prac

Czy myslicie, że te wszystkie rzeczy sa rzeczywiście czymś niestandardowym - moim zdaniem nie i co w takim razie obejmuje 4500.

Czy bedzie to faux pas (zreszta mam to w nosie jak będzie) gdy zapyam sie pana co składa się na 4500?

Na razie sporo brakuje mu do końca, ale cały czas przypomina, że mamy mu zapłacic przed końcem czyli przed przyklejeniem kamienia

Strasznie przepłacamy czy jednak tak to jest?

Dzieki

Aga

• 4 months później...