Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak w temacie co stosuje się do wypełniania szczelin przy układaniu płyt kartonowo-gipsowych? mój znajomy malarz twierdzi, że tylko i wyłącznie Vario, natomiast mój majster robi wszystko na cekol c-45; znajomy mówi że najpóźniej za kilka mieisięcy wszystkie łączenia popękają :cry:

podobno cekol ma też masę szpacholową do bezsiatkowego szpachlowania złącz i to również można zastosować, ale na pewno nie cekol c-45

no i druga sprawa czy gipsar można stosować do wklejania siatki na te łączenia jak to robi mój majster czy jednak do tego wykorzystać gips szpachlowy np Dolina Nidy?

https://forum.murator.pl/topic/109317-vario-czy-cekol-do-szczelin-mi%C4%99dzy-p%C5%82ytami-kartonowo-gipsow/

Vario to produkt rigipsa w cenie ok 27zł za 5 kg bardzoooo twardy o małym skurczu mozna stosowac bez tasmy ogólnie najwyzsza półka wsród gipsów

kazdy szpachlowy jest lepszy niz gładź!!! a po drugie nie siatka tylko flizelina lub papier jesli fachowiec potrafi :lol: a gipsar mu zabierz :wink: a kup mu szpachlowy lub jakis do spoinowania płyt typowo

tylko vario lub uniflott knaufa, a cekol c45 nie nadaje się do spoinowania bo jest bardzo twardzy po wyschnięciu, c40 jest do tego przeznaczony bo dokładnie takie są specyfikacje producenta, c45 na pewno będzie pękał

pozdro

Do spoinowania płyt ja używam acryl putz start. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby coś pękało, łuszczyło się - nawet przy grubych warstwach. Swoją drogą c40 też ma sporo plusów.