Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prasowanie.........

fennel

Recommended Posts

Prosze o opinie na temat wszelkich "przyborow" potrzebnych do prasowania (deska, zelazko). Mam w tej chwili dobra deske jak i zelazko (sa juz wiekowe), ale z racji "grubszej" przeprowadzki bede musiala zakupic nowe. Mimo, iz moje stare urzadzenia dzialaja bez zarzutu i niby moglabym na owych firmach pozostac, chcialabym poznac opinie innych o innych sprzetach, moze jakies nowosci, jakies wprowadzone udogodnienia w kwestii zelazkowej jak i deskowej? Jestem do tylu zupelnie z tym tematem, jakos moje 15-letnie zelazko nie chcialo sie do tej pory popsuc :wink:.

rany, już tyle lat prasuję i stwierdzam, że najlepiej mieć zwykłe, ciężkie bez dodatków a pod ręką białe płócienko, spryskiwacz w buteleczce, krochmal w sprayu itp. jak tylko dostanę jakis wynalazek to od razu coś się dzieje..

A to plocienko to na czym lezy? Ja musze miec deske, bo koszul mam do prasowania zawsze co-nie-miara, wiec sie na "kolanie" tego zrobic nie da. Zelazko zwykle czyli jakie, bo skojarzenia mam tylko z zelazkiem takim jak miala jeszcze moja babcia i czasem sie do niego co-nie-co przykleilo? Ja swoje dotychczasowe nie uwazam za niezwykle, moj tefal ma juz 15 lat i zyje, nie wiem czy oprocz pary i spryskiwania cos jeszcze innego moga teraz "potrafic"? Moze warto zwrocic na cos uwage? Ze spryskiwacza bym mogla akurat zrezygnowac, bo wole swoj "podreczny".

Ja sobie bardzo chwalę prasowanie z użyciem pary, więc polecam wszelkie takie wynalazki. Mam fajne zelazko Phlipsa, nic się z nim od roku nie dzieje - uzyteczną rzeczą jest równiez funkcja odłączenia grzania gdy przez kilka minut żelzko stoi nieużywane - dobre dla delikwentów lubiących sobie zapomnieć o wujęciu wtyczki z gniazdka.

Ja sobie bardzo chwalę prasowanie z użyciem pary, więc polecam wszelkie takie wynalazki. Mam fajne zelazko Phlipsa, nic się z nim od roku nie dzieje - uzyteczną rzeczą jest równiez funkcja odłączenia grzania gdy przez kilka minut żelzko stoi nieużywane - dobre dla delikwentów lubiących sobie zapomnieć o wujęciu wtyczki z gniazdka.

No bez pary nie ma dobrego prasowania. A jaki model tego Philipsa, jesli mozna wiedziec?

Jakiś czas temu miałam przyjemność (tu nie przesadzam) prasowania z żelazkiem z wytwornicą pary. To tak jakby podstawka, na którą można odstawiać żelazko, do której wlewa się wodę. Para z tej podstawki leci do żelazka rurką przyczepioną do kabla. Prasowało to ustrojstwo prawie samo, ale strasznie drogie było (5-10 razy cena średniej klasy żelazka normalnego, wtedy jakieś min 800 zł). W sklepie widziałam jeden lub 2 modele, nie wiem czy jeszcze są. To którego używałam było moulinexa, widziałam też tefala. Wydaje mi się, że karcher też miał coś takiego w ofercie, ale to było dawno i nie wiem czy jeszcze jest. Gdyby mnie było stać, pewnie bym kupiła.

rany, już tyle lat prasuję i stwierdzam, że najlepiej mieć zwykłe, ciężkie bez dodatków a pod ręką białe płócienko, spryskiwacz w buteleczce, krochmal w sprayu itp. jak tylko dostanę jakis wynalazek to od razu coś się dzieje..

A to plocienko to na czym lezy?

ja myślę ze chodziło płócienko przez które można przeprasować rzeczy łatwo sie wyświecające ;) mi zawsze czegoś takiego pod ręką brakuje odkąd zlikwidowano materiałowe chusteczki do nosa ;) Pieluszek jeszcze w domu nie posiadam ;)

a ja mam taki instalacyjny bajerek w "prasowalni" - dodatkowe (kinkiecik) oświetlenie deski, które gdy włączę przełącznikiem to jednocześnie:

1. uruchamia mi prąd w gniazdku do którego podłączam żelazko

2.zapala małą czerwoną lampkę sygnalizacyjną na zewnątrz prasowalni - gdybym wyszła z pomieszczenia nie wyłączywszy żelazka to lampka "bijąc po oczach" mi o tym przypomni.

:)

Ja własnie zakupiłam nowe.

Najnowszy PHILIPS Azur Ionic ( z jonizacją) to w kolorze białym z dodatkami szarego.

150g wyrzut pary,2400W moc, stopka steam Tip, strażak, nakładka na zelazko tak ,że można chowć jeszcze gorące, można wlewać wodę z kranu)

Dokładny opis na stronie philipsa

Pracuje super POLECAM. Ceny na allegro niższe niż w sklepach o około 100 (chyba ,że od miesiąca coś się zmieniło)

A co sądzicie ludziska :wink: na temat takich calych stacji, gdzie i deska wydziela parę i podobno jest to super. Tak kiedyś przemknęło mi w jakim markecie. Ktoś stał i pokazywał jak to dziala. Ale było drogie więc mnie odstraszył ale może stanieje. Fajne to było :D

Mój znajomy to ma: czegoś podobnego używają w pralniach i to jest super, tylko że kosztuje jakoś strasznie (ze 3 tysie dał, to w sumie sporawo jak na deskę :wink: )