Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobi? z kompostownikiem s?siada

Lechu

Recommended Posts

Mam problem

Sąsiad posadowił komostownik wykonany z desek tuż za moim ogrodzeniem i tam wywala także psie odchody. Tak się składa, że przy już nieznacznym wietrze smród czuć u mnie w domu. Na prośby i groźby odpowiada, że nie ma na to żadnego paragrafu i nie przesunie kompostownika.

Może ktoś z Was wie jaka jest dopuszczalna odległość otwartego kompostownika od ogrodzenia i czy jest na to jakieś zalecenie?

Lechu

Dziennik ustaw nr 75-rozporządzenie "w sprawie warunków technicznych , jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie": mówi o 2 rodzajach potoczych "śmieci" - tzn. odpadach stałych i nieczystościach ciekłych. Myślę, że kompost należałoby zaliczyć do "odpadów stałych"- rozdział 4- odległość "miejsca gromadzenia odpadów stałych od granicy działki - 2m". Ale najlepiej zadzwoń do wydz. architektury UM i zapytaj.

A ja, sugerując się książkami typu "101 projektów ogrodu" chciałem dać kompostownik w rogu działki, "zintegrowany" z ogrodzeniem - a tu - 2 metry od granicy... dobrze że jeszcze go nie zrobiłem. Jak to właściwie jest? Książki bezkrytycznie tłumaczone z innych krajów, czy co? Przecież tam prawie wszędzie kompostownik dają w rogu działki... no i z tego wynika że wszystkie te projekty zagospodarowania ogródków mogę sobie... do kompostownika wsadzić??

Możesz zrobić rzeczy w stylu : śmietnik, kompost,szambo nawet przy samej granicy w momencie, kiedy sąsiąd ma po drugiej stronie to samo - tzn. możesz się umówić z sąsiadem, że np. robicie śmietniki, które dzieli tylko wasze ogrodzenie - wtedy nie trzeba się trzymać przepisowej odległości (jest taki zapis w ustawie).Wiem, co znaczy smród psich kup zalatujący zwłaszcza latem, mój sąsiad ( a właściwie moich rodziców) ma "zagrodę" dla psa przy naszym płocie...

I tu jest właśnie przewaga kompostownika przenośnego nad tradycyjnym, ziemnym gumnem. Jeśli okaże się, że jego lokalizacja w danym miejscu jest uciążliwa można go przestawić. A powinno się to zrobić w imię dobrosąsiedzkich ulkładów i to na zasadzie wzajemności w tego rodzaju gestach.

Pozdrawiam