Lechu 09.10.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Mam problem Sąsiad posadowił komostownik wykonany z desek tuż za moim ogrodzeniem i tam wywala także psie odchody. Tak się składa, że przy już nieznacznym wietrze smród czuć u mnie w domu. Na prośby i groźby odpowiada, że nie ma na to żadnego paragrafu i nie przesunie kompostownika. Może ktoś z Was wie jaka jest dopuszczalna odległość otwartego kompostownika od ogrodzenia i czy jest na to jakieś zalecenie? Lechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 09.10.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Dziennik ustaw nr 75-rozporządzenie "w sprawie warunków technicznych , jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie": mówi o 2 rodzajach potoczych "śmieci" - tzn. odpadach stałych i nieczystościach ciekłych. Myślę, że kompost należałoby zaliczyć do "odpadów stałych"- rozdział 4- odległość "miejsca gromadzenia odpadów stałych od granicy działki - 2m". Ale najlepiej zadzwoń do wydz. architektury UM i zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu 09.10.2003 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Dziękuję za podpowiedź. Może ktoś wie gdzie znaleźć pełny tekst Dziennika Ustaw nr 75? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altkomp 09.10.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Proszae o podeslanie pelnej numeracj Dz.U. to podesle Ci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 09.10.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Dziennik Ustaw z dn. 15.06.2002, Nr 75; 690 rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 12 .04.2002 w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. - to chyba pełen tytuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2003 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Sprawdź na http://www.prawo.lex.plLuśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xrrr82 09.10.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 wez kij bejsbolowy i sie do niego pofatyguj..........napewno pomoze jak nie da sie po dobremu........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 A ja, sugerując się książkami typu "101 projektów ogrodu" chciałem dać kompostownik w rogu działki, "zintegrowany" z ogrodzeniem - a tu - 2 metry od granicy... dobrze że jeszcze go nie zrobiłem. Jak to właściwie jest? Książki bezkrytycznie tłumaczone z innych krajów, czy co? Przecież tam prawie wszędzie kompostownik dają w rogu działki... no i z tego wynika że wszystkie te projekty zagospodarowania ogródków mogę sobie... do kompostownika wsadzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 10.10.2003 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Możesz zrobić rzeczy w stylu : śmietnik, kompost,szambo nawet przy samej granicy w momencie, kiedy sąsiąd ma po drugiej stronie to samo - tzn. możesz się umówić z sąsiadem, że np. robicie śmietniki, które dzieli tylko wasze ogrodzenie - wtedy nie trzeba się trzymać przepisowej odległości (jest taki zapis w ustawie).Wiem, co znaczy smród psich kup zalatujący zwłaszcza latem, mój sąsiad ( a właściwie moich rodziców) ma "zagrodę" dla psa przy naszym płocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu 10.10.2003 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Dziękuje Wam wszystkim za rady. Sam planuje w przyszłym roku posadowić w rogu działki zamknięty plastikowy kompostownik (mam nadzieję, że taki nie emituje zbyt wiele smrodu) ale oczywiście tylko wtedy gdy mojemu drugiemu sąsiadowi nie będzie przeszkadzał. Pozdrawiam Lechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 10.10.2003 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Też mam ten problem : koszmarnie śmierdzący, wielki ( dla mnie), kompostownik za siatką. Dopiero zaczołem budowę , ciekawe jak to rozwiązać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.10.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 I tu jest właśnie przewaga kompostownika przenośnego nad tradycyjnym, ziemnym gumnem. Jeśli okaże się, że jego lokalizacja w danym miejscu jest uciążliwa można go przestawić. A powinno się to zrobić w imię dobrosąsiedzkich ulkładów i to na zasadzie wzajemności w tego rodzaju gestach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts