Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łazienka+skosy= pomocy!

AMFI

Recommended Posts

Mam problem: po wylaniu posadzek i wykonaniu sufitów okazało się, że na zew. krawędzi wanny sufit jest na wysokości ok. 170 cm! Jak korzystać z takiej wanny? w kucki? projekt łazienki gotowy, wszystkie instalacje wykonane, jutro montuje się geberit, a ja właśnie pół godziny temu odkryłam, że z wanny nie da sie normalnie korzystać! Może macie jakieś pomysły inne niż rozkucie całej instalacji ???? plizz pomocy !http://img508.imageshack.us/img508/9748/opirusmonikamzy2.jpg

z wanny jak z wanny na siedząco-leżąco, a dla wygody oprócz wanny założyć kabine prysznicową:) na przeciwko drzwi chyba by weszła:)

to prawda, w wannie w sumie głównie się leży, jednak wejście niewygodne... a co będzie za klika latek... ;-)

na przeciwko drzwi jest okno, przy którym na prostopadłej ścianie jest kaloryfer od wysokości okna do góry... kabina tam odpada, ale jest w drugiej łazience...

może jakiś pomysł na inną wannę? aczkolwiek siedzę na www producentów i nic sensownego nie mogę znaleźć...

Ja nie miałam takiego problemu ale wiem, że ludzie się odsuwają od takiej skośnej ścianki, wystarczy czasem całkiem niewiele przesunąć i pod skosem zrobić tylko półeczkę na kosmetyki, lub baterię tam zamontować. Albo wstrzymaj się z instalacją geberita i naszykuj się na jakieś radykalne przeróbki w instalacjach, to nie jest takie straszne, my w łazienkach przerabialiśmy już chyba wszystko, a w toalecie będziemy musieli przesunąć geberita wykuwając go, bo jest już zabetonowany w posadzce i cóż mówi się trudno, trzeba to zrobić dla wygody.

Na początku zobacz jednak czy to odsunięcie od skośnej ścianki jest możliwe.

dzieki wisia 30 :-)

dokładnie taka wersję wydarzeń przewidują, jak nic innego nie wymyślę, niemniej za wiele nie mogę się odsunąć, żeby można było wygodnie korzystać z toalety - profilaktycznie zadzwoniłam dziś do hydraulika, aby geberita przesunął max w stronę drzwi.... wtedy byłaby szansa na odsunięcie się z wanna o jakieś 5-10 cm... co prawda zrobi mi się miedzy ścianą a wanną ogrooomna półka (w pierwotnej wersji projektu jest tam wnęka 38 cm, więc doszło by jeszcze te 5-10, ale co tam, najwyżej kwiatki tam będą rosły....

dzięki za wszelki pomysły czekam jeszcze na kolejne.... :-)

Można jeszcze - tak jak my zrobiliśmy maksymalnie obniżyć poziom wanny. W łazience jest podłogówka, pod wanną nie, więc już powstało zagłębienie, ponadto obniżylismy nóżki, tak, zeby tylko syfon się zmieścił i odsunęliśmy się też od skośnej ściany - tworząc głęboką półkę.

W efekcie jest tak, że osoba do 185 wzrostu w wannie się swobodnie wyprostuje i weźmie prysznic.

Jest OK.

zuza, jesteś cudowna :wink: :lol:

Można jeszcze - tak jak my zrobiliśmy maksymalnie obniżyć poziom wanny. W łazience jest podłogówka, pod wanną nie, więc już powstało zagłębienie, ponadto obniżylismy nóżki, tak, zeby tylko syfon się zmieścił i odsunęliśmy się też od skośnej ściany - tworząc głęboką półkę.

W efekcie jest tak, że osoba do 185 wzrostu w wannie się swobodnie wyprostuje i weźmie prysznic.

Jest OK.

chyba tylko takie działania nam pozostają - mam tylko nadzieję, że pod wanną hydraulik nie ułożył podłogówki :o jak uda się obniżyć wannę o te 10 cm i o 10 wysunąc do przodu to po jej zew. krawędzi będę miała ok. 185 cm od posadzki do sufitu, a po krawędzi od ściany może uda się wszarpać 100... masakra, ten skos jest potworny...