Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam wymurowany komin z cegły a w środku ocieplone prostki kominowe bolesławca. Majster ustawił czopuch na wysokości 120 cm (od środka czopucha do podłogi). Niestety nie wiem na chwilę obecną czy piec nie będzie stał po drugiej stronie kotłowni, a to wymusza wyższe położenie czopucha (w celu zachowania spadku na dłuższym odcinku).

Majster mi doradza, żeby na chwilę obecną nie ,,wybijać'' drugiej dziury tylko w przyszłości, jeśli będzie to konieczne, to wyciąć (wiertarka, pilnik itp.) otwór w ceramice kominowej i wstawić nowy czopuch.

Myślicie, że to jest dobre rozwiązanie? Producent nie zaleca cięcia ceramiki. Mi przychodzi do głowy jeszcze jeden pomysł, żeby przy samym suficie zrobić drugi czopuch w tym samym kominie i przyszłości jeden z nich wykorzystać.

Mieliście podobne dylematy?

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/109359-kominowe-prostki-ceramiczne-vs-czopuch/

Ja w przyszłości planuje zrobic tak jak twój majster radzi, ale czy jest to poprawne - NIE WIEM.

Rozmawiałem z technikiem z bolesławca.

Nie polecają takiego rozwiązania z uwagi na możliwe mikropęknięcia.

Lepiej, jeśli jest to możliwe to, zainstalować drugi czopuch pod sufitem i mamy pewność, że zawsze rurą do niech sięgniemy.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/109359-kominowe-prostki-ceramiczne-vs-czopuch/#findComment-2715864