Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za projekt domu?

baba na budowie

Recommended Posts

Jestem ciekawa ile wydaliście pieniedzy za projekt domu. Budująca sąsiadka zaplacila za projekt domu podpiwniczonego ok 6,5 tys na polskie. Projekt obejmował także koszta przyłączy.

A czy ktoś zamawiał projekt domu pasywnego? Jakie to są koszta?

Ponoć lepiej jest zamowić projekt indywidualny niż robiec zmiany w gotowcu.

• 3 weeks później...
Projekt indywidualny 5000. Bylejaki - nie polecam :cry: Ale chyba jaka cena taki projekt, a może projektant do kitu? :roll:

wydaje mi się, że to nie jest kwestia ceny tylko umiejętności, chęci i zaangażowania projektanta

w moim przypadku projektantka była otwarta na wszelkie propozycje ... oczywiście związane z projektem ;) ... dawała dużo propozycji, tłumaczyła dlaczego tak a nie inaczej, doradzała jakie rozwiązanie będzie tańsze itd.

po około 10ciu spotkaniach projekt był zrobiony ... dopieszczony pod każdym względem do moich/naszych upodobań

uważam że jak decydujesz się na projekt indywidualny i dogadujesz się z projektantem to powinniście ustalić wszystkie szczegóły dotyczące współpracy ... projektant powinien dopracowywać projekt zgodnie z Twoimi oczekiwaniami do momentu wypracowania ostatecznej wersji zadowalającej inwestora

ja zapłaciłam 19tyś za projekt indywidualny - dom nowoczesny inspirowany modernizmem 275m2.

w cenę projektu wchodzi: architektura, wykonawczy konstrukcyjny z detalami (to ważne, bo wiele projektów gotowych jest zbyt ogólnikowych i ekipa budująca ma problem), instalacje sanitarne, elektryczna i rekuperacja, plan zagospodarowania terenu, plan przyłączy czyli wszystko co jest potrzebne do pozowlenia na budowę

Wiem, że dużo zapłaciłam, ale na Archipelagu projekt gotowy w mniej więcej tym stylu kosztuje 15tyś i nie zawiera tylu elementów a poza tym mój architekt będzie czuwał nad budową :)

• 1 month później...

Ja również usilnie poszukuje taniego architekta z Poznania lub okolic Wielkopolski.

Bardzo proszę o namiary. :roll:

Ostatnio wyslalam kilkadziesiat wiadomosci i jestem zdziwiona, że tak bardzo rozbiezne są ceny.

W zasadzie projekt mamy już zrobiony, ponieważ walczyliśmy z nim pol roku, wiec architekt zbytnio sie nie przemeczy.

Z góry bardzo dziekuje.

• 2 months później...
ja zapłaciłem 4000tys ze wszystkimi przyłączami i instalacjami

a jakiej wielkości jest domek?

Mogę prosić na priva namiary na architektów w okolicach W-wy, którzy robili wam projekty kompletne poniżej 10 tys? Mi architekt krzykną 35 tys, wiec sami widzicie ze jestem nadal w szoku.... Powiedział że poniżej 10 tys. to najwyżej koncepcję :)

A koncepcję to ja mam swoją za darmo :)

Pozdrawiam

kuroslaw

Witam

Mnie dziś projektant zaspiewał kilkanascie tysięcy za projektindywidulany domy do 120 m2.

Chciał juz skasować 2000 za koncepcję po ktorej dokładnie wyceni projekt - porównując wasze ceny zastanawiam się czy czasem nie jest tak że w mniejszych miastach (gminach) nie jest czasem tak że projektanci cenią się wyżej.

P.s.

drugiego znalazłem za 4000 ten sam zakres.

Niech zyje konkurencja