Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podświetlenie schodów wewnetrznych- jakie macie i polecacie.

irysy

Recommended Posts

dziekuje, dziekuje. cala klatka schodowa jest wylozona plytkami ceramicznymi zirconio petra w kolorze bianco. to plytki 20 X 20 cm ze struktura wygladajaca jak drobny lupek. jest w calosci szkliwiona, wiec jest bardzo latwa w utrzymaniu czystosci mimo wrazenia trojwymiarowosci.

.... ladne i nietanie ;-)

cos okolo 100-120zl/m2

U nas również ledy...takie podobały nam sie od początku i takie zakupilismy barwa światła zimna...mógłybyc w barwie ciepłej ale niestety niema trudno nam i tak sie podoba...

http://images45.fotosik.pl/15/5a8efe195b6ea9e9m.jpg

W dzień

http://images38.fotosik.pl/22/3714ad4c0b2f1446m.jpg

I w nocy

http://images27.fotosik.pl/286/ae4be1e2acb71af4m.jpg

Ja mam powerledy (5 szt) na co 3 stopniu z soczewka skupiajaca i mozliwoscia kirunku swiatła. Wiec jak sie je zapali to powstaje taki fajny swiecacy owal na trepie... no i nie swieca po oczach, bo sa skierowane na stopnie..

Zakupilismy opcje z ciepłym żółtym swiatłem. Firma Spotlight. Niestety nie sa tanie... podajze 750 zł za 5 szt

http://img221.imageshack.us/img221/2065/img0210rt9.jpg

fantastyczne ale niestety cena powalająca jak dla nas - potrzebujemy 17sztuk :cry:

• 2 years później...
Podbiję temat.

Może macie jakieś nowe propozycje...?

napisz w jakim celu podbijasz temat ?, bo jednak czegoś nie rozumiem > Cytat-----To okno ma jeden największy plus...

Na zewnątrz na przeciwko okna jest lampa uliczna i światło z niej padając do środka oświetla nasze schody wewnątrz domu. Co za tym idzie można zrezygnować z oświetlenia schodów...

Mógłbym przemilczeć, mógłbym rozpocząć kolejną pyskówkę.

Ale...

To, że tak napisałem nie znaczy, że nie mogę sobie takowego oświetlenia schodów założyć. Może zauważyleś, że okno na ten moment nie ma żadnego systemu zasłaniania. Jeżeli takowe się pojawi to i takie oświetlenie schodów stanie się raczej niezbędne. Są też przypadki, że jakiś dupek wędrujący chodnikiem postanowi rzucić kamieniem w lampę...(mam nadzieję, że tego nie zrobi), może być też tak, że taka lampa po prostu zgaśnie z przyczyn czysto technicznych.

Mam nadzieję, że ta odpowiedź Cię usatysfakcjonuje...

Mógłbym przemilczeć, mógłbym rozpocząć kolejną pyskówkę.

Ale...

To, że tak napisałem nie znaczy, że nie mogę sobie takowego oświetlenia schodów założyć. Może zauważyleś, że okno na ten moment nie ma żadnego systemu zasłaniania. Jeżeli takowe się pojawi to i takie oświetlenie schodów stanie się raczej niezbędne. Są też przypadki, że jakiś dupek wędrujący chodnikiem postanowi rzucić kamieniem w lampę...(mam nadzieję, że tego nie zrobi), może być też tak, że taka lampa po prostu zgaśnie z przyczyn czysto technicznych.

Mam nadzieję, że ta odpowiedź Cię usatysfakcjonuje...

więc , na chwile obecną jest to rozwiązanie dodatkowego podświetlenia , A to ze nie ma zadnego systemu zaslaniania jak napisałeś , to skojarzyłem ze jest celowe , < Zart , Witryny w Amsterdamie > , Powracając do tematu takie , pomysły raczej się realizuje wcześniej , z dodatkowym oświetleniem . A pisze to do Ciebie w takim celu , aby błędy jakie popełniłes nie powielał ktoś inny , I druga sprawa nie pisałbym głosno ,ze korzystasz z oświetlenia miasta za free , A czyta to wiele osób i rachunek może być powiększony :popcorn:

Wcześniej owszem można zrealizowac pod warunkiem, że się wie gdzie wypadną stopnie. W przypadku moich schodów decyzje były podejmowane dopiero na samym końcu (nie mogliśmy się zdecydować jakie schody będą). Przewód zasilający i wyłączniki schodowe na dole i górze jaknajbardziej są założone. Wyzłobić rowek na schowanie przewodu od puszki do puszki i zrobienie otworu na puszkę nie stanowi na tym etapie zbyt wielkiego problemu. Ściana na której idą schody jest i tak jeszcze raz przeznaczona do malowania.

Niektóre decyzje nie są więc błędami lecz zamierzonymi działaniami.

Pozdrawiam.