Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kleić BK w niskich lub ujemnych temperaturach ?????

Fugas

Recommended Posts

Pytanie do Wszystkich wtajemniczonych:

Jakie sa graniczne (najniższe) temperatury w k tórych nie powinno się już kleić bloczków z betonu komórkowego?

Producent na zaprawie pisze że do +5 C, ale może ktoś wie czy są zaprawy na niższe temperatury albo jak prace w takich temperaturach mają się do betonu komórkowego. Czy są jakieś przeciwskazania??

Bardzo prosze o Wasze uwagi i doświadczenia.

P.S. Własnie zostałem wystawiony prze kolejna ekipe i dopiero bede zaczynał sciany parteru w połowie października a kończył przed połową listopada.

Fugas

Gość Dot

Jestem na bieżąco, bo też właśnie stawiam ściany z BK. W doradztwie technicznym powiedziano mi, że aby móc murować w temp. do -5 stopni, trzeba zmodyfikowac nieco wodę, którą dodaje się do zaprawy. Konkretnie: 19 części wody na 1 część denaturatu (tak, to fioletowe). Nie powinno murować się bloczków, które przeleżały dłużej niż 48 godzin w temperaturze niższej niż -2 stopnie (nocne przymrozki nie szkodzą). przy okazji, jesli deszcze padają dłużej niż dwa dni, to trzeba ścianę przykryć od góry folią, żeby woda nie lała sie do ściany z BK. Ale boków już, dzięki Bogu, przykrywać nie trzeba.

Dot

z tym denaturatem nie byłabym taka pewna - szybko się ulatnia. niektórzy mówią, żeby do zaprawy dodawać ciepłej wody, a po zakończeniu murowania przykrywać matami słomianymi. ja osobiście jestem zdania, że sezon związany z pracami "mokrymi" należy skończyć przed połową października, a nie zaczynać przed końcem marca.