Fugas 09.10.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Pytanie do Wszystkich wtajemniczonych: Jakie sa graniczne (najniższe) temperatury w k tórych nie powinno się już kleić bloczków z betonu komórkowego? Producent na zaprawie pisze że do +5 C, ale może ktoś wie czy są zaprawy na niższe temperatury albo jak prace w takich temperaturach mają się do betonu komórkowego. Czy są jakieś przeciwskazania?? Bardzo prosze o Wasze uwagi i doświadczenia. P.S. Własnie zostałem wystawiony prze kolejna ekipe i dopiero bede zaczynał sciany parteru w połowie października a kończył przed połową listopada. Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Dot 17.10.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Jestem na bieżąco, bo też właśnie stawiam ściany z BK. W doradztwie technicznym powiedziano mi, że aby móc murować w temp. do -5 stopni, trzeba zmodyfikowac nieco wodę, którą dodaje się do zaprawy. Konkretnie: 19 części wody na 1 część denaturatu (tak, to fioletowe). Nie powinno murować się bloczków, które przeleżały dłużej niż 48 godzin w temperaturze niższej niż -2 stopnie (nocne przymrozki nie szkodzą). przy okazji, jesli deszcze padają dłużej niż dwa dni, to trzeba ścianę przykryć od góry folią, żeby woda nie lała sie do ściany z BK. Ale boków już, dzięki Bogu, przykrywać nie trzeba. Dot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 17.10.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 z tym denaturatem nie byłabym taka pewna - szybko się ulatnia. niektórzy mówią, żeby do zaprawy dodawać ciepłej wody, a po zakończeniu murowania przykrywać matami słomianymi. ja osobiście jestem zdania, że sezon związany z pracami "mokrymi" należy skończyć przed połową października, a nie zaczynać przed końcem marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts