anetakili 30.09.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 witam mam pytanko co do kosztów przeciągnięcia prądu gruntem. Mam na działce słup ale chcę go zlikwidowć i pociągnąć prąd gruntem czy ktoś zna procedurę i koszty takiej inwestycji?)jestem w fazie składania podania o przesunięcie słupa bądz zlikwidowania go proszę o radę pozdrawiam aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 30.09.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 też przymierzałem się w pewnym momencie do przyłącza pod gruntem, ale później sobie darowałem: 1) procedura jest o wiele bardziej skomplikowana, a co za tym trwa o wiele dłużej, 2) trzeba chyba robić jakieś dodatkowe projekty (ale pewny nie jestem), 3) koszt takiego przyłącza jest ok. 15-20% wyższy w przeliczeniu na kW od przyłącza napowietrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetakili 02.10.2008 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 dziekuję za info , zobaczymy jak to będzie ale za co sie człowiek nie wezmie to utrudnienia i koszty tylko pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.10.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 witam mam pytanko co do kosztów przeciągnięcia prądu gruntem. Mam na działce słup ale chcę go zlikwidowć i pociągnąć prąd gruntem czy ktoś zna procedurę i koszty takiej inwestycji?)jestem w fazie składania podania o przesunięcie słupa bądz zlikwidowania go proszę o radę pozdrawiam aneta Czytam to kilka razy i nie wiem co planujesz. -zlikwidoac istaniejacy słup i linie napowietrzna zakopać -zlikwidoawać słup który zasila tylko Twoj dom i od poprzeniego wykonac nowy przyłacz? Przyłacz zakopany w gruncie wykonywałem w ubiegłym roku za ~60mb cos kolo ~1200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.10.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Przyłacz zakopany w gruncie wykonywałem w ubiegłym roku za ~60mb cos kolo ~1200zł coś mało... toż to koszt samego kabla 5x10mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.10.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Przyłacz zakopany w gruncie wykonywałem w ubiegłym roku za ~60mb cos kolo ~1200zł coś mało... toż to koszt samego kabla 5x10mm2 Aż spojrzałem na rachunki dokładnie to 1100zł płaciłem. W tym był projekt i wykonanie przyłacza opłata uiszczona w ZE. Wisona 2007. Z tego co kojarze to ta oplata wynika z mocy i odległosci , i chyba jest cześcia kosztów - nie wiem tyle kazli tyle płaciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.10.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 ja w 2006r za przyłącz ziemią ( tj. przewiert pod ulicą ,bo linia po drugiej stronie,projekt,materiał i wykonanie do skrzynki z licznikiem) to koszt 2200zł ,od skrzynki do domu ziemią z kablem 15m i robotą 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 03.10.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Ludzie !!! Rzadko kogoś poprawiam ale naprawdę nie wytrzymałem. Piszcie po polsku "to PRZYŁĄCZE" a nie "ten przyłącz".... Dla dociekliwych źródłem jest definicja w PWN.przyłącze 2. «zespół przewodów elektrycznych służących do przyłączania odbiornika energii elektrycznej do sieci rozdzielczej» Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 03.10.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Koszt przyłączenia do działki to koszt za kW mocy, jest oczywiście nieco droższy niż przy przyłączu napowietrznym. Projekt i wykonanie po stronie dostawcy. Słup z którego się będą podłączać jest po drugiej stronie drogi, więc długo ich namawiałem, aby kabel zakopać. Dodatkowo moje koszty to 25m kabla (około 300zł) zakopanego na działce i koparka - wykopanie, zasypanie - 150zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetakili 03.10.2008 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 sprawa przedstawia się tak:) mamy działke ze starym domem który bedziemy burzyć) a na srodku naszej działki widnieje słup od którego odchodzi prąd zasilający ten budynek, moim celem jest aby słub przstawić w graniće działki lub go zlikwidować choc powiedziano mi że mogę zapomnieć, a następnie jak juz go przstawię założyc skrzynkę budowlaną tzn licznik do działki ponieważ tego domu nie bedzie a prąd musimy miec do betoniarki., i interesują mnie koszty czegoś takiego . Pan w elektrowni mowił ze nieiwelkie ale ile???))))dziekiuję za odpowiedzi i info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.10.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 bardzo wstępnie się dowiadywałem, przy podobnej sytuacji. Koszt przestawienia słupa ( sprzęt ) + odłączenie + podłączenie z nowymi przewodami jakieś 4 kzł. do tego mapa do celów projektowych i projekt razem ok. 1 kzł. czyli suma 5 tys.ale to pan w energetyce określał pixoko na podstawie rozmowy, podanych orientacyjnych odległości i odręcznego rysunku poglądowego wykonywanego przy nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetakili 04.10.2008 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 cos dużo 5 tyś skoro mam prąd na działce i słup:)) mysle ze 1tyś góra kosztów no nic zobaczymy jak juz bede wiedzieć to napisze na forum ile mnie to kosztowało pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 04.10.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Oto chodzi ,że masz prąd na działce ale nie tam gdzie trzeba. Znacznie taniej by bylo dla ciebie gdybyś tego prądu nie miała u siebie na działce lecz np u sąsiada. Za 1000 to nawet mocnego słupa nie kupiusz jesli taki lub takie będą potrzebne. Za drugi 1000 to nie wiem czy znajdziesz kogoś kto ci papierologię załatwi. Może jakiś emeryt się podejmie. A gdzie reszta? Wg. mnie jak nie masz na to 5000 to nawet nie zaczynaj tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_A 04.10.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 ja zapłaciłem za 45 mb 1940 zł i czekam drugi miesiąc na realizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkii 06.10.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Ja zaplacilem ok 800zl za 16mb. kabel 5x10, peszel, bednarka i koparka... i w tym zostalo mi na kazdym koncu ok 1,5 m kabla , peszla i bednarki mam jeszcze 6 metrow... oczywiscie robocizna po mojej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts