Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ktora z nowosci wnetrzarskich przetrwa i nie bedzie kiczem

popcarol

Recommended Posts

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jessssu kochany normalnie cały mój dom to jeden wielki kicz :lol: :lol: :lol:

Ma: filary, pogięty dach, mało tego szprosy w oknach wewnątrzszybowe :o .

Mało tego będzie tego jeszcze więcej bo planuję zabudowy k-g, łączenie parkietu z gresem - hmmm a czym go połączyć, no wenge mi się nie podoba więc będe modna i trendy bo będe miała orzech????

ale jedno jest pewne będe w nim szczęśliwa i guzik mnie obchodzi czy komuś się podoba czy nie bo przecież najważniejsze jest to że podoba się mojej rodzinie!

zresztą wszystko kiedyś wyjdzie z mody a potem i tak kiedyś wróci jak choćby kryształowe żyrandole

Przeciez bonie pojawily sie w renesansie :roll:

Styropianowe ?

:-?

W renesansie nie, ale dzisiaj zabytkowe bonia i gzymsy, nawet te renesansowe restauruje się przemysłowo wytwarzanymi elementami z polistyrenu spienionego i nikomu to nie przeszkadza, niewielu się domyśla z czego są zrobione.

Są dużo trwalsze od tradycyjnych, mniej pracochłonne i tańsze. Detal to detal, trudno żeby budować dzisiaj na siłę w kosztownej technologii sprzed kilkuset lat. Równie dobrze można się przyczepić do betonowych fundamentów, pustaków czy blachodachówki.

:)

• 1 month później...

myślę, że ściana w salonie z kamieni czy cegieł..

minie tak jak boazeria :roll:

ale i tak mi się podoba taki detal 8)

:lol: :lol: :lol:

a telewizory?

Plazma z mody raczej nie wyjdzie, jeśli już to zostanie zastąpiona nowszą wersją, za to napewno zmieni się otoczenie telewizora..

ktoś to dobrze nazwał...-ołtarz?? :p

ciemne meble, typu venge to ja od dziecka pamiętam..

tylko nazewnictwo inne :wink:

dla mnie to nic nowego :roll:

wszystko się powtarza, tylko przybiera różne, nowsze kształty :roll:

myślę, że ściana w salonie z kamieni czy cegieł..

minie tak jak boazeria :roll:

Tylko, że boazeria, wprawdzie w innej formie, chyba właśnie przeżywa renesans :)

nio 8)

właśnie na końcu napisałam, że i tak wszystko wróci, tylko będzie odnowione :wink:

a..

jeszcze tak pomyślałam o szybie w kuchni..

moim zdaniem płytki i tak wygrają, już kilka osób, nawet tu, na forum zmienia zdanie..

Koleżanka stwierdziła, że ma gdzieś to ciągłe pucowanie, a teraz w dodatku szyba pękła przy płycie gazowej.

dorzucam do listy szprosy wewnętrzne w oknach plastikowych.. złote już zostały okrzykniete kiczem.. wg mnie pozostałe to kwestia czasu..

jestem w trakcie zamawiania okien drewnianych i dumam nad szprosami zewnętrznymi (ramka nakładana).. to przeciez nie to samo co ponadczasowy szpros konstrukcyjny (którego miec nie będe z lenistwa - mycie takich okien to masssakra).. :-?

a ja sie tez nei do konca zgadzam mam szprosy tylko poziome i dom wyglada moim zdaniem klasycznie :-)

dorzucam do listy szprosy wewnętrzne w oknach plastikowych.. złote już zostały okrzykniete kiczem.. wg mnie pozostałe to kwestia czasu..

jestem w trakcie zamawiania okien drewnianych i dumam nad szprosami zewnętrznymi (ramka nakładana).. to przeciez nie to samo co ponadczasowy szpros konstrukcyjny (którego miec nie będe z lenistwa - mycie takich okien to masssakra).. :-?

a ja sie tez nei do konca zgadzam mam szprosy tylko poziome i dom wyglada moim zdaniem klasycznie :-)

Dokładnie,przecież wszystko zależy w jakim stylu jest bryła domu.

Dokładnie,przecież wszystko zależy w jakim stylu jest bryła domu.

Ale nie chodzi o szprosy jako takie tylko te wewnętrzne podróbki szprosów najczęściej w kolorze złotym...

No dzięki ja właśnie mam takie podróbki tylko w kolorze okien :D :D :D Na normalne kaski zbrakło :) a drewnianych okien nie braliśmy pod uwagę.

Akurat szprosy wewnątrzszybowe są i w drewnie i z pcv z tego samego - z aluminium :lol:

• 2 months później...
IMO przetrwają:

proste, oraz klasyczne w formie kominki,

proste niezbyt skomplikowane dachy,

podłogi z drewna w niezbyt agresywnym kolorze i wzorze,

nieduże łazienki w jasnych, stonowanych kolorach,

stonowane kolory we wnętrzach,

białe/bardzo jasne sufity.

Mam nadzieję że nie przetrwają bo iMO sa do bólu kiczowate:

kominki przypominające wielkością, formą i ilością półeczek kombajn.

"kapliczki jak na Boze Ciało" z półeczkami i światełkami na telewizor wkomponowane w stojący obok kominkowy kombajn.

Olbrzymie dachy kopertowe, łamane dodatkowo gdzie się da, upstrzone do tego lukarnami, balkonikami i co tam jeszczena dachu da się upchnąć.

Ogródki zwane ogrodami :wink: z obowiązkowym skalniaczkiem, strumyczkiem i oczkiem wodnym ze złotymi rybkami.

Hektary podwórka wyłożone kostką w cudaczne wzory, kształty i kolory.

Dumam teraz nad wygladem mojego domu, chodzi mi konkretnie o dach.

Lukarenki w nadmierze juz mnie mdlic zaczynaja, to samo wszedobylskie 'dworki', pasuja do otoczenia i dzialki czy nie.

Czy generalnie lukarny beda 'be' czy ich nadmiar/styl? Proroctwa?

Planuje dom klasyczny, niekrzykliwy: bialy z ciemnym dachem i jasnymi oknami, dach dwyspadowy, jedna lukarna. Recznie kuta w zelazie balustrada.

Mam nadzieje, ze bedzie sie godnie starzal.

Kiedys, dawno temu moja znajoma powiedziala mi: jak znajdziesz w lesie borowika, to bedzisz wiedziala, ze to on. Wyglada szlachetnie. Jakos ten borowik do dzisiaj kojarzy mi sie z klasa i pieknem.