aneta s 13.05.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Przede wszystkim Dom jest nasz, to my mamy się w nim dobrze czuć, to dla nas ma być on bezpiecznym azylem...tak więc ja się nie sugerowałam trendami. Lubię klasykę i prostotę, lata spędzone w Skandynawi odbiły swe piętno Mój dom jest proty w formie, w kształcie L, dachy dwuspadowe- jedyna ozdoba to naczółki, jeden balkon, ogromny taras. Elewacja ceglano- szara. Wewnątrz dużo cegły i naturalnego kamienia, drewna. Podłogi z desek dębowych, lażienka jedna biała, druga szaro-ceglana. 3 dominujące kolory- biel, czerń i brąz. Kocham mój dom i tylko szkoda, że jeszcze nie czas na zamieszkanie w nim... co będzie za 10, 15 lat? nie dbam o to, jak przestanę się w nim dobrze czuć to będę zmieniać...a kryształowy żyrandol na pewno będzie, ale taki prawdziwy nie replika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 13.05.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 ,, A mi się marzy kurna chata..." Dom jest dla mnie a nie ja dla domu. Technologia gna do przodu a czas ją weryfikuje. To co dobre trwałe zostaje. Sprawdził się gazobeton, styropian. szyby próżniowe w oknach i już z nami będą. Będzie tradycyjne drewno. będzie ceramika, kamień. Nie wiem ale myślęm że jak ktś dom buduje to po to żeby w nim wygodnie, ładnie i tanio mieszkać bez konieczności ciągłych napraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helios 21.05.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 No tak, w wielu wątkach namawiam, żeby nie dać się zwariować modzie Buduję już drugi dom i aktualną modę mam w głębokim poważaniu Spójrzcie na wątek z kuchniami... Toż to powtórznie z PRL-u, z tą różnicą, że w tamtych czasach identyczne kuchnie narzucone były przez producentów Teraz mamy "kolorowy zawrót głowy" i co??? Nie oszukujmy się, nic nie jest wieczne, moda i style zawsze się zmieniały i zmieniać się będą Gospodarka musi funkcjonować i dobrze, dzięki temu jest praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.05.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Kiczem będą na pewno światełka przy stopniach schodów, tak jak już są kiczem wszelkie podświetlane k-g wnęki i półeczki. To nie kicz, ale jedynie rzecz, ktora sie Tobie nie podoba moda typowo zaczerpnięta z motoryzacji - jak F&F pojawiło się w kinach każdy pakował diody do samochodu - teraz tylko najwytrwalsi pozostali - chyba wiejski tuning się to nazywa Nie do końca,bo ledy wypierają halogeny i inne. Jesli to jest wiejski tuning to ja poprosze : http://www.autocentrum.pl/gfx/news/1210826926-1.jpg w końcu piersze ledowe reflektory głowne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 21.05.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Myślę, że szary kolor przeminie, bo teraz go już wszędzie tyle co wenge. A IMHO nie jest aż tak przyjazny i "bezpieczny" jak np. beż. No i po co ja, biedny żuczek chcę malować na szaro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 21.05.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Myślę, że szary kolor przeminie, bo teraz go już wszędzie tyle co wenge. A IMHO nie jest aż tak przyjazny i "bezpieczny" jak np. beż. No i po co ja, biedny żuczek chcę malować na szaro? Kaszak! Szary nie przeminie! Mam szarą elewację i łazienkę! A tak poważnie to wydaje mi się, że kolory takie jak brąz, beż, biel czy własnie szary są podanczasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 21.05.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 no ja też myslę, takie kolory jak biel, czerń, szarości i beże nie przeminą...Judka ja też mam szarą elewację, szaro- ceglaną łazienkę i drugą szaro-białą, w tej samej kolorystyce kotłownia , pralnia, hol i wiatrołap no i niebawem pewnie cała reszta domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 21.05.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Wenge czy zebrano nie były i nie są kiczem - są już niemodne i opatrzone, ale nie kiczowate. Pseudo kryształowe żyrandole, tak jak i pseudo dworki z pseudo sztukaterią wewnątrz są natomiast kiczowate od samego początku. Także niby barok we wnętrzach (np. na glazurze) - tu nasi producenci spóźnili się z wzornictwem co najmniej o 2 lata... Kominki kiczem? Bzdura! Jest wiele kiczowatych opraw kominków (zwłaszcza naładowanych półeczkami, wyłożonych imitacją kamienia itp.), ale nie kominki same w sobie. Kiczem są też wg mnie niektóre rozwiązania i pomysły przeniesione z dużych rezydencji i wysokich loftów o otwartych przestrzeniach do małych domków i mieszkań. Tak będzie np. z ceglaną ścianą, betonem architektonicznym w niewielkich, zamkniętych salonach itp. Nie są kiczowate brązowe czy szare wnętrza (np. łazienki). Są jak wenge - opatrzone i popularne. Szprosy w plastikowych oknach? O tak! Zdecydowanie totalny kicz. Lampki przy schodach? Banalne już trochę, ale kiczem bym tego nie nazwała. W sumie praktyczny pomysł. Fantazyjne, regipsowe sufity, naszpikowane halogenikami? Kicz, od samego początku. Ale to już nie w temacie, bo nowością wnętrzarską trudno je nazwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 21.05.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 a dlaczego szprosy w plastikowych oknach to kicz a w drewnianych nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 21.05.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 W plastikowych - zawsze są kiczem. W drewnianych - mogą być rekonstrukcją okien zabytkowych, stylowych wilii i kamienic. Są także oczywiście nowe domy, w których szprosy są niezbędnym elementem, np. w stylu wiejskim czy góralskim. Ale tu trudno by było sobie wyobrazić plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 21.05.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Kiczem są też wg mnie niektóre rozwiązania i pomysły przeniesione z dużych rezydencji i wysokich loftów o otwartych przestrzeniach do małych domków i mieszkań. Tak będzie np. z ceglaną ścianą, betonem architektonicznym w niewielkich, zamkniętych salonach itp. oho, będę miała kiczowaty salon. ALE FAJNIEEEEE!!!!!!!!!!!!! http://emoty.blox.pl/resource/yahoo.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.05.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ale za to będziesz miała 4-metrową choinkę na Boże Narodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 21.05.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ale za to będziesz miała 4-metrową choinkę na Boże Narodzenie chyba jak ją sobie potnę na kawałki, Nefer! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.05.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ale za to będziesz miała 4-metrową choinkę na Boże Narodzenie chyba jak ją sobie potnę na kawałki, Nefer! bo Ty o betonie a ja o o twartych przestrzeniach - chyba muszęsię przespać Akurat u Ciebie klimaty są fajne i raczej o kiczu nie mam mowy :) Ja będę miała strszny kicz: - ledy - podświetlone schody - ledy w suficie (co prawda nie zdecydowałam się na podwieszany, ale za to ma pełno kiczowatych półeczek GK w salonie) - stalową balustradę do drewnianych trepów (bardzo podoba mi sie to połącznenie i pasuje do mojej stalowej rury od kominka) listę uzupełnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 21.05.2009 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ja będę miała strszny kicz: - ledy - podświetlone schody - ledy w suficie (co prawda nie zdecydowałam się na podwieszany, ale za to ma pełno kiczowatych półeczek GK w salonie) - stalową balustradę do drewnianych trepów (bardzo podoba mi sie to połącznenie i pasuje do mojej stalowej rury od kominka) listę uzupełnię we are kitsch and proud of it! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.05.2009 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ja będę miała strszny kicz: - ledy - podświetlone schody - ledy w suficie (co prawda nie zdecydowałam się na podwieszany, ale za to ma pełno kiczowatych półeczek GK w salonie) - stalową balustradę do drewnianych trepów (bardzo podoba mi sie to połącznenie i pasuje do mojej stalowej rury od kominka) listę uzupełnię we are kitsch and proud of it! Normalnie taaaaki fuck ... Ale się nie potnę Ad rem : Piękne materiały zawsze będą piękne. Bardzo lubię palisander. W zasadzie to na razie sobie o nim marzę ( w kwestii stołu). Oczywiście można po prostu źle połączyć materiały. Ale nie wiem dlaczego wenge czy zebrano jest kiczem. Nie jest. Czasem jest kiczowato użyte. Ale czy to wina zebrano ? Czy stal w połączeniu z drewnem jest kiczem ? Nie jest - pod warunkiem, że pasuje do wnętrza - i inne elementy wskazuja na to połaczenie. Bo właśnie jeśli go nie będzie to nastąpi kicz. Są wnętrza tak teraz modne glamour. Do nich pasują żyrandole kryształowe (oczywiscie nie mówię o tym "kryształach" z plastiku). Wszystko zależy od wnętrza. I żeby było śmiesznie - lubię pomieszanie stylów - to bardzo odświeżające. Trzeba przełamywać bariery. Właśnie sie zastanawiam czy corian nie nadałby sie na obudowę kominka. Wie ktoś ? A może corian to kicz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 22.05.2009 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Ja będę miała strszny kicz: - ledy - podświetlone schody - ledy w suficie (co prawda nie zdecydowałam się na podwieszany, ale za to ma pełno kiczowatych półeczek GK w salonie) - stalową balustradę do drewnianych trepów (bardzo podoba mi sie to połącznenie i pasuje do mojej stalowej rury od kominka) listę uzupełnię we are kitsch and proud of it! Normalnie taaaaki fuck ... Ale się nie potnę Ad rem : Piękne materiały zawsze będą piękne. Bardzo lubię palisander. W zasadzie to na razie sobie o nim marzę ( w kwestii stołu). Oczywiście można po prostu źle połączyć materiały. Ale nie wiem dlaczego wenge czy zebrano jest kiczem. Nie jest. Czasem jest kiczowato użyte. Ale czy to wina zebrano ? Czy stal w połączeniu z drewnem jest kiczem ? Nie jest - pod warunkiem, że pasuje do wnętrza - i inne elementy wskazuja na to połaczenie. Bo właśnie jeśli go nie będzie to nastąpi kicz. Są wnętrza tak teraz modne glamour. Do nich pasują żyrandole kryształowe (oczywiscie nie mówię o tym "kryształach" z plastiku). Wszystko zależy od wnętrza. I żeby było śmiesznie - lubię pomieszanie stylów - to bardzo odświeżające. Trzeba przełamywać bariery. Właśnie sie zastanawiam czy corian nie nadałby sie na obudowę kominka. Wie ktoś ? A może corian to kicz ? zgadzam się. W niektórych wypowiedziach u góry drażnie mnie użyte sformułowanie :"kiczem jest". Kto ma prawo to określać? Jak już, to:"moim zdaniem kiczowate jest ...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 22.05.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Kiczem będą na pewno światełka przy stopniach schodów, tak jak już są kiczem wszelkie podświetlane k-g wnęki i półeczki. To nie kicz, ale jedynie rzecz, ktora sie Tobie nie podoba moda typowo zaczerpnięta z motoryzacji - jak F&F pojawiło się w kinach każdy pakował diody do samochodu - teraz tylko najwytrwalsi pozostali - chyba wiejski tuning się to nazywa Nie do końca,bo ledy wypierają halogeny i inne. Jesli to jest wiejski tuning to ja poprosze : http://www.autocentrum.pl/gfx/news/1210826926-1.jpg w końcu piersze ledowe reflektory głowne... Nefer Piterazim pewnie miał na mysli, że ledy w aucie to wiejski tuning, gdy je zobaczymy zalożone np do fiata 126p Bo w takiej audi to one pasują, bo są oryginalne A tak w ogóle przeraża mnie ten wątek, dom budujemy dla siebie a nie dla kogoś .....[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 22.05.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 A tak w ogóle przeraża mnie ten wątek, dom budujemy dla siebie a nie dla kogoś .. amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 22.05.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Jestem podobnego zdania. A tak generelnie - to o gustach się nie dyskutuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts