Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ktora z nowosci wnetrzarskich przetrwa i nie bedzie kiczem

popcarol

Recommended Posts

Przede wszystkim Dom jest nasz, to my mamy się w nim dobrze czuć, to dla nas ma być on bezpiecznym azylem...tak więc ja się nie sugerowałam trendami. Lubię klasykę i prostotę, lata spędzone w Skandynawi odbiły swe piętno :wink: Mój dom jest proty w formie, w kształcie L, dachy dwuspadowe- jedyna ozdoba to naczółki, jeden balkon, ogromny taras. Elewacja ceglano- szara. Wewnątrz dużo cegły i naturalnego kamienia, drewna. Podłogi z desek dębowych, lażienka jedna biała, druga szaro-ceglana. 3 dominujące kolory- biel, czerń i brąz. Kocham mój dom i tylko szkoda, że jeszcze nie czas na zamieszkanie w nim... co będzie za 10, 15 lat? nie dbam o to, jak przestanę się w nim dobrze czuć to będę zmieniać...a kryształowy żyrandol na pewno będzie, ale taki prawdziwy nie replika :wink:

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

,, A mi się marzy kurna chata..." Dom jest dla mnie a nie ja dla domu. Technologia gna do przodu a czas ją weryfikuje. To co dobre trwałe zostaje. Sprawdził się gazobeton, styropian. szyby próżniowe w oknach i już z nami będą. Będzie tradycyjne drewno. będzie ceramika, kamień. Nie wiem ale myślęm że jak ktś dom buduje to po to żeby w nim wygodnie, ładnie i tanio mieszkać bez konieczności ciągłych napraw.

No tak, w wielu wątkach namawiam, żeby nie dać się zwariować modzie :x :x :x

Buduję już drugi dom i aktualną modę mam w głębokim poważaniu :D :D :D

Spójrzcie na wątek z kuchniami... Toż to powtórznie z PRL-u, z tą różnicą, że w tamtych czasach identyczne kuchnie narzucone były przez producentów :) :) :)

Teraz mamy "kolorowy zawrót głowy" i co??? :o :o :o

Nie oszukujmy się, nic nie jest wieczne, moda i style zawsze się zmieniały i zmieniać się będą :wink: :wink: :wink:

Gospodarka musi funkcjonować i dobrze, dzięki temu jest praca :lol: :lol: :lol:

Kiczem będą na pewno światełka przy stopniach schodów, tak jak już są kiczem wszelkie podświetlane k-g wnęki i półeczki.

To nie kicz, ale jedynie rzecz, ktora sie Tobie nie podoba :)

moda typowo zaczerpnięta z motoryzacji - jak F&F pojawiło się w kinach każdy pakował diody do samochodu - teraz tylko najwytrwalsi pozostali - chyba wiejski tuning się to nazywa :lol:

Nie do końca,bo ledy wypierają halogeny i inne. Jesli to jest wiejski tuning to ja poprosze :

http://www.autocentrum.pl/gfx/news/1210826926-1.jpg

w końcu piersze ledowe reflektory głowne...

Myślę, że szary kolor przeminie, bo teraz go już wszędzie tyle co wenge. A IMHO nie jest aż tak przyjazny i "bezpieczny" jak np. beż. No i po co ja, biedny żuczek chcę malować na szaro? :)

Kaszak! Szary nie przeminie! :evil: Mam szarą elewację i łazienkę!

A tak poważnie to wydaje mi się, że kolory takie jak brąz, beż, biel czy własnie szary są podanczasowe.

no ja też myslę, takie kolory jak biel, czerń, szarości i beże nie przeminą...Judka ja też mam szarą elewację, szaro- ceglaną łazienkę i drugą szaro-białą, w tej samej kolorystyce kotłownia , pralnia, hol i wiatrołap no i niebawem pewnie cała reszta domu...

Wenge czy zebrano nie były i nie są kiczem - są już niemodne i opatrzone, ale nie kiczowate.

Pseudo kryształowe żyrandole, tak jak i pseudo dworki z pseudo sztukaterią wewnątrz są natomiast kiczowate od samego początku.

Także niby barok we wnętrzach (np. na glazurze) - tu nasi producenci spóźnili się z wzornictwem co najmniej o 2 lata...

Kominki kiczem? Bzdura! Jest wiele kiczowatych opraw kominków (zwłaszcza naładowanych półeczkami, wyłożonych imitacją kamienia itp.), ale nie kominki same w sobie.

Kiczem są też wg mnie niektóre rozwiązania i pomysły przeniesione z dużych rezydencji i wysokich loftów o otwartych przestrzeniach do małych domków i mieszkań. Tak będzie np. z ceglaną ścianą, betonem architektonicznym w niewielkich, zamkniętych salonach itp.

Nie są kiczowate brązowe czy szare wnętrza (np. łazienki). Są jak wenge - opatrzone i popularne.

Szprosy w plastikowych oknach? O tak! Zdecydowanie totalny kicz.

Lampki przy schodach? Banalne już trochę, ale kiczem bym tego nie nazwała. W sumie praktyczny pomysł.

Fantazyjne, regipsowe sufity, naszpikowane halogenikami? Kicz, od samego początku. Ale to już nie w temacie, bo nowością wnętrzarską trudno je nazwać :)

W plastikowych - zawsze są kiczem. W drewnianych - mogą być rekonstrukcją okien zabytkowych, stylowych wilii i kamienic.

Są także oczywiście nowe domy, w których szprosy są niezbędnym elementem, np. w stylu wiejskim czy góralskim. Ale tu trudno by było sobie wyobrazić plastik.

Kiczem są też wg mnie niektóre rozwiązania i pomysły przeniesione z dużych rezydencji i wysokich loftów o otwartych przestrzeniach do małych domków i mieszkań. Tak będzie np. z ceglaną ścianą, betonem architektonicznym w niewielkich, zamkniętych salonach itp.

oho, będę miała kiczowaty salon.

ALE FAJNIEEEEE!!!!!!!!!!!!!

http://emoty.blox.pl/resource/yahoo.gif

Ale za to będziesz miała 4-metrową choinkę na Boże Narodzenie :)

chyba jak ją sobie potnę na kawałki, Nefer! :D

bo Ty o betonie a ja o o twartych przestrzeniach :) - chyba muszęsię przespać :) Akurat u Ciebie klimaty są fajne i raczej o kiczu nie mam mowy :):)

Ja będę miała strszny kicz:

- ledy

- podświetlone schody

- ledy w suficie (co prawda nie zdecydowałam się na podwieszany, ale za to ma pełno kiczowatych półeczek GK w salonie)

- stalową balustradę do drewnianych trepów (bardzo podoba mi sie to połącznenie i pasuje do mojej stalowej rury od kominka)

listę uzupełnię :)

- ledy

- podświetlone schody

- ledy w suficie (co prawda nie zdecydowałam się na podwieszany, ale za to ma pełno kiczowatych półeczek GK w salonie)

- stalową balustradę do drewnianych trepów (bardzo podoba mi sie to połącznenie i pasuje do mojej stalowej rury od kominka)

we are kitsch and proud of it!

:lol: :lol: :lol:

- ledy

- podświetlone schody

Normalnie taaaaki fuck ... Ale się nie potnę :)

Ad rem :

Piękne materiały zawsze będą piękne. Bardzo lubię palisander. W zasadzie to na razie sobie o nim marzę ( w kwestii stołu). Oczywiście można po prostu źle połączyć materiały. Ale nie wiem dlaczego wenge czy zebrano jest kiczem. Nie jest. Czasem jest kiczowato użyte. Ale czy to wina zebrano ?

Czy stal w połączeniu z drewnem jest kiczem ? Nie jest - pod warunkiem, że pasuje do wnętrza - i inne elementy wskazuja na to połaczenie. Bo właśnie jeśli go nie będzie to nastąpi kicz.

Są wnętrza tak teraz modne glamour. Do nich pasują żyrandole kryształowe (oczywiscie nie mówię o tym "kryształach" z plastiku). Wszystko zależy od wnętrza.

I żeby było śmiesznie - lubię pomieszanie stylów - to bardzo odświeżające. Trzeba przełamywać bariery. Właśnie sie zastanawiam czy corian nie nadałby sie na obudowę kominka. Wie ktoś ? A może corian to kicz ?

- ledy

- podświetlone schody

Normalnie taaaaki fuck ... Ale się nie potnę :)

Ad rem :

Piękne materiały zawsze będą piękne. Bardzo lubię palisander. W zasadzie to na razie sobie o nim marzę ( w kwestii stołu). Oczywiście można po prostu źle połączyć materiały. Ale nie wiem dlaczego wenge czy zebrano jest kiczem. Nie jest. Czasem jest kiczowato użyte. Ale czy to wina zebrano ?

Czy stal w połączeniu z drewnem jest kiczem ? Nie jest - pod warunkiem, że pasuje do wnętrza - i inne elementy wskazuja na to połaczenie. Bo właśnie jeśli go nie będzie to nastąpi kicz.

Są wnętrza tak teraz modne glamour. Do nich pasują żyrandole kryształowe (oczywiscie nie mówię o tym "kryształach" z plastiku). Wszystko zależy od wnętrza.

I żeby było śmiesznie - lubię pomieszanie stylów - to bardzo odświeżające. Trzeba przełamywać bariery. Właśnie sie zastanawiam czy corian nie nadałby sie na obudowę kominka. Wie ktoś ? A może corian to kicz ?

zgadzam się.

W niektórych wypowiedziach u góry drażnie mnie użyte sformułowanie :"kiczem jest". Kto ma prawo to określać? Jak już, to:"moim zdaniem kiczowate jest ...."

Kiczem będą na pewno światełka przy stopniach schodów, tak jak już są kiczem wszelkie podświetlane k-g wnęki i półeczki.

To nie kicz, ale jedynie rzecz, ktora sie Tobie nie podoba :)

moda typowo zaczerpnięta z motoryzacji - jak F&F pojawiło się w kinach każdy pakował diody do samochodu - teraz tylko najwytrwalsi pozostali - chyba wiejski tuning się to nazywa :lol:

Nie do końca,bo ledy wypierają halogeny i inne. Jesli to jest wiejski tuning to ja poprosze :

http://www.autocentrum.pl/gfx/news/1210826926-1.jpg

w końcu piersze ledowe reflektory głowne...

Nefer Piterazim pewnie miał na mysli, że ledy w aucie to wiejski tuning, gdy je zobaczymy zalożone np do fiata 126p ;)

Bo w takiej audi to one pasują, bo są oryginalne ;)

A tak w ogóle przeraża mnie ten wątek, dom budujemy dla siebie a nie dla kogoś .....[/b]